Ko i dalje koristi pejdžere?

Prezentacija pejdžera 1997. godine (Foto: AP/Fabian Bimmer, arhiva)

Kako su mobilni telefoni postali glavni uređaji za komunikaciju u svetu, pejdžeri su uveliko zastareli, a potražnja je drastično opala od kada su bili na vrhuncu 1990-ih. Međutim, ostali su bitno sredstvo komunikacije u nekim oblastima kao što su zdravstvena zaštita i hitne službe, zbog izdržljivosti i dugog trajanja baterije.

„To je najjeftiniji i najefikasniji način da se velikom broju ljudi šalju poruke na koje nisu potrebni odgovori“, rekao je hirurg u velikoj britanskoj bolnici, dodajući da pejdžere obično koriste lekari i medicinske sestre širom njihovog zdravstvenog sistema (NHS).

„Koriste se da obaveste ljude gde da idu, kada i zbog čega", naveo je hirurg.

Britanski NHS je koristio oko 130.000 pejdžera u 2019. godini, što je više od jedne desetine ukupnog broja pejdžera u svetu, prema vladinim podacima. Ažurniji podaci nisu bili dostupni. Doktori u urgentnim centrima i u hitnoj pomoći nose ih na dežurstvu.

Mnogi pejdžeri takođe mogu da pošalju zvuk sirene, a zatim emituju glasovnu poruku grupama kako bi čitavi medicinski timovi bili istovremeno obavešteni o hitnom slučaju, rekao je jedan britanski lekar. To nije moguće sa mobilnim telefonom.

Iz britanske Kraljevske nacionalne institucije za spasavanje (RNLI) koristi pejdžere da upozori svoje posade, rekli su je Rojtersu izvor upoznat sa službom čamaca za spasavanje. RNLI je odbio da komentariše.

Your browser doesn’t support HTML5

Žrtve i povređeni u eksplozijama pejdžera u Libanu

Telefoni za jednokratnu upotrebu

Pejdžere je teže pratiti nego pametne telefone jer nemaju modernije tehnologije za navigaciju poput Globalnog sistema pozicioniranja ili GPS-a. To ih je u prošlosti učinilo popularnim izborom među kriminalcima, posebno dilerima droge u Sjedinjenim Državama.

Ali bande ovih dana više koriste mobilne telefone, rekao je Rojtersu bivši agent FBI Ken Grej.

„Ne znam da li neko koristi pejdžere, svi su prešli na mobilne telefone koji se lako mogu baciti i zameniti drugim telefonom sa drugim brojem, što otežava da im se uđe u trag", naveo je Grej.

On je 24 godine radio u Federalnom istražnom birou, a sada predaje krivično zakonodavstvo i nacionalnu bezbednost na Univerzitetu Nju Hejven, i rekao je da su se kriminalci promenili, kako se promenilo i vreme i nova tehnologija.

Globalno tržište pejdžera, nekada glavni izvor prihoda za kompanije kao što je Motorola, iznosilo je 1,6 milijardi dolara 2023. godine, prema aprilskom izveštaju Cognitive Market Research. To predstavlja mali deo globalnog tržišta pametnih telefona, koje je procenjeno na oko pola triliona američkih dolara do kraja 2023.

Potražnja za pejdžerima raste jer sve veća populacija pacijenata stvara veću potrebu za efikasnom komunikacijom u zdravstvenom sektoru, navodi se u izveštaju, predviđajući godišnji rast od 5,9 odsto od 2023. do 2030. godine. Rečeno je da su Severna Amerika i Evropa dva najveća tržišta pejdžera, koja ostvaruju prihod od 528 miliona dolara, odnosno 496 miliona dolara.