Vučić uskoro saopštava odluku ide li na samit BRIKS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: AP/Darko Vojinović)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da će u nedelju ili ponedeljak saopštiti odluku da li će ići na samit zemalja BRIKS-a u ruskom gradu Kazanju, dodajući da Srbija nije u jednostavnoj poziciji "šta god da uradi".

"Budem li rekao - idem u Kazanj, obelodaniće kraj evropskog puta Srbije. Budem li rekao nešto drugo - biće da je Vučić izdao Ruse. Odgovoriću na to pitanje 20. ili 21. oktobra, biće vam sve jasno tada", rekao je Vučić na obeležavanju dana Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Vučića je na samit BRIKS-a pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin, a javnost je za to saznala posle Putinovog sastanka sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom početkom septembra.

Vučić je tada kratko prokomentarisao da je dobio poziv za učešće na samitu, ali da će u to vreme Srbiju posetiti važni gosti iz inostranstva, uz opasku da će biti "gužve u šesnaestercu".

U narednim danima kazao je da je pogrešno interpretiran u javnosti, a da odluku neće donositi pre 15. oktobra.

Ne propustite: Vučić kaže da neće ići na samit BRIKS-a

Samit zemalja BRIKS-a, koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. oktobra.

Vučić je tokom obraćanja povodom dana BIA-e rekao još i da "nikada nije bio veći unutrašnji pritisak različitih spoljnih službi koje žele da skrenu put Srbije".

"Zato što su svi igrači različitih službi zapadnih i istočnih pritisnuti da ostvare rezultate koje spoljne strane službe od njih traže. Za mene je gotovo nemoguće da izdržim taj pritisak. To je na dnevnom nivou mojih kolega i prijatelja, i sa jedne i sa druge strane. Želeći da skrenu put Srbije negde drugo ili kako oni to smatraju u pravom smeru, a taj pravi smer je ili ovamo, ili onamo, a nikako ono što smo mi uz podršku naroda zacrtali, a to je srpski smer", rekao je.

Govoreći o geopolitičkoj situaciji u svetu, predsednik Srbije je kazao da ćemo "živeti u sve luđem svetu u kojem je sve više ratničkih poruka", a da niko ne želi da čuje glas razuma.

"Rat u Ukrajini neće skoro prestati, a mira nema ni na Bliskom istoku. Držaće Amerikanci pod kontrolom koliko god mogu, šta mogu, ali dugoročnog mira tu nema", rekao je Vučić dodajući da niko ne želi da priča o miru, već o pobedi i da u takvim okolnostima Srbija mora da se "sakrije ispod kamena" i održi racionalan pristup u rešavanju problema.

Ne propustite: Analitičari: Dok Vučić vodi prozapadnu politiku, Vulin završava poslove sa Rusijom

Reagujući na protest protiv iskopavanja litijuma u organizaciji ekoloških udruženja, koji je dan ranije održan u Loznici, Vučić je rekao da su "saslušali i čuli šta su imali da kažu".

"Razumeli smo sadržaj njihovih poruka, što ne znači da smo saglasni. Vodićemo računa se da svim ljudima koji slično misle damo adekvatan odgovor koji će biti zasnovan na stručnom znanju, potrebama ove zemlje i interesima građana Srbije", dodao je.

On je kazao i da je "u jednom trenutku 83 posto ljudi bilo izričito protiv iskopavanja litijuma", ali da se "taj broj prepolovio i biće još manji", ne navodeći izvor tih podataka.

Komentarišući rezultate popisa u Crnoj Gori, predsednik Srbije je rekao da je to unutrašnja stvar svake zemlje, ali da se njima poslala poruka onima koji su "mislili da mogu brutalnim pokušajima da ospore pravo srpskog naroda na identitet i jezik" da su ti pokušaji - neuspešni.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet i Radio televizije Srbije