Francuska osujetila teroristički plan napada za vreme Olimpijskih igara

Čuvari na krovu za vreme ragbi utakmice na stadionu u Sent Etjenu u Francuskoj, 17. aprila 2023.

Francuske bezbednosne službe su otkrilie zaveru da se napadnu gledaoci jedne fudbalske utakmice za vreme predstojećih Olimpijskih igara u Parizu.

U saopštenju u petak, ministar unutrašnjih poslova Žerar Darmanin izjavio je da su francuske snage bezbednosti ovog meseca uhapsile 18-godišnjeg Čečena osumnjičenog da je planirao da izvrši napad na stadionu Žofre Gišar u Sent Etjenu, u ime Islamske države.

Tinejdžer je "želeo da napadne gledaoce ali i obezbeđenje, i da umre kao mučenik", saopštio je Darmanin.

U Francuskoj je na snazi najviši nivo bezbednosti uoči letnjih Olimpijskih igara koje počinju za manje od dva meseca.

Prema Francuskoj novinskoj agenciji (AFP), državljanin Čečenije je optužen za terorističku zaveru i čeka suđenje u pritvoru.

Organizacioni komitet OI u Parizu saopštio je da pozdravlja efikasnost snaga bezbednosti "i njihovu izuzetnu mobilisanost kako bi se osigurala bezbednost igara".

Olimpijska baklja u pratnji policajaca blizu mesta Mont Sen Mišel na severozpaadu Francuske, 31. maja 2024.

Olimpijske igre u Parizu održaće se od 26. jula do 11. avgusta. Postoji zabrinutost za bezbednost, posebno tokom velike ceremonije otvaranja igara koju je Francuska želela da održi duž Sene, ali su bezbednosni zvaničnici ubedili organizatore da smanje planove i broj pozvanih gledalaca.

AFP prenosi da Olimpijska baklja putuje ka Parizu, zaštićena "bezbednosnim mehurom" koji čini pratnja od 100 policajaca, među kojima su specijalisti protiv dronova i anti-teroristička policija. Svi oni prate baklju na putovanju od 12.000 kilometara. Tokom prve tri nedelje, kako prenose novinske agencije, uhapšeno je 78 ljudi koji su pokušali da poremete taj događaj a presretnuto je 30 dronova.

Olimpijske igre su i u prošlosti bile meta napada - od kojih je najpoznatiji napad na izraelski olimpijski tim u Minhenu na Letnjim igrama 1972. i napad improvizovanom bombom u javnom parku na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996.

2020. godine, čečenski tinejdžer je izbo nožem i odsekao glavu nastavniku jedne srednje škole nadomak Pariza. Policija je upucala napadača.

U izveštaju su korišćene informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Francuske novinske agencije.