Pens započeo kampanju osudom Trampa zbog 6. januara i abortusa

  • Asošijeted pres

Bivši potpredsednik Majk Pens saopštio je da se kandiduje za republikansku nominaciju za predsednika u Ankeniju u Ajovi, 7. juna 2023. (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Bivši potpredsednik Majk Pens započeo je kampanju za republikansku predsedničku nominaciju odlučnom osudom bivšeg predsednika Donalda Trampa. Pens, koji je u dva izborna ciklusa učestvovao kao Trampov potpredsednik, optužio ga je da je izneverio konzervativne principe, i da je kriv za zanemarivanje dužnosti 6. januara 2021.

Pens, koji je kampanju pokrenuo u predgrađu Demojna u Ajovi, postao je prvi potpredsednik u savremenoj istoriji koji se kandidovao protiv predsednika u čijoj je administraciji služio. Izjavio je da se Tramp sam diskvalifikovao kada je insistirao da Pens ima ovlašćenje da ga zadrži na položaju, iako ga nije imao.

"Tramp je ugrozio moju porodicu i sve druge u Kapitolu 6. januara" - rekao je Pens. "Ali američki narod zaslužuje da zna da je tog dana predsednik Tramp takođe zahtevao da biram između njega i našeg Ustava. Sada će se birači suočiti sa istim izborom."

Verujem da svako ko sebe stavi iznad Ustava nikada ne treba da bude predsednik Sjedinjenih Država i svako ko od nekoga drugog zatraži da ga stavi iznad Ustava nikada više ne treba da bude predsednik Sjedinjenih Država", kazao je Pens.

Pens je proveo veći deo protekle dve i po godine indirektno kritikujući Trampa, i pokušavajući da manevriše i izgradi svoju političku budućnost u stranci koju je Tramp potpuno promenio. Međutim, u sredu, dok se prvi put obraćao biračima kao zvanični predsednički kandida, Majk Pens više nije ćutao.

Optužio je bivšeg predsednika da je napustio konzervativne ideale koje je pominjao u svojoj kampanji, uključujući i abortus. Pens, koji se zalaže za nacionalnu zabranu abortusa, rekao je da se, "nakon što je predvodio administraciju koja se najviše borila za život nerođenih beba od bilo koje u američkoj istoriji", Tramp i drugi u trci povlače "iz odbrane nerođenih".

"Svetost života je poziv naše stranke već pola veka, dugo pre nego što je Donald Tramp postao njen deo. Sada on to tretira kao nezgodu, pa čak krivi ukidanje presude Rou protiv Vejda za naše gubitke na izborima 2022".

Tramp je odbio da kaže za koja se ograničenja abortusa zalaže na nacionalnom nivou, a za gubitke na izborima prošlog novembra je okrivio retoriku nekih od republikanskih kandidata za Kongres.

Pens je takođe kritikovao aktuelnu politiku "ljutnje i žalbi" navodeći da su zemlji potrebni lideri koji znaju razliku između "politike gneva i čvrstog stava."

Ne propustite: Analiza: Više republikanskih kandidata odgovara Trampu

“Ponovo ćemo uspostaviti prag učtivosti u javnom životu", obećao je.

Sa Pensovim ulaskom u trku, na njegov 64. rođendan, imena republikanskih kandidata u trci za nominaciju su sada uglavnom poznata. Kandidati su Tramp, koji vodi u ranim anketama, guverner Floride Ron Desantis, koji je na drugom mestu, bivša američka ambasadorka u UN, Niki Hejli, senator iz Južne Karoline Tim Skot, bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi, bivši guverner Arkanzasa Ejsa Hačinson, i guverner Severne Dakote Dag Bergum, koji je takođe pokrenuo svoju kampanju u sredu.

Pensova kampanja će isprobati da li u javnosti postoji želja da se izabere socijalno konzervativni, duboko religiozni kandidat blagog ponašanja, koji je kritikovao populističku struju koja je preuzela dominaciju u stranci pod Trampom. Takođe će se pokazati da li Pens ima političku budućnost kada mnogi u njegovoj stranci i dalje veruju u Trampove netačne tvrdnje da su izbori 2020. pokradeni i da je Pens imao ovlašćenje da preokrene rezultate izborima na kojima je pobedio demokrata Džo Bajden.