SAD počele da šalje municiju Izraelu, raste broj američkih žrtava

Oblak dima iznad Gaza Sitija posle izraelskog vazdušnog udara (Foto: MAHMUD HAMS / AFP)

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je u ponedeljak da je u napadu Hamasa na Izrael poginulo najmanje 11 Amerikanaca.

Takođe je poručio da se vjeruje da američkih državljana vjerovatno ima i među taocima koje je Hamas uzeo. Bajden je naglasio da je pojačana bezbjednost oko jevrejskih centara u Americi, i da organi za sprovođenje zakona prate da li ima unutrašnjih prijetnji povezanih sa napadom na Izrael.

Bajden planira da se u utorak obrati javnosti povodom situacije u Izraelu. Iz Bijele kuće je saopšteno da američka vlada ne planira da šalje vojnike u Izrael posle napada Hamasa, ali da će štitti američke interese u regionu.

Ne propustite: "Čuju se samo ptice i avioni": Kako se Izraelci balkanskog porekla bore sa posledicama napada

Međutim, Amerika je već počela da isporučuje municiju i vojnu opremu Izraelu, a Pentagon razmatra šta još može da se brzo pošalje iz zaliha, rekao je u ponedeljak zvaničnik Pentagona. Avioni su već poletjeli, rekao je zvaničnik, ali nije naveo o kojem oružju je riječ. Takođe je upozorio da SAD pomno prate Hezbolah i druge grupe koje podržava Iran, i dodao da su američki brodovi poslati u region da bi se te grupe spriječile da uđu u Izrael ili suzbilo širenje konflikta.

Iz Pentagona je takođe saopšteno da je načelnik združenog Generalštaba američkih oružanih snaga Čarls Braun mlađi razgovarao sa načelnikom Generalštaba izraelske vojske Herzijem Halevijem o napadu Hamasa i koracima na jačanju američke vojne pozicije u regionu.

Iz Federalnog istražnog biroa (FBI) saopšteno je da službenici te agencije, raspoređeni u Izraelu, sarađuju sa lokalnim vlastima "da lociraju i identifikuju pogođene Amerikance".

"Izvještaji o preminulim, povrijeđenim ili nestalim Amerikancima se prioritetno i odlučno istražuju", navodi se u saopštenju FBI-a.

Lideri SAD, Njemačke, Britanije, Francuske i Italije u ponedeljak su izdali zajedničko saopštenje u kojem su osudili napade na Izrael i izrazili "čvrstu i jedinstvenu podršku" toj zemlji.

"Narednih dana, i dalje ćemo biti ujedinjeni i koordinisani, kao saveznici i zajednički prijatelji Izraela, da bi osigurali da može da se brani i da bi na kraju postavili uslove za mirni i integrisani bliskoistočni region" navodi se u saopštenju predsjednika Džoa Bajdena, francuskog predsjednika Emanuela Makrona, njemačkog kancelara Olafa Šolca i premijera Italije i Velike Britanije, Đorđe Meloni i Rišija Sunaka.

Ne propustite: Netanjahu upozorava da su izraelski napadi "samo početak", Hamas preti da će ubiti taoce

Borci iz islamističke grupe Hamas ubili su 900 Izraelaca i oteli desetine nakon što su u subotu napali izraelske gradove. Riječ je o najsmrtonosnijem upadu na izraelsku teritoriju od napada Egipta i Sirije prije 50 godina. Izrael je na najnoviji napad Hamasa uzvratio bombardovanjem Gaze, u kojem su poginule stotine Palestinaca.

U međuvremenu, velike kompanije obustavljaju letove za Izrael. Među njima su Amerikan erlajns, Junajted i Delta, dok je Stejt department upozorio da se ne ide u region zbog mogućnosti terorizma i nemira. Letove otkazuju i druge svjetske aviokompanije.

U Briselu, Evropska komisija saopštila je u ponedeljak da će preispitati razvojnu pomoć Palestincima od 691 miliona eura i odmah suspendovati sve isplate.

"Teror i brutalnost protiv Izraela i njegovog naroda je prekretnica. Više ne može da bude kao do sada", poručio je na Eksu evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Međutim, iz komisije je kasnije pojašnjeno da će biti preispitana pomoć, ali da neće biti obustave isplata, s obzirom na to da nisu bile planirane u bliskoj budućnosti.