Linkovi

SAD preispituju ograničenja Ukrajini za dugometne rakete, Putin tvrdi bi da odobrenje Zapad uvuklo u rat


ILUSTRACIJA - Dugometna raketa koja pogađa ciljeve do 305 kilometara udaljenosti (Foto: John Hamilton/U.S. Army via AP)
ILUSTRACIJA - Dugometna raketa koja pogađa ciljeve do 305 kilometara udaljenosti (Foto: John Hamilton/U.S. Army via AP)

Sjedinjene Države signalizirale su da bi Ukrajini mogle odobriti raketiranje ciljeva koji se nalaze dublje na teritoriji Rusije, kako bi uništila rusko naoružanje korišćeno u vazdušnim napadima širom Ukrajine.

Putin: Odobrenje za rakete dugog dometa - direktan sukob Zapada sa Rusijom

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi odobravanje korišćenja zapadnih raketa dugog dometa Ukrajini, značio direktan sukob Zapada sa Rusijom.

Putin je rekao da bi to promenilo prirodu i obim rata sa Ukrajinom.

Takav potez bi zemlje koje Kijev snadbevaju raketama dugog dometa uvukao direktno u rat, jer bi satelitsko ciljanje i programiranje putanja raketa morali bilo potrebno da izvrše vojna lica NATO-a, pošto Ukrajina za to nije sposobna. Dakle, nije pitanje da li ukrajinskom režimu dozvoliti da Rusiju napadne tim oružjem, već odluke da li su zemlje NATO direktno uključene u vojni sukob ili ne“, rekao je Putin ruskoj državnoj televiziji, javila je agencija Rojters.

Ukoliko takva odluka bude doneta to će značiti, ništa manje, nego direktno učešće zemalja NATO-a, Sjedinjenih Država i evropskih zemalja u ratu u Ukrajini. Rusija bi bila prinuđena da donese odgovarajuće mere na osnovu novih pretnji”, rekao je Putin.

Ruski predsednik nije precizirao o kakvim se merama radi, ali je ranije ukazivao na mogućnost naoružavanja država nenaklonjenih Zapadu ruskim oružjem za napad ciljeva u inostranstvu.

U junu je govorio i o razmeštanju raketa na udaljenosti koja bi bila dovoljna da se izvedu udari na Sjedinjene Države i njene evropske saveznike.

Prilagodićemo se po potrebi, razmatrajući sva sredstva koja su na raspolaganju Ukrajini za efikasnu odbranu od ruske agresije“, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u poljskoj prestonici Varšavi.

On je podvukao da će Sjedinjene Države i njeni saveznici uvek uzimati u obzir potrebe Ukrajine na ratištu.

Blinken je razgovarao sa poljskim šefom diplomatije Radoslavom Sikorskim, dan pošto se u društvu britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Lemija sastao sa ukrajinskim zvaničnicima u Kijevu kada su razmatrali ukrajinske ratne potrebe.

Dvojica diplomata najavili su da će ukrajinske zahteve za upotrebom raketa dublje u ruskoj teritoriji predočiti svojim liderima.

Blinken je istakao i da veruje da Ukrajina može pobediti u ratu sa Rusijom.

Uprkos izgledima koji su protiv nje, Ukrajina ostvaruje uspehe. Pokušaj ruskog predsednika Vladimira Putina da Ukrajinu izbriše sa mape je propao", poručio je Blinken.

Sikorski je ukazao da je potrebno da Rusija rat izgubi zbog opstanka Ukrajine, ali i zbog sebe same.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da Moskva koristi oklevanje zapadnih saveznika da Kijevu odobre udare na rusku teritoriju.

"Kašnjenje u procesu doprinosi da Rusija te vojne ciljeve pomera dublje na svojoj terirotiji", rekao je Zelenski.

Sjedinjene Države i zapadni saveznici koji podržavaju Ukrajinu uslovili su snabdevanje raketa Ukrajini raketama time da ne mogu biti lansirane dublje na rusku teritoriju - strahujući da bi se tridesetomesečni rat mogao proširiti.

Ukrajina je napala Moskvu bespilotnim letelicama i granatirala ciljeve bliže granici Ukrajine i Rusije, ali je Zelenski u više navrata zahtevao da njeni zapadni saveznici dozvole Kijevu da gađa mesta na kojima Rusija skladišti rakete koje upotrebljava za napad na ukrajinsku teritoriju.

Rusija je, u poslednjih pet nedelja, intenzivirala vazdušne napade na Ukrajinu mimo očekivanja da će pokušati da vrati pod kontrolu teritoriju u jugozapadnoj Kurskoj oblasti koju je Ukrajina zauzela u iznenadnom napadu početkom avgusta.

U tekstu su korišćene informacije agencija AP, AFP i Rojters.
XS
SM
MD
LG