Srbija (ne) treba da se protivi članstvu Kosova u Savetu Evrope

Zgrada Saveta Evrope u Strazburu

Srbija ne treba da se protivi prijemu Kosova u Savet Evrope, jer to može da bude dodatni mehanizam za ostvarivanje prava Srba, poručeno je na debati “Kosovo na putu ka Savetu Evrope – izazovi i šanse“, koja je održana u Medija centru u Čaglavici.

Srbi i Albanci na Kosovu različito ocenjuju zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope, koji je Priština podnela pre mesec dana. Bivši zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović smatra da Kosovo ne treba da bude član Saveta Evrope pre svega zbog odnosa prištinskih vlasti prema Srbima na Kosovu. Stojanović je mišljenja i da bi se učlanjenjenjem Kosova u Savet Evrope ugrozio dijalog Beograda i Prištine, kao i Vašingtonski sporazum.

“Ukoliko se najvažnije zapadne zemlje odluče da ovu stvar sprovedu, do kraja će se nastaviti politika nagrađivanja lošeg đaka, jer kada gledamo standarde kvaliteta života, vladavine prava, poštovanje verskih prava, manjinskih prava, apsolutno ni po jednom kriterijumu Kosovo ne bi moglo da dobje status člana”, rekao je Stojanović.

Ne propustite: Savet Evrope bez rasprave o Kosovu, Selaković poručuje - zahtev Kosova je politička zloupotreba

S druge strane, viši istraživač Kosovskog isntituta za pravdu Jeton Hasani smatra da Kosovo treba da bude deo Saveta Evrope i da za sada sada nema većih izazova kad je ispunjavanje tehničkih i pravnih uslova za učlanjenje u pitanju.

„Učlanjivanje neće biti problem, ali obaveze koje će preuzeti posle na sebe kad je implemetacija u pitanju, to je nešto drugo. To su pitanja i obaveze koje će se ticati vladavine prava, demokratije i zaštite ljudskih prava, ali Kosovo će takođe preuzeti i druge obaveze kao što je pitanje priznavanja istopolnih zajednica, prava na sklapanje istopolnih brakova kao i druga pitanja kao što je status verskih ustanova, primenjivanje presude o manastiru Visoki Dečani“, kazao je Hasani.

Politikolog Ognjen Gogić smatra da članstvo Kosova u Savet Evrope za Srbe na Kosovu može da bude dodatni mehanizam kad je ostvarivanje njihovih prava u pitanju. Prema njegovom mišljenju Srbi i Srbija treba da razmisle i ne odbacuju prerano članstvo Kosova u Savet Evrope.

„Treba imati u vidu da su sve zajednice na Kosovu uskraćene time što nemaju pristup Evropskom sudu za ljudska prava. Pitanje je da li je interes srpske strane da sprečava da Kosovo i Srbi na kraju imaju taj nivo zaštite“, kazao je Gogić.

Politički analitičar Fadilj Ljepaja smata da za evropski put Kosova nije mnogo bitno da li će postati član neke međunarodne organizacije, već je kako kaže bitnija finalizacija odnosa sa Srbijom.

„Suštinski ja mislim da uopšte nije važno da li će Kosovo da uđe u Unesko, da li će Kosovo da uđe u Savet Evrope, suština svega toga je da li smo pronašli način da se taj dijalog stvarno realizuje, da Kosovo i Srbija stvarno reše svoje probleme međusobno, jer dok ne reše te probleme ni Kosovo, niti Srbija neće u Evropsku uniju”, rekao je Ljepaja.

Debatu na temu “Kosovo na putu ka Savetu Evrope – izazovi i šanse” organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju.