Kurti: Zajednica srpskih opština ne može da bude preduslov za implementaciju sporazuma

Your browser doesn’t support HTML5

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da poslednja runda razgovora u Briselu nije bila uspešna, jer Beograd primenu Briselskog i Ohridskog sporazuma uslovljava osnivanjem Zajednice srpskih opština.

Kurti je naveo da su na sastanku u Briselu 14. septembra 2023. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak bili koordinisani u odbijanju njegovog plana, koji je - kako je naveo - "inkluzivan" i podrazumeva da svaki član sporazuma treba da se primenjuje tako da ne blokira drugi.

Lajčak: Nadali smo se boljem ishodu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je, sumirajući proteklu nedelju, na svom Fejsbuk nalogu napisao da su se on i visoki predstavnik EU Žozep Borelj „nadali boljem ishodu“ razgovora dve strane u Briselu i istakao da je posle sastanka u četvrtak o ishodu obavestio ambasadore država članica EU u Briselu, kojima je zahvalio na interesovanju za dijalog i snažnu podršku tom procesu.

Najavio je i da će, tokom boravka u Njujorku, u okviru zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, važne teme strateškog dijaloga sa američkim i evropskim partnerima biti trenutno stanje dijaloga i tenzije na severu Kosova, kako bi se odredili budući koraci.

„Na drugom sastanku, onom triletarnom uz učešće predsednika Srbije, našao sam se pred jednim scenarijom koji je gospodin Lajčak inscenirao ranije, pošto je predstavio predsedniku Srbije jedan plan koji je eksponovan od Republike Kosovo, a koji je prvi dokument koji predstavljam na jednom sastanku visokog nivoa, iako je glavni pregovarač Besnik Bisljimi predložio u predhodna četri meseca još dva plana. Predsednik Srbije i Miroslav Lajčak su reagovali sa istim mišljenjem i istim koordinisam zapostavljanjem. Oni su rekli da je ovaj plan nerealan i da je jedini put napred sprovođenje statuta za Asocijaciju opština“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare u Prištini.

Prema Kurtijevim rečima, za razliku od Kosova, na sastanku 14. septembra Srbija nije imala svoj predlog i da je tek kasnije od Lajčaka dobio dokument Beograda.

“Shvatio sam da je taj dokument Srbije, koji je već u naslovu govorio o nastojanju da se izbegne osnovni sporazum, prvo sprovođenje Asocijacije, pa zatim diskusija o planu koji je predložila Evropska unija, u stvari bio pretvoren u stav posrednika Lajčaka i kao takav izgleda da su Lajčak i Vučić bili koordinisani sa jednim jedinim ciljem, da učine nemogućim jedan scenario s kojim se sporazum sprovodi u potpunosti“.

Kurti je naveo da ne može da negira da su njegovi prethodnici postigli brojne sporazume, uključujući i one o Zajednici srpskih opština, ali da on - kako je istakao - ne može da dozvoli da “kreiranje takve Zajednice bude preduslov za implementaciju osnovnog sporazuma". Prema njegovim rečima nema smisla početi sa procesom formiranja Zajednice srpskih opština, dok Kosovo i Srbija ne usaglase stavove oko principa te Zajednice.

"Ne mogu da vam dam kafu bez šolje. Defakto priznavanje prvo. Jer koji je legalni, pravni izvor te Zajednice opština? Da li je Ustav Kosova ili Ustav Koštunice? Ako je Ustav Kosova, ja sam tu kao premijer Republike Kosova. Ako je Ustav Koštunice, zašto ne kreiraš sam, šta ću ti ja? Ako hoćeš da Zajednica bude takva da ima za pravni i legalni izvor Ustav Srbije, onda što si došao u Brisel da pregovaraš sa mnom. Pregovori sa mnom imaju smisao, jer je legalni izvor, pravni izvor te Zajednice - Ustav Kosova, ali to nije prihvaćeno.

Ne propustite: Briselski déjà vu Srbije i Kosova

Zato ja kažem mi smo diskutovali o Zajednici, nismo pregovarali o Nacrtu, jer srpska strana ne želi da razovara o duhu i karakteru te Zajednice opština. Ako žele izvršnu vlast za Zajednicu od koga bi trebalo te izvršne vlasti da oduzima Zajednica opština, od moje vlade, od Ahtisarijevih opština? To odmah ide nasuprot Ustavu Kosova. Nema vakuma u Republici. Ako hoćeš izvršnu vlast onda moraš da je oduzimaš negde. Izvršnu vlast na Kosovu ima moja vlada, opštine, one sa srpskom većinom su privilegovane, Kfor i Euleks", rekao je Kurti.

Premijer Kosova Aljbin Kurti govorio je i o merama koje je Evropska unija donela prema Kosovu, navodeći da njihovo uvođenje i eventualno ukidanje nemaju veze sa osnovnim sporazumom već sa deesklaacijom situacije na severu Kosova.

Ne propustite: Ešton i Riker na Kosovu: Za uspeh dijaloga potrebni liderstvo i kompromisi

"Deeskalacia se desila u značajnoj meri. Ima više od dva meseca da nema ozbiljnih incidenata ili nasilnih protesta, ali ono zbog čega mi treba da budemo pažljivi jeste mogućnost ponovne eskalacije. Adresa za potencijal te eskalacije nije u Prištini nego u Beogradu, možda ne samo u Beogradu nego i u jednom hotelu na Kopaoniku sa druge strane granice preko opštine Leposavić, tamo u Srbiji. Dakle deeskalacija koja se sada već desila trebalo bi da bude dovoljna da bi oni ponovo razmislili o uklanjanju mera. Sve što je traženo od nas mi smo to odradili", rekao je Kurti.

Petković: Kurti ostaje jedini krivac

Stav da je kosovski premijer Aljbin Kurti izrekao niz laži i neistina izneo je u Beogradu direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković. To je, dodaje Petković, Kurti uradio da bi prikrio jasnu osudu koja je stigla iz Brisela posle nedavne runde dijaloga u kojoj je on jasno označen kao krivac za neuspeh tih razgovora, prenosi Fonet.

Podsetio je na izjavu visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja koji je naveo posle razgovora u Briselu da kosovski premijer nije bio spreman da prihvati kompromisni predlog EU.

„Kurti kada kaže da neće da formira ZSO, niti da razgovara o statutu, isterao je sebe na čistac da svi vide da taj čovek ne želi nikakve pregovore, dijalog, nikakav kompromis, ukazao je Petković i naglasio da je Kurti ponovio stav da neće Kosovo da pati zbog ponašanja Beograda i Srpske liste, već će biti obrnuto.“ , rekao je Petković.

Premijer Kosova je na konferenciji za novinare govorio i o mogućim vandrednim parlamentarnim izborima na Kosovu rekavši da oni ne bi odgovarali ni vladi ni opoziciji, opoziciji jer će, kako je rekao, izgubiti, a vladi jer će ostati bez opozicije.