Afroamerikanci favorizuju Haris u odnosu na Trampa, ali ne veruju da može nešto da promeni

  • AP

Žena na mitingu Kamale Haris u Las Vegasu, 10. avgust 2024. (AP Photo/Julia Nikhinson)

Afroamerikanci koji se vode kao registrovani birači u većini pozitivno gledaju na potpredsednicu SAD Kamalu Haris, ali nisu uvereni da će ona promeniti stvari na bolje, pokazuje nova anketa Asošijeted presa i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC.

Istraživanje je sprovedeno sredinom septembra i pokazuje da 7 od 10 birača crnaca ima pozitivno mišljenje o Haris, sa nekim razlikama između muškaraca i žena.

Mišljenje Afroamerikanaca o Donaldu Trampu je uglavnom negativno, što predstavlja izazov za republikanskog kandidata. Prema istraživanju, dve trećine crnaca se identifikuju kao demokrate, 2 od 10 kao nezavisni birači, a samo 1 od 10 se identifikuje kao republikanac.

U anketi je učestvovao 1.771 registrovani birač, a margina greške je 3,4 odsto.

Ali, ovo istraživanje je takođe pokazalo da crnci nisu sigurni da Haris može da promeni situaciju na bolje, ili da značajno utiče na njihove živote. Samo polovina ispitanika je rekla da veruje "može da promeni zemlju na bolje". Polovina ispitanika veruje da će ovi predsednički izbori "značajno ili donekle" uticati na njih lično - što je generalni osećaj i opšte populacije u SAD.

"Demokratska partija za mene nije dovoljno snažna", kaže Rejna Džonson, 53-godišnja menadžerka iz Čikaga. Ona predviđa da će Haris "pokušati da učini nešto za narod", ali da će biti ograničena u tome kao što je bio i predsednik Barak Obama, koga je "blokirala Republikanska stranka".

Your browser doesn’t support HTML5

Dinamična predizborna kampanja u ključnoj državi Mičigen

Iako Džonson smatra da su ulozi na ovim izborima visoki, kaže da neće mnogo uticati na nju lično.

"I dalje ću živeti svoj život i boriti se sa problemima", kaže ona.

Ko je bolji u rešavanju problema?

Na pitanje ko će od kandidata bolje rešavati najveće probleme - poput ekonomije, zdravstvene zaštite i kriminala - Afroamerikanci odgovaraju: Haris.

Kao i opšta populacija, 8 od 10 crnaca smatra da je ekonomija najvažnije pitanje kada odlučuju za koga će glasati. Ali, za tri četvrtine crnaca i zdravstvena zaštita je jako važno pitanje - što je veći procenat nego kod opšte populacije. Takođe se smatra da više crnaca, u odnosu na opštu populaciju, vidi kriminal i politiku prema oružju kao važno pitanje.

Po svim tim pitanjima, kao i o politici prema abortusu i klimatskim promenama, Haris je u prednosti u odnosu na Trampa među Afroamerikancima. Oko 6 od 10 crnaca smatra da će Haris bolje rešavati ekonomska pitanja, dok za Trampa to kaže dvoje od 10. Po pitanju abortusa, Haris ima oko 60 odsto predsnosti u odnosu na Trampa.

Trampova kampanja je pokušala da dopre do crnačkih glasača i veruje da će porukama o ekonomiji, imigraciji i tradicionalnim vrednostima uspeti da pridobiju glasove tradicionalnog demokratskog biračkog tela, posebno među mlađim afroameričkim muškarcima.

Ne propustite: Istraživanje: Većina crnaca u Americi vjeruje da institucije rade protiv njih

Rod Vetlin, penzionisani general vazduhoplovstva iz Arizone, koji želi da se više radi na pitanjima zdravstvene zaštite i imigracije, kaže da je protiv Trampa i da ga brinu posledice izbora po američku demokratiju.

"Ovde se dešacva kulminacija mnogih stvari koje su nam godinama pred očima. Nadam se da će izbori biti civilizovani", kaže Vetlin.

Postoje naznake da neki Afroamerikanci vide Haris kao snažniju figuru - posebno kada je reč o ženama i starijim osobama. Oni demokratsku kandidatkinju opisuju kao "nekoga ko će se boriti za ljude", dok je mlađi Afroamerikanci i muškarci tako vide u manjoj meri.

Negativno mišljenje o Trampu, sumnja u Bajdena

Mali broj crnaca ima pozitivan stav o Trampu ili ga vidi kao kandidata koji ima kvalitete da bude predsednik.

Istraživanje je pokazalo da 8 od 10 Afroamerikanaca Trampa vidi negativno, dok 15 odsto ispitanika republikanca vidi donekle ili potpuno pozitivno.

Samo jedan od 10 ispitanika smatra da će "Tramp poboljšati situaciju u zemlji ili da će se boriti za ljude". Sličan broj glasača crnaca smatra da bi Tramp bio dobar predsednik.

Roslin Kobl, 63-godišnjakinja iz Severne Karoline, kaže da će "stvari ići u dobrom smeru ako Kamala Haris pobedi".

"Ali, ako pobedi Tramp, situacija će se pogoršati. Već je rekao šta će da radi - da bude diktator".

Oko 7 od 10 crnaca kaže da Trampa dobro opisuje rečenica "da će reći šta god treba kako bi dobio izbore".

Ne propustite: Tramp javno preispitivao da li je Kamala Haris crnkinja

Kada je reč o aktuelnom predsedniku Džou Bajdenu, o njemu pozitivno mišljenje ima 7 od 10 Afroamerikanki, ali samo 55 odsto Afroamerikanaca.

"Dao je sve od sebe", kaže Vetlin i dodaje da je Bajden trebalo ranije da izađe iz trke.

Organizacije koje rade na tome da što više crnaca izađe na izbore, kažu da je primetan porast energije glasača otkako je Haris ušla u trku, kao i da se i demokrate i republikanci bore za podršku Afroamerikanaca.

Trampova kampanja organizuje događaje u crnačkim kvartovima u gradovima poput Filadelfije, Detroita i Milvokija, a autobus sa natpisom "Crnci za Trampa" išao je na turneju po gradovima.

Kampanja Kamale Haris takođe je organizovala mnoge događaje za Afroamerikance, posebno muškarce, i mnogi visoko rangirani članovi tima - poznate ličnosti, poslanici, lideri u oblasti ljudskih prava - proteklih nedelja su razgovarali sa biračima u crnačkim zajednicama.