Izrael i Hamas nisu blizu primirju ni posle smrti Sinvara

  • AFP
    Asošijeted pres

ARHIVA: Jahja Sinvar u Gazi (Foto: AP/Fatima Shbair)

Hamas je u petak potvrdio da su izraelske snage ubile lidera te esktremističke grupe Jahju Sinvara u Gazi i ponovio da taoci oteti iz Izraela pre godinu dana neće biti oslobođeni dok se ne postigne primirje u enklavi i izraelski vojnici povuku.

Sinvar je umro "boreći se protiv okupacione vojske do poslednjeg trenutka", rekao je Halil al-Haja, Sinvarov zamjenik koji živi u Kataru i zastupao je Hamas tokom nekoliko rundi pregovora o prekidu vatre.

Hamas neće vratiti taoce "prije kraja agresije i povlačenja iz Gaze", rekao je al-Haja. Ta ekstremistička grupa je u saopštenju pozdravila Sinvara kao heroja zato što se "nije povukao, zato što je držao oružje i suprostavio se okupacionoj vojsci".

Izraelska vojska objavila je snimak Sinvara, navodno prije smrti, na kojem se vidi kako jedan muškarac sjedi na stolici u oštećenoj zgradi, teško ranjen i prekriven prašinom. Zatim podiže ruku i štapom gađa izraelski dron.

Na fotografijama koje je posle objavila izraelske vojska vidi se tijelo muškarca, polu zakopano u ruševinama sa povredom glave.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u govoru u četvrtak veče da rat još nije završen, ali su mnogi - od vlada izraelskih saveznika do iscrpljenih stanovnika Gaze - izrazili nadu da će Sinvarova smrt otvoriti put za primirje. Izraelske snage u petak su nastavile da napadaju ciljeve u Gazi.

Američki predsednik Džo Bajden takođe je u petak ponovio poziv Izraelu da se založi za mir posle ubistva Sinvara.

“Juče sam rekao izraelskom premijeru da bi ovaj trenutak trebalo da bude prilika da se traži put do mira, do bolje budućnosti za Gazu bez Hamasa", rekao je Bajden tokom posete Berlinu.

U zajedničkom saopštenju, Bajden i lideri Nemačke, Francuske i Britanije naglasili su "hitnu potrebu da se taoci vrat kući svoji porodicama, da se okonča rat u Gazi i osigura da humanitarna pomoć stigne do civila".

Ne propustite: Bajden razgovarao sa Netanjahuom, izraelski ministar upozorio na "smrtonosni" napad na Iran

Bajden je posle sastanka sa evropskim liderima međutim rekao da bi možda bilo lakše pregovarati o kraju sukoba između Izraela i Hezbolaha u Libanu, nego između Izraela i Hamasa.

"Biće teže u Gazi", rekao je Bajden.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je prethodno na sastanku NATO-a u Briselu da Sinvarova smrt pruža "izuzetnu priliku da se postigne dugoročno primirje" i sugerisao da bi SAD mogle da imaju ulogu u stabilizaciji Gaze u budućnosti.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama izdala je saopštenje u kojem je odata počast Sinvaru i naglašeno da je umro na ratištu, a ne dok se krio, kao bivši neprijatelj Teherana, irački lider Sadam Husein koji je obješen 2006. godine.

Hamasov napad na Izrael 7. oktobra rezultirao je smrću 1.206 ljudi, uglavnom civila, prema prema zvaničnim izraelskim podacima koji uključuju taoce ubijene u zatočeništvu. Militanti su tokom napada takođe zarobili 251 osobu i uzeli ih za taoce. Od njih je 97 ostalo u Gazi, uključujući 34 za koje izraelski zvaničnici kažu da su mrtvi.

Ne propustite: Sjedinjene Države traže od Izraela da poveća pomoć Gazi, ili se suoči sa smanjenjem vojne podrške

Ubistvo Sinvara nije značilo kraj izraelskih vazdušnih napada na Gazu, sa nekoliko napada tokom noći i u petak rano ujutru na tu teritoriju, navodi novinar AFP-a u izveštaju sa terena.

Prema agenciji za civilnu odbranu Gaze, spasioci su iz ruševina kuće na severu teritorije izvukli tela troje palestinske dece nakon što je pogođena u zoru.

Izraelska vojska saopštila je da vrši pritisak u sklopu svoje operacije u Džabaliji, jednom od žarišta borbi poslednjih nedelja i gde je u napadima u četvrtak poginulo najmanje 14 ljudi, prema podacima iz dve bolnice.

Procena koju podržavaju UN pokazala je da se oko 345.000 stanovnika Gaze ove zime suočava sa "katastrofalnim" nivoom gladi.

Kako se broj civilnih žrtava u Gazi povećavao, tako se Izrael suočavao sa kritikama zbog svog načina vođenja rata, uključujući i kritike Sjedinjenih Država.

U izraelskoj kampanji za razbijanje Hamasa i vraćanje talaca koje su uhvatili militanti ubijeno je 42.438 ljudi u Gazi, većinom civila, prema podacima ministarstva zdravlja na teritoriji kojom upravlja Hamas, a što su podaci koje UN smatraju pouzdanim.

Komandant izraelske vojske Herci Halevi obećao je da će nastaviti borbu "sve dok ne uhvatimo sve teroriste umešane u masakr 7. oktobra i ne vratimo sve taoce kući".

"Prilika"

Neki Izraelci pozdravili su vest o Sinvarovoj smrti kao znak boljih stvari koje dolaze.

"Slavim smrt Sinvara, koji nam nije doneo ništa osim zla, koji je uzeo ljude za taoce", rekla je jedna Izraelka koja se predstavila samo imenom Hemda.

Na skupu u Tel Avivu na kojem se traži oslobađanje talaca, 60-godišnja Sisil, koja je takođe dala samo svoje ime, rekla je da je njegovo ubistvo predstavljalo "priliku jednom u životu" za "dogovor o taocima za okončanje rata".

Kako se navodi u saopštenju Netanjahuove kancelarije, Bajden ga je pozvao da mu čestita na Sinvarovom ubistvu, pri čemu su dvojica lidera obećali da će iskoristiti "priliku da promovišu oslobađanje talaca".

Izraelci slave vest o smrti lidera Hamasa Jahije Sinvara, nedaleko od kibuca Erec, u južnom Izraelu, 17. oktobra 2024.

Grupa za kampanju Forum talaca i nestalih porodica pozvala je izraelsku vladu i međunarodne posrednike da iskoriste "ovo veliko dostignuće kako bi osigurali povratak talaca".

Endrju Miler, donedavni visoki zvaničnik Stejt departmenta koji se bavio izraelsko-palestinskim sukobom, rekao je da je još uvek malo verovatno da će Izrael pristati na dogovoreno rešenje za okončanje rata i oslobađanje talaca.

"Nisam posebno optimista da će premijer Netanjahu i njegova koalicija to učiniti. Druga izraelska vlada bi možda mogla, ali oni jednostavno nisu... pokazali istinski interes za taj put", rekao je Miler koji je sada aktivan u levičarskom Centru za američki napredak.

Ali on je rekao da bi Sinvarovo ubistvo moglo da promeni "govor u javnosti" i da liši Netanjahua navedenog razloga da ne postigne dogovor sa Hamasom.

"Glavno dostignuće"

S obzirom na to da je Hamas već oslabljen posle više od godinu dana rata u Gazi, Sinvarova smrt zadaje ogroman udarac organizaciji, ali nije jasno da li će to izazvati promenu u njenoj strategiji.

Takođe je nejasno da li će njegov naslednik biti imenovan u Kataru, gde se dugo nalazilo Hamasovo političko rukovodstvo, ili u Gazi, koja je žarište borbi.

Izraelska vojska je saopštila da je Sinvar poginuo u vatrenom obračunu u Rafi u južnoj Gazi, u blizini egipatske granice, dok ga je pratila bespilotna letelica.

Objavljen je snimak dronom onoga za šta se kaže da su bili Sinvarovi poslednji trenuci, a video prikazuje ranjenog militanta kako baca predmet na dron koji ga snima.

Your browser doesn’t support HTML5

Snimak izraelske vojske uoči zarobljavanja Sinvara

Izrael takođe vodi rat u Libanu, gde je Hamasov saveznik Hezbolah otvorio front pokretanjem prekograničnih napada koji su primorali desetine hiljada Izraelaca da napuste svoje domove.

Hezbolah je kasno u četvrtak rekao da pokreće novu fazu u svom ratu protiv Izraela i da je prvi put upotrebio precizno navođene rakete protiv trupa.

Istog dana, Izrael je izveo udare na južni libanski grad Tir, gde vladaju militantna grupa i njeni saveznici.

Izraelska vojska saopštila je da je pet vojnika poginulo u borbama u južnom Libanu, čime je broj izraelskih vojnika čija je smrt objavljena podignut na 19 otkako je Izrael pokrenuo upad u Liban prošlog meseca.

U Libanu je u ratu od kraja septembra poginulo najmanje 1.418 ljudi, prema podacima libanskog ministarstva zdravlja, prema podacima AFP-a, iako je stvarni broj verovatno veći.

U rat su takođe uključile i druge oružane grupe orijentisane prema Iranu, uključujući one u Jemenu, Iraku i Siriji.

Iran je 1. oktobra izveo raketni napad na Izrael, za koji je Izrael obećao da će uzvratiti.

Teheranska misija pri Ujedinjenim nacijama saopštila je u četvrtak da će Sinvarovo ubistvo dovesti do jačanja "otpora" u regionu.