Očekuje se da će Ukrajina biti jedna od tema prve predsjedničke debate

  • Tatjana Voroško

Aftermath of a Russian air attack in Odesa

Džo Bajden i Donald Tramp saglasni su da je potrebno okončati rat u Ukrajini, iako eksperti za spoljnu politiku navode da je bivši predsjednik manje konkretan oko toga kako postići taj dogovor između ruskog i ukrajinskog lidera, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

On se zalagao samo za potrebu da se započne neka vrsta razgovora i pregovora i rekao je da bi mogao biti spreman da se uključi u pregovore između Putina i Zelenskog, ali nikada nije precizirao kako bi izgledao nacrt tog mirovnog sporazuma“, kaže za Glas Amerike Sergej Kudelia, profesor Univerziteta Bejlor.

Your browser doesn’t support HTML5

Prva predsjednička debata i Ukrajina

Tokom kongresnih pregovora o usvajanju paketa pomoći Ukrajini, Tramp je rekao da bi pomoć trebala biti u zajmovima a ne u grantovima:

Razmišljamo o tome da to napravimo u obliku pozajmice umjesto samo poklona. Stalno dajemo ove poklone vrijedne milijarde dolara.“

Tramp kaže da bi Evropa trebala da plaća veći udio pomoći Ukrajini. Ali ako bude izabran, neće htjeti da bude posmatran kao neko ko je izgubio rat, kaže bivši američki ambasador u Ukrajini Džon Herbst.

"Znamo da se Tramp doživljava kao snažan čovjek i da ne želi da bude povezan sa neuspjehom u spoljnoj politici. A ruska pobjeda u Ukrajini, ako Tramp bude predsjednik, bi prilično izgledala kao spoljnopolitički neuspjeh“, navodi Herbst.

Your browser doesn’t support HTML5

U četvrtak prva debata Bajdena i Trampa

Trampova Republikanska partija je podijeljena oko Ukrajine. Dio njenih lidera rat posmatra kao veliku prijetnju za Ameriku, dok drugi kažu da je to skupa distrakcija.

"Mnogi članovi republikanskog političkog establišmenta Rusiju posmatraju kao silu u padu i stoga je – prema njihovom mišljenju – rusko-ukrajinski rat konflikt koji mora biti razriješen što prije, da ne bi trošio bezbjednosne resurse Sjedinjenih Država“, kaže Kudelia.

Kao predsjednik, Bajden predvodi međunarodnu koaliciju koja koordiniše vojnu pomoć Ukrajini, u okviru koje je Amerika do sada poslala više od 175 milijardi dolara. On kaže da će Amerika nastaviti da se protivi nepravednoj i ničim izazvanoj agresiji koliko god je potrebno:

Ako Sjedinjene Države odustanu, to će ugroziti Ukrajinu. Evropa je ugrožena. Slobodni svijet će da bude ugrožen, a oni koji nam žele zlo će biti ohrabreni“.

Your browser doesn’t support HTML5

Kako bi izgledala spoljna politika u drugom Bajdenovom, a kako u drugom Trampovom mandatu?

Bajden je djelimično uklonio ograničenja Ukrajini da koristi američko oružje protiv vojnih meta u Rusiji. To znači da će politika u drugom Bajdenovom mandatu vjerovatno ličiti na onu protekle četiri godine, uz više slobode za povećanje ekonomskog pritiska na Rusiju, kaže profesor Katoličkog univerziteta Amerike Majkl Kimidž:

"Nije da oni određuju svoju spoljnu politiku na osnovu izbora, ali postoje limiti i ograničenja, a oni bi bili veoma različiti u drugom mandatu, jer se Bajden ne može ponovo kandidovati 2028. godine. Tako da bi bio slobodniji.“

Razlike među kandidatima kada je riječ o Ukrajini odražavaju i njihov različit pristup Rusiji, gdje Tramp gleda da unaprijedi odnose sa Moskvom, dok Bajden nastavlja da izoluje Moskvu zbog invazije na Ukrajinu.