Linkovi

EK bojkotuje sastanke u Mađarskoj posle Orbanovog sastanka sa Putinom


ARHIVA - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Foto: JOHN THYS / AFP)
ARHIVA - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Foto: JOHN THYS / AFP)

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naložila je najvišim zvaničnicima Evropske unije da ne učestvuju na nizu sastanaka u Mađarskoj, u svijetlu kritika sastanka premijera te zemlje Viktora Orbana sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, saopšteno je u ponedeljak u Briselu.

Orban - čija je zemlja ovog mjeseca preuzela šestomjesečno presjedavanje EU - izazvao je gnjev drugih lidera posjetom Moskvi 5. jula.

Razgovori sa Putinom bili su dio Orbanove, kako ju je nazvao, mirovne misije povodom ruskog rata u Ukrajini. Mađarski premijer posjetio je Kijev, Kinu i u Americi razgovarao sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom.

Portparol fon der Lajen rekao je da u "svijetlu nedavnog razvoja događaja", komesari EU neće prisustvovati sastancima koje Mađarska organizuje u okviru svog predsjedavanja unijom.

"Komisija će biti zastupljena na nivou višeg civilnog službenika, samo tokom neformalnih sastanaka", napisao je na Eksu Erik Mamer.

EU lideri su izražavali nezadovoljstvo zbog toga što je Orban, po svemu sudeći, iskoristio to što Mađarska predsjedava Evropskom unijom da svojim putevima u inostranstvo da određenu težinu.

Članice se smjenjuju u predsjedavanju EU i to ne znači da u tom periodu zastupaju cijeli blok.

Lideri su oštro kritikovali Orbana zbog sastanka sa Putinom u Moskvi i navodili da mu nije dat širi mandat za bilo kakve razgovore.

Alberto Alemano, profesor evropskog prava na poslovnoj školi HEC u Parizu, naveo je da je bez presedana to što komisija bojkotuje skupove koje organizuje mađarsko predsjedništvo.

Taj potez preduzet je nakon što su diplomate navele da visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj razmatra plan da ministri spoljnih poslova propuste sastanak narednog mjeseca u Budimpešti.

Nekoliko diplomata navelo je da bi Borelj mogao da istovremeno sazove sastanak u Briselu da bi spriječio ministre da idu u Mađarsku.

Zvaničnici navode da bi de fakto bojkot spoljnopolitičkih sastanaka bio opomena Mađarskoj i da bi bi je spriječio da koristi predsjedništvo da bude u centru pažnje javnosti.

Orban, koji je dugo trn u oku EU zbog podrivanja demokratskih principa i vladavine prava u Mađarskoj, i dalje je blizak Kremlju uprkos ruskoj invaziji na Ukrajini. EU se oštro protivi ruskom ratu, i Moskvi je uvela 14 rundi sankcija.

Međutim, Mađarska stalno usporava evropske napore da se Kremlj kazni, i da se pomogne Ukrajini protiv osvajačkih snaga.

Orban je prvi evropski lider koji je posjetio Moskvu, od kako je to uradio austrijski kancelar Karl Nehamer u aprilu 2022. godine.

XS
SM
MD
LG