Američki tenkovi Ejbrams stižu u maju u Nemačku, počinje obuka ukrajinskih vojnika

  • Karla Bab

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin govori tokom sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, u Nemačkoj, 21. aprila 2023.

Tenkovi M1A1 Ejbrams američke proizvodnje stići će u Nemačku u maju, a Ukrajinci će uskoro početi obuku na njima, kažu visoki vojni zvaničnici.

Trideset jedan tenk Ejbrams će stići u bazu u Grafenveru u Nemačkoj sledećeg meseca kako bi Ukrajinci mogli da započnu 10-nedeljni kurs o upravljanju tenkovima. Dodatni kursevi obuke i gađanja biće održani u Grafenveru ili nekoj drugoj bazi u Hohenfelsu u Nemačkoj, rekli su zvaničnici.

U obuci koju predvode SAD učestvovaće oko 250 Ukrajinaca, a zvaničnici kažu da će 31 tenk Ejbrams biti isporučen Ukrajini do kraja ove godine.

Vest dolazi u trenutku kada je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin domaćin još jednog sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u petak, gde se vojni lideri iz više od 50 zemalja fokusiraju na potrebe ukrajinske vojske za oklopnim vozilima, protivvazdušnom odbranom i municijom.

"Tenk M1, kada bude dostavljen, će da napravi razliku", rekao je nakon sastanka Mark Mili, načelnik združenog Generalštaba vojske SAD.

Na pitanje o zahtevima Kijeva za borbene avione, Mili je rekao da Ukrajini prevashodno trebaju sistemi protivvazdušne odbrane sa zemlje: "Rusi su oprezni da dođu u Ukrajinu zbog efikasne ukrajinske upotrebe protivvazdušnih sistema. To je sada ključno."

Ne propustite: SAD ubrzavaju isporuku tenkova Ukrajini

Nemačka je u petak objavila i da je postignut dogovor o uspostavljanju centra u Poljskoj u kojem bi se popravljali tenkovi koji su Ukrajini dati na raspolaganje. Učesnici sastanka dogovorili su se o finansiranju tog centra, čiji godišnji troškovi su oko 384 miliona dolara i koji bi sa radom trebao početi krajem maja, rekao je novinarima nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Govoreći u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, gde je prvi put sazvao grupu prošlog aprila, Lojd Ostin je rekao da su članovi grupe obezbedili više od 55 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini.

"Više od godinu dana kasnije, Ukrajina je i dalje jaka. Naša podrška nije pokolebala i ponosan sam na napredak koji smo zajedno napravili", rekao je on.

U proteklih nekoliko meseci, članovi grupe su obezbedili dovoljno opreme i obuke za podršku devet dodatnih oklopnih brigada, navodi Ostin.

Tenkovi Ejbrams su, posebno, bili dugo očekivani dodatak borbi. Debeli oklop tenka i turbinski motor od 1.500 konjskih snaga čine ga mnogo naprednijim od tenkova iz sovjetskog doba koje je Ukrajina koristila od početka rata.

Bajdenova administracija je u januaru objavila da će poslati noviju verziju tenkova Ejbrams, poznatu kao M1A2, u Ukrajinu nakon što budu nabavljeni i napravljeni, što je proces koji bi potencijalno mogao da potraje godinama.

Arhiva - Tenk M1A1 Ejbrams na pologonu jugoistočno od Bagdada, Irak, 24. avgusta 2010.

U martu se administracija odlučila da umesto toga obezbedi tenkove M1A1 Ejbrams, kako bi tenkove "što pre dospeli u ruke Ukrajinaca", rekao je tada sekretar za štampu Pentagona brigadni general Pat Rajder.

Velika Britanija je prva obećala tenkove zapadnog tipa za Ukrajinu, poslavši svoje tenkove Čelendžer 2 u pomoć u borbi. Nakon najave američkih Ejbramsa u januaru, Nemačka je najavila da će Ukrajini obezbediti svoje tenkove Leopard 2 i dozvoliti drugim saveznicima koji imaju nemačke tenkove, kao što je Poljska, da učine isto.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov razgovarao je u petak sa članovima Kontakt grupe za odbranu Ukrajine kako bi informisao lidere o stanju na bojnom polju i najhitnijim vojnim potrebama Ukrajine. Moskva je ranije ove godine započela obnovljenu ofanzivu u Ukrajini koja je u zastoju, a Kijev se sprema za masivnu kontraofanzivu za koju se očekuje da će početi u narednim danima ili nedeljama.

SAD su sada pružile više od 35 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od početka invazije Rusije u punom obimu u februaru 2022, koju je Ostin nazvao "neisprovociranim i neodbranjivim agresorskim ratom".

Neke zemlje, uključujući Estoniju i Letoniju, donirale su više od jedan odsto svog BDP-a za odbranu Ukrajine.

Ne propustite: Raste politički zamah za slanje lovaca F-16 Ukrajini, ali...

Uoči sastanka, Ostin se osvrnuo na masovno curenje poverljivih dokumenata iz Pentagona koji detaljno opisuju osetljive obaveštajne podatke o ratu u Ukrajini, ruske obaveštajne podatke i obaveštajne podatke prikupljene špijuniranjem saveznika.

Ostin je rekao da je ovo pitanje shvatio veoma ozbiljno i da će nastaviti da radi sa "našim veoma cenjenim saveznicima i partnerima".

"Zapanjila me vaša solidarnost i vaša posvećenost da odbacite napore da nas podele. I nećemo dozvoliti da bilo šta naruši naše jedinstvo", rekao je on.

Kontakt grupa za odbranu Ukrajine radila je bolje nego što se predviđalo u pogledu održavanja zaliha za Ukrajinu, pokazujući odlučnost Zapada da se suoče sa ruskom agresijom i podržavajući Ukrajinu "iako bez njegovih snaga na bojnom polju", kaže Majkl O'Henlon, viši saradnik u Institutu Brukings.

SAD i saveznici obećali su da će podržati Ukrajinu u odbrani svoje suverene teritorije "koliko god bude potrebno", za šta O’Henlon kaže da bi se moglo produžiti do cele 2024.

"Bojim se da je to verovatna mogućnost", rekao je on.