Tusk u Beogradu: EU nije kompletna bez Srbije

Poljski premijer Donald Tusk sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu (REUTERS/Marko Djurica)

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je u četvrtak u Beogradu da Evropska unija (EU) neće biti kompletna bez članstva Srbije i najavio da će tokom predsedavanja njegove zemlje Savetom EU naredne godine - prioritet biti proširenje Unije i "najtešnja saradnja sa Srbijom."

Tusk je tokom drugog dana posete srpskoj prestonici, obraćajući se na konferenciji za medije zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na srpskom jeziku rekao da Poljska podržava napore Beograda na evropskom putu.

Posebno se osvrnuo na, kako je rekao, ekonomski uspeh Srbije, rekavši da je to dobit i za EU.

"Svestan sam ambicioznih planova Srbije kada je reč o Planu rasta, kako bi ubrzala svoj evropski put. Za Poljsku su važni bilateralni odnosi, posebno u domenu ekonomske saradnje sa Srbijom", rekao je Tusk dodajući da ta zemlja podržava regionalnu saradnju, naročito inicijative Otvoreni Balkan i Berlinski proces.

Poljski premijer Donald Tusk na konferenciji za medije u Beogradu (REUTERS/Marko Djurica)

Tusk je ukazao da Srbija i Poljska imaju razlike po određenim pitanjima, ali da postoji poštovanje i razumevanje jednih za druge.

"Zahvalio sam za humanitarnu pomoć Ukrajini. Imamo različite poglede na odnose sa Rusijom, ali baš zato još više cenim međusobno razumevanje i podršku Ukrajini i to što smo u stanju da razgovaramo, iako se uvek ne slažemo", rekao je Tusk dodajući da mu je jasnija pozicija Srbije, ali da je uveren da razgovor otvara širu perspektivu kada je reč o saradnji između EU, Poljske i Srbije i da će taj razgovor doprineti monolitnijoj politici u Evropi.

On je zahvalio Vučiću što je u momentu kada je odbio "vrlo atraktivnu političku ponudu" odlučio da ga ugosti u Beogradu, navodeći da su to svi primetili i nisu baš zadovoljni zbog te činjenice.

"Ja jesam zadovoljan, jer smo razgovarali o mnogim oblastima naše saradnje. Poljska je jedan od ključnih lidera u EU, naša politika ima ključnu ulogu u evropskoj politici u domenu odbrane i bezbednosti i želeo bih da budemo dobar duet u toj saradnji", poručio je Tusk.

Poljski premijer je preneo da ga je Vučić detaljno informisao i o pitanju Kosova, trudu koji se ulaže da bi se situacija smirila, a rekao je i da je uveren da će dobra volja i aktivan rad Srbije doprineti stabilizaciji regiona.

Tusk je istakao i da je pod utiskom onoga što je video u Beogradu, u pogledu toga koliko se brzo razvijaju i glavni grad i Srbija.

Premijer Poljske Donald Tusk i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je zahvalan premijeru Poljske na podršci te države evropskom putu Srbije, dodajući da "zna da će on na tom polju učiniti mnogo više nego oni koji se u to zaklinju".

"U jednoj ličnoj noti želim da mu se zahvalim što je i kao predsednik Evropskog saveta donosio važne poruke Beogradu u trenutku kada su postojale sumnje oko evropskog puta Srbije. On je doneo ohrabrujuće poruke i želeo je da čuje naše stavove", rekao je.

Vučić je rekao i da je Poljska važan partner Srbije u ekonomiji, dodajući da je razmena dve zemlje u 2023. godine iznosila više od dve milijarde evra.

"Poljska je nekad bila 27. zemlja u trgovinskoj razmeni sa Srbijom, a danas je sedma, osma ili deveta. Očekujemo da ona bude i viša u narednim mesecima", dodao je.

Vučić je preneo i da je Tusk rekao da bi voleo da vidi punu usklađenost Srbije u pogledu sankcija Evropske unije Rusiji.

"On je 'kriv' što ja nisam u Kazanju i premijer Tusk želi da vidi punu usklađenost Srbije sa EU, uključujući i uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji", zaključio je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom (REUTERS/Marko Djurica)

Vučić je naknadno na Instagram stranici objavio da je danas Poljska partner od izuzetnog značaja za Srbiju, ne samo zbog evropskog puta, već i zbog bilateralnih odnosa koji su sve bolji, a koji se najpre ogledaju u ekonomskim odnosima i razmeni, koja konstantno raste.

"Zamolio sam premijera Tuska da nam pomogne da počnemo da sarađujemo i radimo u sferi inovacija i startapova, u kojima je Poljska fantastično uspešna, ali i u oblastima biotehnologija i biokampova. Mislimo da i Srbija ima da ponudi svog znanja Poljskoj, baš onoliko koliko može da dobije od Poljske", naveo je Vučić.

"Razgovarali smo i o svim drugim temama, kao i onome šta Srbiju čeka na evropskom putu. Zahvalan sam premijeru Poljske na tome što je želeo da čuje našu stranu po pitanju Kosova i Metohije. Naš današnji sastanak bio je fokusiran i na globalna pitanja. U tom pogledu smo sagledali nivo naše saglasnosti", naveo je Vučić dodajući da se nada da ovo nije poslednji put da tokom svog mandata premijer Tusk dođe u Srbiju.

Tusk je ranije tokom dana razgovarao i sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem, a održana je i plenarna sednica delegacija vlada Srbije i Poljske.

Takođe, u Privrednoj komori Srbije, u saradnji sa Ministarstvom za državnu imovinu Republike Poljske organizuje se Okrugli sto na temu potencijala saradnje dve zemlje u oblasti energetike, rudarstva i zelene transformacije.

Tusk je u Beograd stigao u sredu, a uveče je prisustvovao svečanoj večeri na kojoj je bio i premijer Grčke Kirijakos Micotakis na kojoj su trojica lidera, između ostalog razgovarala i o izazovima u pogledu iregularnih mirgacija u Evropi.

U Beograd će u petak doputovati predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen koja je u poseti regionu Zapadnog Balkana, gde će sa predsednicima i premijerima zapadnobalkanske šestorke razgovarati o napretku na evropskom putu, kao i o Planu rasta Evropske unije, vrednom šest milijardi evra.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet