Blinken: Preveliki broj žrtava u Gazi, Izrael da sarađuje sa umerenim Palestincima

Entoni Blinken, američki državni sekretar i Joav Galant, izraelski ministar odbrane u Tel Avivu u vojnoj bazi Kirja u Tel Avivu (Foto: Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)

Američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao je izraelske lidere da preduzme značajnije korake da zaštite civile, da dozvole više pomoći u Gazu i da sarađuje sa umerenim palestinskim liderima.

Čak i dok se Blinken obraćao, vodile su se žestoke borbe na jugu i u centralnim delovima Gaze. Izraelske snage i ekstremisti iz Hezbolaha takođe su razmenili vatru na libansko-izraelskoj granici.

Na konferenciji za novinare, najviši američki diplomata je poručio da je cena rata prevelika za civile, a naročito decu, ali i ocenio da je tužba Južnoafričke Republike protiv Izraela za genocid neosnovana. Naglasio je da Amerika želi da se rat što pre okonča, ali da je ključno da Izrael ostvari svoj cilj kako se ne bi ponovio 7. oktobar, kada je Hamas napao jug zemlje.

Blinken je poručio da je "kristalno jasno" da se Palestincima mora dozvoliti povratak kućama "čim se za to stvore uslovi" i upozorio da Amerika odbacuje prijedloge za njihovo raseljavanje van Gaze. Naglasio je da Palestinska uprava ima obavezu da se reformiše i pozvao Izrael da sa umerenim palestinskim liderima radi na planovima za posleratnu Gazu.

"Izrael mora da prestane da preduzima korake kojima se podriva sposobnost Palestinaca da efikasno upravljaju. Izrael mora da bude partner palestinskim liderima koji su spremni da vode svoj narod i u miru žive sa Izraelom", rekao je Blinken.

Takođe je naveo da su arapski lideri širom regiona spremni da pomognu u obnovi Gaze, ali samo "kroz regionalni pristup koji obuhvata put do palestinske države".

Blinken je u četvrtoj poseti Bliskom istoku od izbijanja rata Hamasa i Izraela u oktobru, a sa izraelskim zvaničnicima je razgovarao u trenutku kada raste međunarodna zabrinutost zbog velikog broja palestinskih žrtava u izraelskim napadima na gusto naseljene enklavu.

Ne propustite: Bajden pozvao Izrael na uzdržanost, u Gazi još jedan krvavi dan

Ministar odbrane Joav Galan rekao je Blinkenu da će se izraelska ofanziva u južnom području Kan Junisa "intenzivirati i nastaviti dok se ne pronađu vođe Hamasa i izraelski taoci vrate kući", saopšteno je iz izraelskog ministarstva odbrane.

Blinken, koji je obišao arapske susede Izraela zbog razgovora o planovima za buduću upravu Gazom i integraciju na Bliskom istoku, ranije je rekao da će tokom sastanaka razgovarati o "putu napred" u ratu.

Blinken se sastao "jedan na jedan" sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u vojnoj bazi Kirja u Tel Avivu, a zatim i sa ratnim kabinetom formiranim nakon napada palestinskog ekstremističkog pokreta Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200, a oteto 240 ljudi.Kao odgovor, Izrael je započeo vazdušni i kopneni napad na Gazu, a do sada je ubijeno više od 23.000 Palestinaca, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze koje kontroliše Hamas.

Ponavljajući podršku Bajdenove administracije pravu Izraela da spreči ponavljanje napada, Blinken je „naglasio važnost izbegavanja daljeg nanošenja štete civilima i zaštite civilne infrastrukture u Gazi“, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler u saopštenju.

Ne propustite: Evroazija grupa: 2024. godina kriza, opasnosti i velikih promena - politički Voldemort

Osim što pokušava da smanji regionalne napetosti, američki visoki diplomata je razgovarao o planovima za buduću upravu Gazom, koja bi mogla uključivati izraelske susede sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Blinken je u ponedeljak u Saudijskoj Arabiji ranije rekao da regionalne države žele integraciju sa Izraelom, ali samo ako planovi za normalizaciju odnosa uključuju "praktičan put" ka budućoj palestinskoj državi.

Upitan o pregovorima koje vode SAD o normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, Blinken je rekao da postoji "jasan interes" u Saudijskoj Arabiji, kao i u regionu, za postizanje tog cilja, ali "za to će biti potrebno da se sukob u Gazi završi, a takođe će jasno zahtevati da postoji praktičan put do palestinske države".

Saudijska Arabija je pauzirala diplomatske razgovore o normalizaciji odnosa sa Izraelom usred vojnog sukoba između Hamasa i izraelskih snaga.

Blinken se ranije sastao sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom i ministrom spoljnih poslova Izraelom Kacem. Rekao je Kacu da postoje mogućnosti za regionalnu integraciju i povezivanje, „ali moramo da prođemo kroz ovaj veoma izazovan trenutak“.

Hercog se zahvalio Sjedinjenim Državama što su "stalno uz Izrael" i rekao da je rat protiv Hamasa rat koji "utiče na međunarodne vrednosti i vrednosti slobodnog sveta".

Hercog je takođe odbacio tužbu podnesenu Međunarodnom sudu pravde kojom se Izrael optužuje za genocid nad Palestincima u Gazi, nazvavši je "okrutnom i besmislenom".

Saslušanja u slučaju treba da počnu u četvrtak, a Hercog je rekao da će Izrael "ponosno predstaviti svoj slučaj upotrebe samoodbrane u skladu sa svojim najinherentnijim pravom prema međunarodnom humanitarnom pravu".

Ne propustite: Rat u Gazi podelio Amerikance

Na sastancima sa Netanjahuom, Blinken je „ponovio potrebu da se obezbedi trajni, održivi mir za Izrael i region, uključujući i stvaranje palestinske države“, rekao je Miler.

Blinken je takođe trebalo da se sastane sa porodicama talaca koje je uzeo Hamas i razgovaraju o „nemilosrdnim naporima“ da ih vrati.

Nekoliko desetina demonstranata okupilo se ispred hotela u kojem je Blinken održavao sastanke i pozvali na prekid vatre kako bi se osiguralo oslobađanje talaca.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Rojters i Asošijeted pres.