Italijanska bokserka predala borbu protiv Alžirke u centru rasprave o muškim hromozomima

Karini i Kelif posle meča (Foto: Reuters/Isabel Infantes)

Alžirska bokserka Imane Kelif eliminisala je Anđelu Karini kada je Italijanka iznenađujuće napustila osminu finala u poluteškoj kategoriji posle 46 sekundi u prvoj rundi, osetivši bol u nosu.

Kelif je bila u centru pažnje otkako je diskvalifikovana pre meča za zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2023. zbog nepoštovanja pravila Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) koja sprečavaju sportiste sa XY hromozomima da se takmiče u ženskim disciplinama.

Međutim, Međunarodni olimpijski komitet (MOK), objavio je da ona ima pravo da se takmiči na ženskom turniru na Olimpijskim igrama u Parizu.

Osobe sa dva iks hromozoma (XX) su žene, a osobe koje imaju jedan iks i jedan ipsilon hromozom (XY) su muškarci, navodi se na sajtu američkog Nacionalnog instituta za istraživanje ljudskog genoma (NHGRI).

Kelif je ušla u prepunu arenu u severnom Parizu uz glasnu podršku navijača na tribinama koji su mahali zastavama Alžira, a vrlo brzo nakon početka meča, bilo je jasno da Italijanka nije dorasla brzini i dužem dosegu ruku protivnice.

Ne propustite: Olimpijske igre u Parizu beleže rekord po broju LGBTQ+ sportista

Karini, koja je šest centimetara niža od Alžirke, otišla je do svog trenera posle 30 sekundi da popravi štitnik za glavu, ali se nakon kratkog nastavka borbe vratila u svoj ugao i stala i brzo izašla iz ringa.

„Uvek sam se časno borila za moju zemlju“, rekla je Karini sa suzama u očima. „Ovog puta nisam uspela jer više nisam mogla da se borim. Stavila sam tačku na meč, jer sam posle drugog udarca, a zahvaljujući godinama iskustva u ringu i borbama, osetila jak bol u nosu”.

"Rekla sam 'dosta je' jer... nisam mogla da privedem meč kraju. Pomislila sam da je možda je bolje da stavim tačku na meč."

Karini je plakala dok je razgovarala sa novinarima pre nego što je odvedena.

Neki sportovi su ograničili nivoe testosterona dozvoljene sportistima koji se takmiče u ženskoj konkurenciji, dok drugi zabranjuju sve koji su prošli muški pubertet.

MOK više ne priznaje IBA kao globalno sportsko telo za boks, posle neuspeha u sprovođenju reformi upravljanja i finansija.

MOK je dozvolio Kelif i dvostrukoj svetskoj šampionki sa Tajvana Lin Ju-Ting, koja je izgubila bronzanu medalju na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu pošto iz istog razloga nije ispunila kriterijume, da se takmiče na Igrama.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla je da meč Karini protiv Kelif nije bio borba jednakih.

“Mislim da sportisti koji imaju muške genetske karakteristike ne bi trebalo da učestvuju na ženskim takmičenjima“, rekla je Meloni. „I to ne zato što želite da diskriminišete nekoga, već da zaštitite pravo sportistkinja da mogu da se takmiče pod jednakim uslovima”.

Lin će se u petak u Parizu suočiti sa Uzbekistankom Sitorom Turdibekovom u meču “pero” kategorije.