Linkovi

Ursula fon der Lajen još pet godina na čelu Evropske komisije


Ursula fon der Lajen posle reizbora (Foto: AP/Jean-Francois Badias)
Ursula fon der Lajen posle reizbora (Foto: AP/Jean-Francois Badias)

Poslanici Evropskog parlamenta u četvrtak su ponovo izabrali Ursulu fon der Lajen na drugi petogodišnji mandat za predsednicu Evropske komisije.

Fon der Lajen je podigla obe pesnice u vis u znak pobedu dok je predsednica parlamenta Roberta Metsola čitala rezultat u parlamentu.

Ponovni izbor osigurava kontinuitet rukovodstva za blok od 27 zemalja dok se bori sa krizama u rasponu od rata u Ukrajini do klimatskih promena, migracija i nedostatka stanbenog prostora.

Većina u parlamentu od 720 poslanika glasala je za nemačku demohrišćanku nakon govora u kojem se ona obavezala da će biti snažan lider za Evropu u vremenu krize i polarizacije.

Fon der Lajen je dobila 401 od 707 datih glasova. Protiv njene kandidature bila su 284 glasa, 15 uzdržanih i sedam nevažećih glasačkih listića.

Tajno glasanje došlo je nakon snažnog uspeha krajnje desnice na prošlomesečnim izborima za Evropski parlament.

"Nikada neću dozvoliti da se prihvati ekstremna polarizacija naših društava. Nikada neću prihvatiti da demagozi i ekstremisti uništavaju naš evropski način života. I danas stojim ovde spremna da vodim borbu sa svim demokratskim snagama u ovoj kući", von rekla je der Lajen u svom poslednjem govoru.

Da su zakonodavci odbili njenu kandidaturu, lideri 27-članog bloka bi se borili da pronađu zamenu dok se Evropa bori sa krizama koje se kreću od rata u Ukrajini do klimatskih promena. Umesto toga, kontinent sada ima iskusan par ruku na čelu.

U govoru kojim je nastojala da dobije podršku iz celog političkog spektra, Fon der Lajen je obećala da će ojačati ekonomiju EU, njene policijske i granične agencije, uhvatiti se u koštac sa migracijama i sprovoditi politiku koja se bori protiv klimatskih promena, a istovremeno pomaže poljoprivrednicima koji su organizovali proteste protiv onoga što su nazivaju EU birokratijom koja guši i ekoloških pravila.

Ona je takođe udarila na mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovu nedavnu posetu Rusiji ubrzo nakon što je njegova zemlja preuzela rotirajuće šestomesečno predsedavanje EU.

„Ova takozvana mirovna misija nije bila ništa drugo do misija smirivanja“, rekla je fon der Lajen obećavajući da će Evropa ostati rame uz rame sa Ukrajinom.

Jedna poslanica radikalne desnice, Dijana Iovanovic-Sosoaca iz Rumunije, ispraćena je iz skupštinske komore jer je iznervirala govornika tokom debate nakon govora Fon der Lajen. Iovanović-Sosoaca je nakratko nosila nešto što je izgledalo kao brnjicu i držala verske ikone pre nego što je izvedena iz sobe.

Tokom proteklih pet godina, Fon der Lajen je upravljala blokom kroz niz kriza, uključujući izlazak Britanije iz EU, pandemiju COVID-19 i rusku invaziju na Ukrajinu. Ona je takođe podstakla Zeleni dogovor sa ciljem da EU učini klimatski neutralnom do 2050. godine.

Na kraju debate rekla je poslanicima: "Nadam se da ću imati vaše poverenje i poverenje u narednim godinama. Živela Evropa."

U govoru koji je nastojao da dobije podršku predstavnika celog političkog spektra, Fon der Lajen je obećala da će ojačati ekonomiju EU, njene policijske i granične agencije, uhvatiti se u koštac sa migracijama i sprovoditi politiku koja se bori protiv klimatskih promena, a istovremeno pomaže poljoprivrednicima koji su organizovali proteste protiv onoga što su nazivaju gušenjem birokratije EU i ekoloških pravila.

Ona je takođe kritikovala mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovu nedavnu posetu Rusiji ubrzo nakon što je njegova zemlja preuzela rotirajuće šestomesečno predsedavanje EU.

„Ova takozvana mirovna misija nije bila ništa drugo do misija smirivanja“, rekla je Fon der Lajen obećavajući da će Evropa ostati rame uz rame sa Ukrajinom.

Jedna poslanica radikalne desnice, Dijana Jovanovič-Sosoala iz Rumunije, ispraćena je iz skupštinske komore jer je iznervirala govornika tokom debate nakon govora Fon der Lajen. Ona je nakratko nosila nešto što je izgledalo kao brnjicu i držala verske ikone pre nego što je izvedena iz sobe.

Tokom proteklih pet godina, Fon der Lajen je upravljala blokom kroz niz kriza, uključujući izlazak Britanije iz EU, pandemiju korona virusa i rusku invaziju na Ukrajinu. Ona je takođe podstakla Zeleni dogovor sa ciljem da EU učini klimatski neutralnom do 2050.

Na kraju debate rekla je poslanicima: "Nadam se da ću imati vaše poverenje i poverenje u narednim godinama. Živela Evropa."

Izbor Fon der Lajen usledio je u trenutku kada je novoizabrani britanski premijer Kir Starmer dočekao oko 45 šefova vlada da razgovaraju o migracijama, energetskoj bezbednosti i pretnji iz Rusije dok nastoji da obnovi odnose između Ujedinjenog Kraljevstva i njenih evropskih suseda.

Nemačka političarka je dobila pohvale hvaljena za ulogu tokom krize izazvane pandemijom korona virusa, kada je EU kolektivno kupovala vakcine za svoje građane. Ali takođe se suočila sa oštrim kritikama zbog netransparentnosti pregovora sa proizvođačima vakcina.

Opšti sud EU presudio je u sredu da Komisija nije dozvolila javnosti dovoljan pristup informacijama o ugovorima o kupovini vakcine protiv kovida-19 koje je obezbedila sa farmaceutskim kompanijama tokom pandemije.

Pre nego što je glasanje počelo, većina poslanika je odbacila predlog levičarskog bloka u parlamentu kojim se poziva na odlaganje izbora do septembra u svetlu sudske presude.

Posle izbora za Evropski parlament, lideri Evropske unije dogovorili su zvaničnike koji će u narednim godinama imati ključne pozicije u najvećem svetskom trgovinskom bloku za pitanja koja se kreću od antimonopolskih istraga do spoljne politike.

Uz Fon der Lajen biće dva nova lica: Antonio Košta iz Portugala kao predsednik Evropskog saveta i Estonija Kaja Kalas kao šefica diplomatije EU.

Dok je za Koštinu nominaciju bilo potrebno samo odobrenje lidera, odluku i imenovanju Kalas će morati da potvrde i evropski poslanici kasnije ove godine. Estonska premijerka snažno podržava Ukrajinu i žestoka je kritičarka Rusije.

XS
SM
MD
LG