Vulin ponovo u Rusiji, razgovarao o "jačanju struktura bezbednosti"

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin (Foto: AP /Darko Vojinović)

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin boravi u zvaničnoj poseti Ruskoj Federaciji, gde se sastao se sa direktorom Spoljne obaveštajne službe te zemlje Sergejom Nariškinom i direktorom Federalne službe bezbednosti Aleksandrom Bortnikovom, saopštila je Vlada Srbije.

Vulin i Nariškin su razgovarali o "daljem unapređenju i jačanju saradnje struktura bezbednosti dveju zemalja".

Kako se ističe u saopštenju vlade, Nariškin je istakao napore Vulina koji je, obavljajući funkcije ministra odbrane, unutrašnjih poslova i direktora Bezbednosno-informativne agencije, "uticao na razvoj dobrih odnosa srpskih i ruskih službi."

Vulin je zahvalio Nariškinu na "pouzdanom i uvek sigurnom partnerstvu i podršci Srbiji."

Ne propustite: Analitičari: Dok Vučić vodi prozapadnu politiku, Vulin završava poslove sa Rusijom

On se potom sastao sa direktorom Federalne službe bezbednosti Rusije Aleksandrom Bortnikovim, a tokom sastanka bilo je reči o "nastavku saradnje bezbednosnih struktura Srbije i Rusije i suočavanju sa zajedničkim izazovima."

Bortnikov je zahvalio Vulinu na "profesionalizmu i dosadašnjem doprinosu unapređenju saradnje srpskih i ruskih službi."

Vulin je istakao da je Srbija zahvalna Rusiji, Federalnoj službi bezbednosti i direktoru Bortnikovu "na kontinuiranoj podršci Beogradu u svim teškim pitanjima."

Potpredsednik Vlade Srbije važi za jednog od najjačih pristalica Kremlja među predstavnicima vlasti u Srbiji.

Od početka agresije Rusije na Ukrajinu više puta je bio u zvaničnim posetama Moskvi.

Prilikom poslednjeg boravka u Rusiji, u septembru, Vulin se na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF) u Vladivostoku sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a tom prilikom je poručio da je Srbija "ne samo strateški partner, već i saveznik Rusije."

Ne propustite: O susretu Vulina i Putina: Dokle će srpske vlasti "ljubiti carevu ruku"?

Potpredsednik Vlade Srbije boravio je u ruskoj prestonici i u avgustu, kada se sastao sa Jurijem Ušakovim, savetnikom predsednika Ruske Federacije za spoljnopolitička pitanja.

Vulin se sredinom juna u Moskvi sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Rusije Vladimirom Kolokolcevim, sekretarom ruskog Saveta bezbednosti Sergejom Šojguom i zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandrom Gruškom, a u aprilu se sastao i sa sekretarom Saveta bezebednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim.

U januaru je dobio odlikovanje Ruskog predsednika i Federalne službe bezbednosti.

Aleksandar Vulin, koalicioni partner vladajuće SNS i aktuelni potpredsednik vlade, bio je direktor BIA od decembra 2022. do novembra 2023, a ministar unutrašnjih poslova je bio od 2020. do 2022. godine.

Poznat po bliskim vezama sa Rusijom, Vulin se od 11. jula prošle godine nalazi na listi sankcija Sekretarijata za finansije Sjedinjenih Država zbog „koruptivnih i destabilizujućih dela“, zarad unapređivanja sopstvenih političkih agendi i ličnih interesa, a na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

U tadašnjem saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Sekretarijata za finansije (OFAC) je navedeno da je on umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Iz američkog Stejt departmenta nedavno su kazali da je njihov "stav o Aleksandru Vulinu dobro poznat" i da on ostaje pod sankcijama.

"Naš fokus ostaje na tome da sa liderima u Srbiji radimo na jačanju strateškog partnerstva između naših zemalja, dok Srbija nastavlja da gradi bezbednu i sigurnu budućnost u Evropi otpornoj na političke i ekonomske ucene iz Rusije", saopštili su iz Stejt departmenta početkom septembra.