Zvaničnici u Mičigenu - i republikanci i demokrate - uveravaju birače da su njihovi glasovi zaštićeni

Your browser doesn’t support HTML5

Bivši predsednik Donald Tramp i mnoge njegove pristalice neosnovano tvrde da su izbori 2020. bili pokradeni i upozoravaju da bi isto moglo da se dogodi 2024. Demokratski i republikanski izborni zvaničnici u Mičigenu osporavaju te tvrdnje i rade na tome da uvere Amerikance da su njihovi glasovi bezbedni.

U Detroitu, u Mičigenu, na dan izbora 2020, Trampove pristalice, podstaknute njegovim neosnovanim tvrdnjama o izbornoj prevari, vršile su pritisak na zvaničnike da prestanu da broje glasove. Njegove pristalice u Mičigenu zabrinute su zbog moguće prevare i na predstojećim izborima.

Jedan od njih Marvin Minton kaže da trenutno dovode u pitanje sve što ima veze sa vladom.

"Voleo bih da mogu da kažem drugačije, ali Amerika se ne oseća tako. Ne verujemo nikome".

Your browser doesn’t support HTML5

Šta su ankete javnog mnjenja?

“Jedan slučaj. Jedan slučaj je dovoljan da se dovede u pitanje ceo sistem", kaže Anđelika Kandou, takođe Trampova pristalica.

Optužbe da su izbori 2020. bili namešteni više puta su odbačene pred američkim sudovima. Ali dezinformacije o integritetu izbora privukle su pažnju republikanskih pristalica. Ankete pokazuju da će oni pre da veruju Trampu nego rezultatima izbora koje je potvrdila vlada.Zvaničnici u saveznim državama, u kojima je neizvesan rezultat izbora, rade na tome da uvere birače da je izborni proces bezbedan i ističu da dezinformacije mogu da budu opasne.

Ne propustite: Sudija u Džordžiji blokirao ručno brojanje glasačkih listića

Džonatan Brejter iz izborne komisije u Mičigenu ističe da “dezinformacije u nekim slučajevima mogu da dovedu do toga da ljudi počnu da prete izbornim zvaničnicima ili još gore".

"Ali čak i ako ne rezultira nikakvim fizičkim nasiljem, to podriva poverenje u izborni sistem, što je loše za našu republiku i demokratiju".

U mnogim državama, republikanci podržavaju napore da se uvere birači da su izbori sigurni. Među njima je i Džastin Robak, republikanski izborni zvaničnik okruga Otava u Mičigenu. On kaže da je to teška bitka.

“Naši politički lideri na svim nivoima takođe moraju da prikupljaju činjenice i podatke. Dok se to ne dogodi, imaćemo problem u smislu poverenja u proces", kaže Robak.

U Mičigenu, Trampove pristalice su već tužile državnu sekretarku Džoslin Benson, demokratu, zbog uputstva za obradu glasova i biračkog spiska.

Pit Hekstra iz republikanske stranke u Mičigenu je upozorio:

“Ako Džoslin Benson ne bude reagovala na ono što je predviđeno zakonom, odvešćemo je na sud da je natera da to uradi".

Džoslin Benson je odbacila to kao strategiju republikanske kampanje.

“Generalno gledano, tužbe se predstavljaju kao pravna strategija, a u stvari je reč o PR strategiji za širenje dezinformacija ili unošenje sumnje o našim izborima u politički narativ", rekla je Benson.

Republikanci i demokrate podneli su tužbe u vezi sa izborima u više država u kojima se očekuje tesna trka, što bi moglo da izazove haos na novembarskim izborima.

“Svaka vrsta tužbe koja se podnosi ovako blizu izbora, obično znači da advokati traže privremenu meru za slučaj koji možda neće dobiti ili možda neće imati ishod koji žele, ali to im daje mogućnost da dovedu u pitanje izbore", ocenjuje Kim Vajman iz Centra za dvostranačku politiku.

Postoje i drugi potencijalni poremećaji, uključujući napore lokalnih zvaničnika koji podržavaju Trampa, da uspore potvrđivanje izbornih rezultata.