Sirija ipak odobrila otvaranje graničnog prelaza za pomoć UN-a na šest meseci

  • Margaret Bešir

Kolona kamiona sa humanitarnom pomoći parkirana posle prelaska sirijskog graničnog prelaza Bab al-Hava sa Turskom, 10. jula 2023.

Sirija je u četvrtak saopštila da će dozvoliti Ujedinjenim nacijama da privremeno koriste granični prelaz sa Turskom kako bi mogle da pristupe milionima Sirijaca koji žive u područjima van kontrole vlade.

"Vlada Sirijske Arapske Republike donela je odluku da odobri Ujedinjenim nacijama i njihovim specijalizovanim agencijama da koriste prelaz Bab al-Hava za isporuku humanitarne pomoći civilima kojima je potrebna na severozapadu Sirije, u punoj saradnji i koordinaciji sa sirijskom vladom za period od šest meseci, počevši od 13. jula 2023.", rekao je ambasador Basam al Sabag novinarima u Ujedinjenim nacijama.

Upotreba graničnog prelaza Bab al-Hava iz Turske u severozapadnu Siriju je sporna. Vlada Bašara el Asada želi da sva pomoć ide kroz Damask i preko linija fronta sukoba iz Sirije. Njen saveznik, Rusija, iskoristila je pravo veta u Savetu bezbednosti u utorak da spreči devetomesečno produženje postojećeg ovlašćenja Saveta za UN da prolazi konvojima sa humanitarnim zalihama kroz Bab al-Havu.

Ne propustite: Veto Rusije u UN na nastavak humanitarne pomoći za milione u severozapadnoj Siriji

Od 2021. Rusija je primorala Savet da smanji prekograničnu operaciju i zapretila da će pustiti da se devetogodišnja operacija trajno zatvori.

"Prekogranični mehanizam je očigledno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije, što je sticajem okolnosti bilo moguće pre pet do sedam godina, ali danas izgleda potpuno anahrono", rekao je ruski ambasador Vasilij Nebenzja pred Savetom u utorak.

Više od čeiri miliona Sirijaca živi u područjima van kontrole vlade, a UN kažu da uspevaju da dopreme pomoć za spasavanje života do 2,7 miliona njih mesečno preko Bab al-Have. Potrebe su samo porasle tokom 12 godina građanskog rata kako je nastupila ekonomska kriza, stigla pandemija Kovida 19, a sever zemlje bio pogođen nizom smrtonosnih zemljotresa u februaru.

Rusija je ponudila šestomesečni nastavak korišćenja Bab al-Have u sopstvenoj predloženoj rezoluciji, ali su je članovi Saveta odbili jer nije zadovoljila potrebe humanitaraca. Šestomesečno produženje takođe znači da bi sirijska vlada mogla da povuče svoju dozvolu sredinom januara - usred zime.

Ovlašćenje Saveta bezbednosti za korišćenje Bab al-Have isteklo je u ponedeljak u ponoć, a UN su u to vreme prestale da koriste prelaz.

Ne propustite: Kakve su šanse da pomoć uplaćena vladi Sirije posle zemljotresa stigne postradalima

Posle februarskih zemljotresa, sirijska vlada je odobrila korišćenje još dva prelaza iz Turske. Oni su otvoreni do 13. avgusta. Asadova vlada nije javno rekla da li planira da produži njihovu upotrebu.

Sirijski ambasador je bio neprecizan u vezi sa tim da li će Damask obnoviti odobrenje.