IDF izveo napade širom Pojasa Gaze, u Izraelu antivladine demonstracije i blokade

Kanalizaciona voda iz urušenih podzemnih cevi pokriva područje uništenih zgrada u Kan Junisu u južnom Pojasu Gaze 8. jula 2024. godine usred tekućeg sukoba na palestinskoj teritoriji između Izraela i Hamasa.

Izraelska vojska (IDF) izvela je u ponedeljak vazdušne napade širom Pojasa Gaze i protiv pripadnika ekstremističkog pokreta Hezbolah u južnom Libanu.

Lokalni stanovnici su takođe prijavili operacije izraelskih tenkova u gradu Gaza, na severu Pojasa Gaze, gde je izraelska vojska saopštila da sprovodi antiterorističke aktivnosti.

U južnoj Gazi, izraelske odbrambene snage su izvestile da su ubile više od 30 ekstremista.

Najnovije nasilje događa se dan nakon što su izraelski demonstranti blokirali autoputeve širom zemlje pozivajući na prekid vatre i da premijer Benjamin Netanjahu podnese ostavku.

Nedeljni "Dan poremećaja" počeo je u 6:29 po lokalnom vremenu, satnici simboično izabranoj da podseti na trenutak kada su Hamasovi militanti lansirali prve rakete na Izrael prošlog 7. oktobra, u napadu u kom je ubijeno 1.200 ljudi i kada je zarobljeno oko 250 talaca.

Antivladini demonstranti obeležavaju devet meseci od smrtonosnog napada 7. oktobra, pod sloganom „Izrael se zaustavlja“, ispred privatne rezidencije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Jerusalimu, 7. jula 2024.

Demonstranti su blokirali glavne puteve i demonstrirali ispred domova članova izraelskog parlamenta. U blizini granice sa Gazom, izraelski demonstranti su pustili 1.500 crnih i žutih balona koji simbolizuju one koji su ubijeni i oteti.

U izraelskoj kopnenoj i vazdušnoj kontraofanzivi u Gazi nakon šokantnog oktobarskog napada Hamasa ubijeno je više od 38.000 Palestinaca, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi koje ne pravi razliku između civila i boraca. Izrael saopštava da veruje da Hamas i dalje drži 116 talaca, uključujući 42 za koje vojska navodi da su mrtvi.

Izrael i Hamas se možda približavaju teško dostižnom prekidu vatre nakon što je Hamas odustao od zahteva da svaki dogovor mora da uključi potpuni prekid rata, iako su obe strane rekle da i dalje postoje značajne praznine.

Pregovori o okončanju borbi su nedeljama u zastoju, ali su dva zvaničnika Hamasa izjavila da ta palestinska ekstremistička grupa čeka odgovor Izraela na svoj predlog o prekidu vatre, pet dana nakon što je prihvatila ključni deo američkog plana za okončanje rata.

"Dostavili smo svoj odgovor posrednicima i čekamo da čujemo odgovor okupatora", rekao je jedan od dvojice zvaničnika Hamasa agenciji Rojters, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Ne propustite: Nastavljaju se pregovori o primirju u Gazi, razlike u stavovima i dalje postoje

Trofazni plan prekida vatre za Gazu ponudio je krajem maja američki predsednik Džo Bajden, a uz posredovanje Katara i Egipta. Ima za cilj da okonča rat i oslobodi preostale taoce. Oko 100 talaca oslobođeno je u jednosedmičnom prekidu vatre prošlog novembra u zamenu za stotine Palestinaca koje je Izrael zatvorio.

Bajdenov plan poziva na "potpuni" šestonedeljni prekid vatre tokom kojeg bi stariji taoci, žene i bolesni bili pušteni u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika. Tokom ta 42 dana, izraelske snage bi se povukle iz gusto naseljenih oblasti Gaze i dozvolile povratak raseljenih u njihove domove u severnoj Gazi, rekli su zvaničnici.

Izrael je razgovarao o prekidu borbi sa predstavnicima Katara, rekao je drugi palestinski zvaničnik koji zna za razmatranja o prekidu vatre.

"Razgovarali su sa njima o odgovoru Hamasa i obećali su da će im dati odgovor Izraela u roku od nekoliko dana", rekao je jedan zvaničnik Rojtersu.

Netanjahu je rekao da će se pregovori nastaviti ove nedelje, ali nije dao nikakav detaljan vremenski okvir.

Njegova kancelarija je u nedelju saopštila da je Netanjahuovo protivljenje onima koji pozivaju Izrael da zaustavi ofanzivu u Rafi nateralo Hamas da uđe u pregovore.

Kancelarija je ponovila izraelske zahteve u sporazumu o prekidu vatre, uključujući da Izraelu bude dozvoljeno da nastavi borbu kako bi ispunio svoje ratne ciljeve, da se naoružanim teroristima ne dozvoli povratak u severnu Gazu i da se maksimiziranje broja živih talaca koji su oslobođeni.

Hamas je saopštio da bi omogućio da se pregovorima okonča rat, ali bi tokom razgovora neki od talaca bili vraćeni u Izrael u zamenu za još Palestinaca koji su u izraelskim zatvorima.

Palestinski zvaničnik blizak mirovnim naporima rekao je da bi predlog mogao da dovede do okvirnog sporazuma, ako ga Izrael prihvati, koji bi okončao rat.

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns trebao bi da ove sedmice otputuje u Katar na dalje pregovore, prema izvoru upoznatom s tim.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.