Turski general Ulutaš preuzeo komandovanje KFOR-om

Kosovo, Pristina, Major General RISTUCCIA hands over the command of the Mission to the Turkish Major General ÖZKAN ULUTAŞ

Turski general-major Ozkan Ulutaš zvanično je preuzeo dužnost komadanta KFOR-a od italijanskog generala Mikelea Anđela Ristuće na ceremoniji koja je održana u glavnom štabu KFOR-a.

Moj prioritet i želja je da doprinesem konstruktivnom dijalogu, ostvarujući na poverenju zasnovanu komunikaciju i okruženje sa svim međunarodnim i drugim činiocima u našoj sferi interesa“, rekao je Ulutaš.

Ne propustite: Lice i naličje napada u Banjskoj

Ultaš koji je 28. komandat Kfora od 1999. godine i prvi koji dolazi iz Turske svoju dužnost obavljaće narednih godinu dana.

Želeo bih da se zahvalim mom narodu i NATO rukovodstvu koje mi je verovalo poveravajući mi ovaj zadatak. Kao dodatak uzvišenim i snažnim osećanjima dolazi takođe i teška odgovornost. Nošenje te odgovornosti na mojim ramenima tokom osetljivog perioda kroz koji Kosovo prolazi, znači i preuzimanje komande uz odlučnost da sve svoje napore i iskustvo usmerim u cilju uspešne službe u budućnosti, kao što se to dešavalo i u prošlosti“, rekao je Ulutaš.

Ne propustite: Odlazeći komandant KFOR: Situacija krhka i može da eskalira

Odlazeći komandant KFOR-a general Mikele Anđelo Ristuća je tokom ceremonije primopredaje dužnosti izrazio zahvalnost na podršci, zemljama članicama misije KFOR-a, političkim liderima i vojnim lokalnim i NATO komandantima, kao i vojnicima KFOR-a.

Inaguraciji je prisustvovao i zapovednik komande združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Stjuart B. Manč.

Kfor je pojačao koordinaciju sa Kosovskom policijom kao prvim reagujućim i koordinaciju sa EULEKS-om kao drugim reagujućim. Kfor je utrostručio broj trupa duž granične linije sa Srbijom nakon napada 29. maja. Snage su povećane aktiviranjem 600 vojnika iz Turske, a zatim i multinacionalnim bataljonom koji predvodi Grčka. Kfor je dodatno povećao snagu trupe i nakon napada na Kosovsku policiju 24. septembra strateškim rezervnim snagama koje se sastoje od bataljona iz Velike Britanije i Rumunije“, rekao je Manč.

Ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovali su i ministri unutrašnjih poslova i odbrane Kosova Đeljalj Svećlja i Ejup Maćodonci, episkop raško-prizrenski Teodosije, iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora.