Linkovi

Sudija u Džordžiji blokirao ručno brojanje glasačkih listića


Arhiva - Službenici izbora obrađuju glasačke listiće u odsustvu za drugi krug izbora za Senat SAD u Atlanti, 5. januara 2021. (Foto: AP/Ben Gray)
Arhiva - Službenici izbora obrađuju glasačke listiće u odsustvu za drugi krug izbora za Senat SAD u Atlanti, 5. januara 2021. (Foto: AP/Ben Gray)

Sudija je blokirao novo pravilo kojim se zahteva da se glasački listići na dan izbora u Džordžiji prebrojavaju ručno nakon završetka glasanja. Odluka je usledila dan nakon što je isti sudija presudio da okružni izborni zvaničnici moraju da potvrde izborne rezultate do roka utvrđenog zakonom.

Izborni odbor Džordžije je prošlog meseca usvojio pravilo kojim se zahteva da tri člana biračkih odbora ručno prebroje papirne glasačke listiće, a ne glasove, na svakom mestu za glasanje nakon zatvaranja birališta.

Okružni izborni odbor u okrugu Kob, u predgrađu Atlante, podneo je tužbu tražeći da sudija proglasi to pravilo nevažećim, kao i pet drugih koje je nedavno doneo državni izborni odbor, navodeći da pravila prekoračuju ovlašćenja odbora, da nisu usvojena u skladu sa zakonom i da su nerazumna.

U presudi kasno u utorak, sudija Višeg suda okruga Fulton Robert Mekberni napisao je da je takozvano pravilo ručnog brojanja "preterano", da je "prekasno" doneto i da zato blokira njegovo sprovođenje dok on bude razmatrao slučaj.

Mekberni je u ponedeljak doneo odluku u odvojenom slučaju da "nijedan nadzornik izbora (ili član odbora za izbore i registraciju) ne sme da odbije da potvrdi ili se uzdrži od overavanja izbornih rezultata pod bilo kojim okolnostima". Iako imaju pravo da vrše inspekciju sprovođenja izbora i da pregledaju dokumente u vezi sa njima, napisao je on, "svako kašnjenje u prijemu takvih informacija nije osnov za odbijanje overe izbornih rezultata ili za uzdržavanje od toga".

Zakon u Džordžiji predviđa da okružni nadzornici izbora - uglavnom višečlani odbori - treba da potvrde izborne rezultate do 17 časova u ponedeljak posle izbora ili u utorak ako je ponedeljak praznik, kao što je slučaj ove godine.

Dve presude donete su u trenutku kada je rano glasanje na biračkim mestima počelo u Džordžiji u utorak.

Presude su dobre vesti za demokrate, liberalne grupe koje se zalažu za prava birača, kao i za neke od pravnih eksperata koji su izrazili zabrinutost da bi saveznici Donalda Trampa mogli odbiti da potvrde rezultate ako bivši predsednik narednog mjeseca izgubi od demokratske kandidatkinje Kamale Haris. Oni su takođe tvrdili da bi nova pravila koja je usvojila većina u državnom izbornom odboru, koju je podržao Tramp, mogla biti iskorištena za zaustavljanje ili odgodu sertificiranja rezultata i za podrivanje poverenja javnosti u njih.

Blokirajući pravilo ručnog brojanja, Mekberni je primetio da ne postoje smernice ili alati za obuku za primenu takvog pravila i da je državni sekretar rekao da je pravilo doneto prekasno da bi njegova kancelarija pružila značajnu obuku ili podršku za njegovo sprovođenje. Sudija je takođe napisao da u budžetima za izbore okruga nisu predviđena izdvajanja za dodatno osoblje ili troškove povezane sa sprovođenem pravila.

"Administrativni haos koji će sigurno – ne možda – uslediti je u potpunosti nesaglasan sa obavezama naših izbornih odbora (i državnog izbornog odbora) da osiguraju da naši izbori budu fer, zakoniti i uredni", napisao je on.

Državni odbor je možda u pravu da je pravilo pametna politika, napisao je Mekberni, ali tajming njegovog usvajanja čini njegovu primenu sada "prilično pogrešnom". Pozvao je na prisećanje na nerede u američkom Kapitolu koje su izazvali ljudi koji su pokušavali da zaustave sertifikaciju predsedničke pobede demokrate Džoa Bajdena 6. januara 2021, napisavši: "Sve što dodaje neizvesnost i nered u izborni proces obeshrabruje javnost".

Tokom saslušanja ranije u utorak, Robert Tomas, advokat Državnog izbornog odbora, tvrdio je da proces nije komplikovan i da procene pokazuju da će biti potrebni dodatni minuti, a ne sati, da bi se okončao. On je takođe rekao da bi memorijske kartice sa skenera, koje se koriste za brojanje glasova, mogle da budu poslate u centar za brojanje dok se vrši ručno prebrojavanje, kako se saopštavanje rezultata ne bi odlagalo.

Demokratske grupe na nacionalnom i nivou države, koje su se pridružile tužbi na strani izbornog odbora okruga Kob, zajedno sa kampanjom Kamale Haris, proslavile su Mekbernijevu odluku zajedničkom izjavom: "Ovo pravilo je od početka bilo pokušaj odlaganja (proglašenja) izbornih rezultata kako bi se posejala sumnja u ishod, a naša demokratija je jača zahvaljujući ovoj odluci da bude blokirano".

Odluka o sertifikaciji proistekla je iz tužbe koju je podnela Džuli Adams, republikanska članica izbornog odbora u okrugu Fulton, koji obuhvata veći deo grada Atlante i uporište je demokrata. Adamsova je tražila da se konstatuje da su njene dužnosti kao člana izbornog odbora bile diskrecione i da ima pravo na "pun pristup izbornom materijalu".

Administrativni zadatak koji je godinama privlačio malo pažnje - potvrđivanje izbornih rezultata - postao je politizovan otkako je Tramp pokušao da poništi svoj poraz od Džoa Bajdena na izborima 2020. Republikanci u nekim od država čiji će rezultati odrediti ishod izbora, uključujući Adamsa, odbili su da potvrde rezultate ranije ove godine, a neki su podneli tužbe kako ne bi bili primorani da potpišu rezultate izbora.

Tužba Adamsove, koju podržava Institut za politiku "Amerika na prvom mestu", blizak Donaldu Trampu, tvrdi da članovi okružnog izbornog odbora imaju diskreciono pravo da odbiju sertifikaciju. Na sudu ranije ovog meseca, njeni advokati su takođe tvrdili da bi okružni izborni zvaničnici mogli da potvrde rezultate bez uključivanja određenih glasačkih listića ako sumnjaju na probleme.

Sudija Mekberni je napisao da ništa u zakonu Džordžije ne daje ovlašćenja okružnim izbornim zvaničnicima da utvrde da li je došlo do prevare ili šta treba da se uradi u vezi sa njom. Umesto toga, napisao je on, zakon države propisuje da "zabrinutost okružnog izbornog zvaničnika u vezi sa prevarom ili sistemskom greškom treba da se zabeleži i podeli sa odgovarajućim vlastima, ali to nije osnova da nadzornik (izbora) odbije da sertifikuje (izbore)".

Demokratski nacionalni komitet i Demokratska partija Džordžije pridružili su se tužbi kao branjenici uz podršku kampanje Kamale Haris. Kampanja je nazvala presudu "velikom pravnom pobedom".

Adamsova je u izjavi rekla da je Mekbernijeva presuda jasno stavila do znanja da njoj i drugim zvaničnicima za izbore u okrugu "ne može biti zabranjen pristup izborima u njihovim okruzima".

Niz pravila u vezi sa izborima koje je Državni izborni odbor usvojio od avgusta doveo je do podnošenja niza tužbi. Mekberni je ranije ovog meseca saslušao slučaj u kojem demokrate pokušavaju da ospore dva pravila koja se odnose na sertifikaciju, a u toku je još nekoliko slučajeva osporavanja izbornih pravila u različitim okruzima.

XS
SM
MD
LG