Južnoafrička Republika u Hagu optužila Izrael za genocid u Gazi

Pretres pred Međunarodnim suda pravde u Hagu (Foto: AP/Patrick Post)

Sudije Međunarodnog suda pravde počele su u četvrtak dvodnevna saslušanja u slučaju koji je pokrenula Južnoafrička Republika optužujući Izrael da je počinio genocid tokom rata u Gazi.

Južnoafrička Republika traži od suda da zahteva hitnu suspenziju izraelske kampanje u Gazi, gde Izrael kaže da nastoji da eliminiše ekstremističku grupu Hamas kao odgovor na teroristički napad 7. oktobra u južnom Izraelu.

"Izrael ima genocidnu nameru protiv Palestinaca u Gazi. Namera da se uništi Gaza postoji na najvišem državnom nivou" rekao je u Hagu pravni zastupnik višeg suda Južnoafričke republike Tembeka Ngukaitobi.

"To je očigleno po načinu na koji se izvodi ovaj vojni napad", rekao je Ngukaitobi.

Južnoafrička Republika tražila je od suda da izda preliminarnu naredbu Izraelu da odmah zaustavi borbe, dok bude saslušavao argumente narednih meseci.

U pisanom podnesku iz Južnoafričke Republike navodi se da žele da sud pozove Izrael na odgovornost za kršenje Konvencije o genocidu i da "osigura hitnu i najpotpuniju zaštitu za Palestince u Gazi koji ostaju u ozbiljnom i neposrednom riziku od nastavka i daljih dela genocida".

Izraelsko ministarstvo inostranih poslova optužilo je Južnoafričku Republiku da "deluje kao pravno krilo terorističke organizacije Hamas" u slučaju zasnovanom na "lažnim i neosnovanim tvrdnjama".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da su pred sudom iznese laži i licemerstvo.

"Danas smo videli svet koji je naglavačke. Izrael je optužen za genocid dok se bori protiv genocida. Izrael se bori protiv terorista koji su izvršili zločine protiv čovečnosti: Ubijali su, silovali, spaljivali, komadali, otsecali glave deci, ženama, starijim, mladićima i devojkama", poručio je Netanjahu.

Sjedinjene Države, koje su pozvale Izrael da učini više da zaštiti civile u Gazi, istovremeno podržavajući izraelsku kampanju protiv Hamasa, takođe su se usprotivile optužbama Južnoafričke Republike.

Američki državni sekretar Entoni Blinken u utorak je odbacio slučaj kao neosnovan.

"To je posebno iritirajuće, imajući u vidu da oni koji napadaju Izrael - Hamas, Hezbolah, Huti, kao i Iran koji ih podržava - nastavljaju da pozivaju na uništenje Izraela i masovna ubistva Jevreja", rekao je on.

Ne propustite: Izrael pred sudom u Hagu o optužbama za genocid u Gazi

Hamas je u oktobarskom napadu na Izrael ubio oko 1.200 ljudi i zarobio 240 talaca, od kojih je skoro polovina oslobođena.

Ministarstvo zdravlja Gaze, koje kontroliše Hamas, tvrdi da je u izraelskoj kontraofanzivi ubijeno više od 23.300 Palestinaca, pri čemu su ogromni delovi Gaze ostali u ruševinama, dok je 85 odsto njenog stanovništva od 2,3 miliona raseljeno.

Sjedinjene Države i Evropska unija definišu Hamas kao terorističku organizaciju.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.