Linkovi

Umrla glumica Đina Roulands, zvezda nezavisnog filma


Glumica Đina Roulands na fotografiji iz decembra 2014. (Chris Pizzello/AP)
Glumica Đina Roulands na fotografiji iz decembra 2014. (Chris Pizzello/AP)

Američka glumica Đina Roulands, koja je tri puta dobila Emi i dva puta je nominovana za Oskara za uloge snažnih, problematičnih žena u krimi drami "Glorija" i "Žena pod uticajem", umrla je 94. godini, objavio je njen sin Nik Kasavetes.

Glumila je u desetinama filmova od kojih je neke režirao i njen suprug, glumac, pisac i reditelj Džon Kasavetes.

Nik Kasavetes je u junu objavio da njegova majka ima Alchajmerovu bolest, kao i lik koji je glumila u filmu "Beležnica" iz 2004. godine.

"Potpuno je dementna. I skroz je ludo - mi smo to preživeli, ona je to glumila i sada prolazimo kroz isto", rekao je sin Đine Roulands koji je režirao film.

Roulands i Kasavetes su bili zlatni par nezavisnog filma u SAD 1970ih i 1980ih godina. Visoka, plava glumica napravila je 10 filmova sa Kasavetesom koji je umro 1989. godine.

U filmu "Žena pod uticajem" koji je Kasavetes prvenstveno napisao kao pozorišnu predstavu, Roulands je imala jednu od svojih najboljih uloga - Mejbel Longeti, domaćicu koja se bori sa mentalnom bolešću. U filmu "Glorija" iz 1980. igrala je snažnu ženu koja spasava siroče od mafije, koja želi da ga ubije.

Iako ni za jednu od ovih uloga nije dobila Oskara, dobila je počasnu nagradu Filmske akademije 2015. godine.

Virdžinija Ketrin "Đina" Roulands rođena je 19. juna 1930. godine u Kambriji, Viskonsinu. Otac joj je bio bankar i političar, a majka glumica.

Posle koledža preselila se u Njujork, gde je studirala na Američkoj akademiji dramskih umetnosti - i tu upoznala Kasavetesa.

"Uvek sam želela da budem glumica. Mnogo sam čitala kao mala i to mi je otkrilo mnoge stvari. Možete da živite mnogo života i mnogo se zabavljate, mnogo toga vidite", rekla je za Njujork tajms 2016. godine.

Pre debitovanja na Brodveju, igrala je u regionalnim pozorištima i radila na televiziji, a prvu filmsku ulogu dobila je u ostvarenju "Visoka cena ljubavi" 1958. godine, da bi se potom pojavila i u Kasavetesovom debitantskom filmu "Senke".

Nastavila je da glumi u filmovima, uključujući i dramu "Druga žena" Vudija Alena.

Dobila je Emija za najbolju žensku ulogu u filmu "Priča Beti Ford" iz 1987. i "Lice stranca" iz 1992, kao i za najbolju sporednu ulogu u mini seriji "Histerično slepilo" iz 2002.

Ikona nezavisnog filma našla je novu publiku kada se na veliko platno vratila 2004. godine filmom "Beležnica".

Bila je udata za Kasavetesa od 1954. do njegove smrti 1989. Imali su troje dece. Za biznismena Roberta Foresta udala se 2012.

"To nije lak život, ali je jako uzbudljivo i divno jer radite baš ono što ste zaista želeli", rekla je o svom učešću u nezavisnim filmovima.

XS
SM
MD
LG