Kongres na putu da spreči zatvaranje vlade

  • Asošijeted pres

Majk Džonson, predsedavajući predstavničkog doma (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak je usvojio zakonski predlog za privremeno finansiranje vlade da bi se sprečilo njeno delimično zatvaranje u petak u ponoć. Predlog je imao široku dvostranačku podršku - 336 ZA (209 demokrata i 127 republikanaca), a 95 protiv (93 republikanca i dvoje demokrata).

Sada bi trebalo o njemu da se raspravlja u Senatu, gde su meru podržali i demokratski i republikanski lideri. Zakon mora da bude usvojen u oba doma Kongresa pre nego što ga predsednik Džo Bajden potpiše.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer poručio je u saopštenju da je zadovoljan što je zakonski predlog usvojen "uz snažnu dvostranačku podršku" i dodao da će sa svojim republikanskim kolegom Mičom Mekonelom raditi na tome da se mera odobri u gornjem domu Kongresa "što je pre moguće".

Poslednji put kada je Kongres pokušao da izglasa finansiranje vlade i spreči njeno zatvaranje, to je koštalo predsednika Predstavničkog doma Kevina Mekartija posla.

Novi republikanski predsednik Predstavničkog doma, Majk Džonson, se suočavao sa istim političkim problemom koji je doveo do svrgavanja Mekartija, pa je zakonski predlog za dalje finansiranje vlade usvojio uz pomoć demokrata.

Ne propustite: Republikanci u Predstavničkom domu usvojili pomoć za Izrael, ne i za Ukrajinu, demokrate u Senatu poručile - neće proći

Džonson je to nazvao „neophodnim predlogom zakona” za koji se nada da će republikance u Predstavničkom domu staviti „u najbolju poziciju da se bore” za svoje konzervativne prioritete u novoj godini.

Džonson je predložio jedinstveni - kritičari kažu bizaran - proces iz dva dela koji privremeno finansira neke vladine službe do 19. januara, a druge do 2. februara. To je kontinuirana rezolucija, ili CR, koja dolazi bez ikakvih duboki rezova. Takođe ne obuhvata zahtev predsednika Džoa Bajdena za skoro 106 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael, bezbednost granica i druge dodatne fondove.

Ovo je treći put ove godine da vladi preti zatvaranje. Republikanci imaju tesnu većinu u donjem domu Kongresa, 221 mesto, mogu da priušte da izgube samo tri glasa kada se usvajaju zakoni.

Lider demokrata Hakim Džefris rekao je uoči glasanja da njegova stranka "pažljivo procenjuje" predlog republikanskog rukovodstva pre nego što odobri.

„I dalje smo zabrinuti“, rekao je on o pristupu iz dva dela. Zakonodavci veterani iz obe stranke nazvali su to glomaznim, neobičnim i neizvodljivim.

Ali Džefris je u pismu demokratskim kolegama naveo da je paket GOP-a ispunio zahteve demokrata da se finansiranje zadrži na sadašnjem nivou bez velikih budžetskih rezova ili republikanskih prioriteta.

„Mi smo saopštili da nećemo prihvatiti nikakvu politiku ekstremne desnice u vezi sa finansiranjem vlade“, napisao je Džefris.

Ne propustite: Republikanci izabrali lidera Predstavničkog doma posle višenedeljnog haosa

Dobijanje dvostranačkog odobrenja za rezoluciju je identičan potez koji je doveo do toga da Mekartija svrgne ekstremno desni stranački blok, nekoliko dana posle glasanja 30. septembra da bi se spriječilo delimično zatvaranje vlade. Čini se da za sada Džonson ima koristi od političkog medenog meseca u jednom od svojih prvih velikih testova na poslu.

Senat, gde demokrate imaju neznatnu većinu, takođe je nagovestio spremnost da prihvati Džonsonov paket pre isteka roka za finansiranje vlade u petak.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel rekao je da će republikanski paket u Predstavničkom domu „držati upaljena svetla“ i da će ga podržati.

Međutim, Mekonel je primetio da Kongres ima još posla u vezi sa Bajdenovim zahtevom da obezbedi američku vojnu pomoć za Ukrajinu, Izrael i druge potrebe. Senatori pokušavaju da osmisle poseban paket za finansiranje američkih zaliha za prekomorske ratove i jačanje granične bezbednosti, ali to je i dalje u toku.

Republikanci su neumorno radili na smanjenju potrošnje savezne vlade samo da bi otkrili da njihove stranačke kolege ne žele da se slažu sa najkonzervativnijim prioritetima. Dva republikanska zakona propala su prošle nedelje pošto su se umereni pobunili.

Umesto toga, republikanci su ostali da finansiraju vladu u suštini na autopilotu na nivoima koji su postavljeni na dvopartijski način krajem 2022, kada su demokrate imale kontrolu nad Kongresom.

Sve bi to moglo da se promeni u novoj godini kada bi jedan odsto smanjenja svih budžetskih troškova bilo pokrenuto ako Kongres ne pristane na nove budžetske uslove i ne usvoji tradicionalne zakone o finansiranju vlade do proleća.

Automatske rezove od jedan odsto, koje bi se primenjivale u aprilu, preziru sve strane - republikanci kažu da nisu dovoljni, demokrate kažu da su previši veliki i mnogi poslanici radije povećavaju sredstva za odbranu. Ali oni su deo sporazuma koji su Makarti i Bajden sklopili ranije ove godine. Ideja je bila da se podstakne Kongres da bude bolji.