Kosovska javnost o zahtevu za povratak srpskih snaga: Nema šanse, nije realno, kasno...

Your browser doesn’t support HTML5

Kosovska javnost o zahtevu Srbije

Zahtev Vlade Srbije za povratak do 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti na Kosovo, koji su danas predstavnicima KFOR-a na prelazu Merdare predali predstavnici Vojske Srbije, građani Kosova Srbi i Albanci različito komentarišu.

U Prištini smatraju da se srpska vojska i policija na Kosovo neće vratiti nikad, a Srbi u Gračanici su mišljenja da je taj zahtev realan.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković smatra da srpske snage bezbednosti ne bi trenutno imale šta da rade na Kosovu, jer je prema njegovim rečima već uspostavljen bezbednosni sistem, kako na prelazima, tako i na čitavom Kosovu. On je mišljenja da je na tome trebalo da se insistira mnogo ranije.

“Prošlo je mnogo godina, a niko na tome ozbiljno nije radio. Evo sad se pojavio veliki lider, koji prvi put traži povraćaj policije, a zaboravio je na onoga čiju politiku imitira i simulira - Đinđić je još 2003. godine podneo zahtev. Ja sam bio i svedok, pošto sam bio deo te politike. Dobra je ona činjenica da se podseti svet, a i kosovska strana da postoji rezolucija 1244, ali mnogo onoga što bi taj broj vojnika trebalo da radi, već je ovde završeno”, smatra Trajković.

Učesnici debate u Medija centru u Čaglavici: Momčilo Trajković, Milija Biševac i Adrijan Arifaj, 16. decembar 2022.

Lider Građanske inicijative “Za Zubin Potok” Milija Biševac misli da je pozivanje na rezoluciju 1244, kada je reč o povratku do hiljadu pripadnika vojske i policije Srbije na Kosovo - potpuni paradoks, jer su - prema njegovim rečima - svi briselski sporazumi suprotni rezoluciji 1244.

“Pričamo o rezoluciji 1244, sve što je potpisano briselskim sporazumom i sve je sprovedeno u delo, odnosno što je ova vlast u poslednjih 10 godina sprovela u delo jeste upravno protivno rezoluciji 1244. Taj dogovor nije ispoštovan sada kada su potonule bukvalno sve lađe za briselski dijalog za ZSO, sada se vraćamo na nulu, na rezoluciju 1244, što je apsolutno nerealno. Smatram da je Srbija trebalo kad god je neki sporazum potpisivala da se vodi rezolucijom 1244, koja je osnov svega i da se samo na osnovu te Rezolucije nadograđuju sledeći sporazumi, da bi došlo do normalizacije odnosa”, rekao je Biševac.

Ne propustite: Mijačić: Poslednji potezi Beograda i Prištine nemaju upotrebnu vrednost

Da zahtev Srbije upućen komandantu KFOR-a za povratak do hiljadu pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo nije realan smatra i Adrian Arifaj, bivši savetnik predsednika Kosova Hašima Tačija.

“Ono što je zanimljivo je zašto se otvara ova tema uopšte sada, da li to doprinosi procesu ili ne. Kao što je već rečeno i sama rezolucija 1244 je prevaziđena i treba da se nađe neko drugo rešenje. Ako gledamo nazad, teško da ćemo naći rešenje, već treba da gledamo napred i da budemo otvoreni za nove ideje. Ideja kao takva uopšte ne doprinosti ničem konstruktivnom”, naveo je Ardian Arifaj.

O zahtevu Srbije da se na Kosovo vrati do hiljadu pripadnika srpskih bezbednosnih snaga reagovali su i brojni albanski političari. Jedna od njih je i Vljora Čitaku, bivša ambasadorka Kosova u Vašingtonu, koja je na Fejsbuku napisla:

„I ja sam poslala mejl NASA-i. Tražila sam da mi odobri put na mesec. Moje šanse za pozitivan odgovor su mnogo veće od Vučića”, navela je Čitaku.