SAD izvele vazdušne udare na skladišta oružja Huta u Jemenu

ARHIVA - B-2 stelt bombarder, nevidljiv za radar, sličan onima koji su izveli vazdušne napade na položaje Huta u Jemenu

Američke snage izvele su u sredu vazdušne napade na skladišta oružja Huta u Jemenu, rekao je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin.

U napadima, koje su izveli bombarderi B-2, gađano je oružje koje su Huti koristili u jednogodišnjoj kampanji napada na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, koji su poremetili glavne pomorske rute.

"Ovo je bila jedinstvena demonstracija sposobnosti Sjedinjenih Država da gađaju objekte koje naši protivnici nastoje da drže van domašaja, bez obzira koliko su duboko zakopani pod zemljom, ojačani ili utvrđeni", rekao je Ostin.

Huti, koje podržava Iran, rekli su da se njihova kampanja upotrebe čamaca, projektila i dronova za gađanje plovila sprovodi u znak solidarnosti sa Palestincima zbog rata u Gazi.

Sjedinjene Države i Velika Britanija izvele su višestruke udare protiv Huta kako bi pokušale da zaštite brodske puteve, dok su komercijalne kompanije preusmerile mnoge brodove na duži i skuplji put obilazeći čitav afrički kontinent.

"Ilegalni napadi Huta nastavljaju da remete slobodan tok međunarodne trgovine, prete ekološkom katastrofom i dovode u opasnost živote nedužnih civila i živote američkih i partnerskih snaga", rekao je Ostin.