Seksualno nasilje nad ženama tokom napada Hamasa: Šta Izrael traži od Ujedinjenih nacija?

Protest u Jerusalimu zbog "ćutanja" svetskih organizacija za zaštitu žena, na seksualne zločine Hamasa (Foto: REUTERS/Dedi Hayun)

Predstavnici Izraela u Ženevi su održali sastanak u sedištu Ujedinjenih nacija kako bi skrenuli pažnju na seksualno nasilje nad ženama počinjenom tokom napada Hamasa 7. oktobra, usred kritika da je svetska organizacija ćutala o tom pitanju.

Izraelske vlasti su otvorile istragu o seksualnom nasilju tokom najsmrtonosnijeg napada na Izrael u njegovoj istoriji, uključujući silovanja, nakon što su se pojavili dokazi koji ukazuju na ove vrste zločina, poput pronalska golih i osakaćenih ženskih tela.

Hamas negira optužbe.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da je osudila napade 7. oktobra kao "gnusne, brutalne i šokantne" i da Izrael do sada nije dozvolio posmatračima da uđu u zemlju.

Ne propustite: Preživeli posle Hamasovog napada razmišljaju o povratku u uništeni kibuc

Događaj u Ženevi zatvoren za javnost, kojem su prisustvovale diplomate, predstavnici grupe za ljudska prava i agencije UN, prvi je događaj o temi seksualnog nasilja Hamasa koje je izraelska diplomatska misija opisala kao "široko rasprostranjeno".

Tela UN-a za ljudska prava su "umanjila" i "minimizirala" seksualno nasilje, tvrdi Rut Halperin-Kadari, vanredna profesorka na Univerzitetu Bar-Ilan, koja je govorila na događaju.

"Očekivali smo jasnu i glasnu izjavu koja kaže da nema opravdanja za korišćenje tela žena kao ratnog oružja. Ništa od toga se do sada nije desilo", rekla je ona za Rojters na marginama skupa. Zamoljena da objasni, ona je rekla: „To bi onda okrenulo uvreženi okvir po kojem se Izreal posmatra kao agresor, a Palestinci kao najveće žrtve“.

Ne propustite: Kako se "raj" u izraelskom kibucu pretvorio u pakao posle napada Hamasa

Halperin-Kadari, bivša potpredsednica Komiteta UN za eliminaciju diskriminacije žena (CEDAV), sastaće se u utorak sa šefom UN za ljudska prava Volkerom Turkom kako bi prenela ovu poruku, pružila mu nove dokaze i zatražila oštru osudu napada, rekla je ona.

Portparol kancelarije UN za ljudska prava rekao je da je Turkova kancelarija zatražila pristup Izraelu radi nadgledanja i prikupljanja informacija o napadima 7. oktobra, ali nije dobila odgovor.

"Kancelarija pokušava da daljinski prati ova i druga prijavljena kršenja ljudskih prava u Izraelu i OPT-u (okupiranim palestinskim teritorijama). Nedostatak direktnog pristupa Izraelu i OPT-u je ometao rad", rekla je Ravina Šamdasani za Rojters u pisanom odgovoru.

„Više puta smo naglašavali potrebu za rigoroznim istragama i odgovornošću za sva ozbiljna kršenja međunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava, bez obzira na identitet navodnih počinilaca“, dodala je ona.

Ne propustite: Kako je izgledao život izraelskih talaca u Hamasovom zatočeništvu?

Dokazi o seksualnom nasilju uključuju svedočenja radnika hitnih službi koji su prvi stigli na mesta napada, kao i vojnih rezervista koji su se brinuli o telima u procesu identifikacije. Novinari Rojtersa su videli fotografije koje potvrđuju neke od tih navoda.

Halperin-Kadari je rekla da su joj izraelske vlasti dale pristup nekim dokazima i svedočenjima kako bi se „skrenula pažnja i zahtevala osuda i odgovornost“.

Ona je opisala susret sa bolničarkom koji je lečio ženu nakon napada na muzički festival 7. oktobra, koja je jako krvarila nakon što su je silovala četvorica napadača.

Halperin-Kadari je rekla da bi takođe volela da nezavisna tela istraže zločine.

Jedno telo za koje stručnjaci za prava kažu da bi moglo da istražuje je nezavisna istražna komisija koju je osnovao Savet za ljudska prava UN, ali Izrael ne sarađuje s njom, navodeći kao razlog pristrasnost. Turkova kancelarija je takođe pozvala izraelske vlasti da sarađuju u ovoj istrazi.