Stoltenberg na Kosovu: NATO razmatra trajno povećanje trupa na Balkanu

Your browser doesn’t support HTML5

Stoltenberg: Osnivanje ZSO na Kosovu ključan korak ka normalizaciji

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani da je nasilje koje se dogodilo maja 2023. na severu Kosova, kada su napadniti vojnici KFOR-a i nasilje u Banjskoj tokom septembra neprihvatljivi i da počinioci moraju da odgovaraju.

NATO nije institucija za sprovođenje zakona, to su kosovska policija i EUELKS i ja ću ta pitanja potegnuti na sastanku koji ću sutra održati u Srbiji i oni koji su odgovorni za to nasilje, koje je apsolutno neprihvatljivo, trebaju biti odgovorni. To je poruka NATO-a i moja poruka od maja i ponovljena je i nakon nasilja u septembru i veoma je bitno da za to postoje posledice, jer ćemo raditi sve što možemo kako bismo obezbedili da se takvo nasilje ne ponovi“, rekao je Stoltemberg.

Ne propustite: Generalni sekretar NATO u poseti Bosni i Hercegovini: Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike

On je naveo da je zbog nasilja maja i septembra ove godine NATO povećao svoje prisustvo na Kosovu i da se razmatra da to povećanje bude stalno.

To je razlog zašto smo povećali naše prisustvo i zašto smo poslali hiljadu drugih trupa, što je najveće uspostavljanje trupa NATO-a u poslednjoj deceniji. To znači da ozbiljno shvatamo nasilje koje se dogodilo u maju i septembru“, rekao je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg je istakao i da svako raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga na sever Kosova mora dobiti potvrdu NATO-a.

‚‚Mi ćemo uvek da uradimo ono što je neophodno kako bi smo održali sigurno okruženje i osigurali slobodu kretanja svim ljudima na Kosovu. Sve strane treba da izaberu diplomatiju umesto nasilja. Svako uspostavljanje snaga od strane Kosovskih bezbednosnih snaga i kosovske policije treba da dobije odobrenje od NATO-a, i svako kretanje kosovske policije u tom regionu ne treba da predstavlja rizik za sigurnost i mir”, ukazao je on.

Ne propustite: Panel u Vašingtonu: Dijalog Srbije i Kosova mrtav, SAD i EU neće dobiti stabilnost podržavanjem autokrata

Stoltenberg je poručio i da “NATO podržava dijalog koji olakšava Evropska Unija između Beograda i Prištine” i da obe strane treba da budu angažovane.

Pozdravljam poslednje predloge za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu to je ključan korak ka normalizaciji odnosa i ka dugoročnom i stabilnom miru u region”, naveo je Stoltemberg.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ponovila je da je napad na pripadnike kosovske policije 24.septembra u Banjskoj bio akt agresije od strane Srbije na Kosovo.

Kako se ne bi dozvolilo ponavljanje ovakvih akata mora se tretirati odgovorniost Srbije za napad i terorističku agresiju 24. septembra na Kosovu i za napade 29. maja na trupe KFOR-a. Umesto da izruči teroriste Srbija nažalost nastavlja da ih podržava u planiranju novih napada protiv Kosova, protiv regionalne stabilnosti”, istakla je Osmani.

Ona je u obraćanju podsetila na zajedničko obraćanje novinarima sa generalnim sekretarom NATO-a septembra 2024. pre događaja u Banjskoj.

Ne propustite: Lice i naličje napada u Banjskoj

"Upozorila sam da ako napadači na NATO trupe iz maja koje su predvodile srpske kriminalne bande prođu nekažnjeno, to će ih ohrabriti da ponove napad u još većim razmerama. Nažalost upravo se to dogodilo 24. septembra, bili su to isti ljudi koji su napali NATO snage i koji su takođe učestvovali u napadu na Kosovo 24. septembra. Dakle ako Srbija ne bude suočena ni sa jednom merom za ove kontinuirane napade, to će biti novi podsticaj za nju da ponovo napadne Kosovo i da ponovo destabilizuje region”, navela je predsednica Kosova.

Posle susreta sa predsednicom Osmani, Stoltenberg je razgovarao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.