Prognoza stručnjaka: SAD i Kina osvajaju najviše medalja u Parizu, Srbiji pet, a Hrvatskoj tri zlata

  • Asošijeted pres

FILE - The Olympic rings are set up in Paris, France, Thursday, Sept. 14, 2017 at Trocadero plaza that overlooks the Eiffel Tower, a day after the official announcement that the 2024 Summer Olympic Games will be in the French capital.

Sjedinjene Države su glavni favorit da osvoje najveći broj medalja kada za mesec dana počinju Olimpijske igre u Parizu. Veliko pitanje je, međutim, da li će Amerikanci biti u vrhu liste osvajača zlatnih medalja i to u borbi sa Kinom.

Prema proračunima i prognozama kompanije Nielsen Gracenote Sports, koja radi analitičke analize za sportska takmičenja širom sveta, Sjedinjene Države bi trebalo da osvoje ukupno 123 medalje - 37 zlatnih, 34 srebrne i 52 bronzane.

Predviđa se da će Kina osvojiti ukupno 87 – 36 zlatnih, 29 srebrnih i 22 bronzane. Sjedinjene Države i Kina završile su na prvom i drugom mestu u obe kategorije 2021. na Olimpijskim igrama u Tokiju koje su odložene zbog pandemije korona virusa.

Rangiranje Grejsnouta je zasnovano na ukupnom broju osvojenih medaljama, iako su druge procene usredsređene na rangiranje po broju zlatnih medalja.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) ne sastavlja rangiranje, prepuštajući to nacijama i lokalnim medijima.

Ovo bi mogao da bude osmi put zaredom da Sjedinjene Države osvajaju najveći broj medalja na letnjim Olimpijskim igrama. Godine 1992. u Barseloni, na vrhu je bio tim nekadašnjeg Sovjetskog saveza, koji se tek raspao kao suverena država, a takmičio se pod nazivom Ujedinjeni tim i sa zastavom MOK-a.

Ne propustite: Francuska osujetila teroristički plan napada za vreme Olimpijskih igara

Poslednji put kada Sjedinjene Države nisu bile na vrhu liste zlatnih medalja na Letnjim igrama bile su Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine, gde je Kina mnogo investirala. Sledeće po ukupnom broju medalja i zlatnih odličja, prema prognozi za Pariz su: Britanija (62-14), Francuska (56-29), Australija (48-13), Japan (46-12), Italija (46-11), Nemačka (37 -10), Holandija (34-17), Južna Koreja (29-8).

Sledećih 10 su: Mađarska (23-7), Kanada (20-6), Španija (18-4), Ukrajina (17-2), Brazil (16-7), Novi Zeland (16-4), Poljska ( 15-5), Danska (14-5), Turska (14-4), Etiopija (13-2).

Od 21. do 30. mesta su: Švedska (12-6), Gruzija (12-3), Srbija (11-5), Belgija (11-3), Uzbekistan (11-3), Kazahstan (10-2), Iran ( 9-4), Hrvatska (9-3), Rumunija (9-2), Irska (9-2).

Srbija će imati predstavnike u pet kolektivnih sportova: vaterpolu, ženskoj i muškoj košarci i odbojci, a jedan od favorita za medalju trebalo bi da bude i teniser Novak Đoković.

Hrvatsku će, između ostalog predstavljati vaterpolisti i rukometaši, dok košarkaše očekuje kvalifikacioni turnir.

Zemlje domaćini uvek osvajaju veliki broj medalja, a očekuje se da će Francuska prestići ukupno 33 medalje, koliko je imala u Tokiju. Predviđa se da će Francuska skoro utrostručiti svoju zlatnu medalju iz Tokija, gde je Japan postigao rekordan ulov.

Nastup kod kuće je prednost, delom zato što zemlje domaćini više ulažu u obuku sportista. Zatim, naravno, tu su obožavana kućna publika i poznato okruženje.

Nepoznati faktor je prisustvo ruskih i - u manjoj meri - beloruskih sportista. Oni su odsutni sa većine međunarodnih takmičenja u poslednje dve godine zbog rata u Ukrajini. Još uvek nije jasno koliko će ih učestvovati i njihov uticaj je teško uzeti u obzir u prognozi, priznaje Gracenote.