EU usaglasila nova pravila o migrantima, planira da im ograniči ulazak

ARHIVA - Imigranti afričkog porekla na moru između Tunisa i Italije. 10. avgust, 2023. (Foto: AFP / Fethi Belaid)

Evropska unija postigla je u sredu sporazum o novim pravilima koja se odnose na podelu troškova i ujednačenom prijemu migranata i ograničavanju broja ljudi koji dolaze.

Predstavnici Evropskog parlamenta i vlada EU postigli su sporazum, posle celonoćnih razgovora, o zakonima pod nazivom Novi pakt o migraciji i azilu, koji bi trebalo da stupi na snagu sledeće godine.

Zakoni obuhvataju proveru ilegalnih migranata kada stignu u Evropsku uniju, procedure za obradu zahteva za azil, pravila o tome koja je zemlja EU odgovorna za obradu zahteva, kao i načine rešavanja kriza.

Dolasci migranata u Evropsku uniju su daleko manji od najvišeg broja od 1 miliona, 2015. godine, ali su konstantno rasli od 2020-e na 255 hiljada u godini do novembra, kada je više od polovine prešlo Mediteran iz Afrike do Italije ili Malte.

Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu. 20 septembar, 2023. (Foto: AP /Virginia Mayo)

Prethodni napori da se podeli odgovornost propali su zato što istočne članice EU posebno nisu bile voljne da prime imigrante koji su stigli u Grčku, Italiju i druge zemlje.

Prema novom sistemu, zemlje koje nisu na granici imaće izbor između primanja izbeglica ili plaćanja u fond EU.

Predviđeni sistem provere pokušaće da napravi razliku između onih kojima je potrebna međunarodna zaštita i onih koji ne spadaju u tu kategoriju.

Osobe čiji zahtevi za azil imaju male šanse za uspeh, kao što su oni iz Indije, Tunisa ili Turske, mogu biti sprečene da uđu u EU i pritvorene na granici, kao i one koje mogu da budu smatrane kao pretnja bezbednosti.

Grupe za prava izbeglica saopštile su da će to stvoriti ono što se smatra zatvorskim logorima na granicama EU.