Smrtonosni ruski vazdušni napad na zapadnu Ukrajinu

Povređeni muškarac šeta sa bolničarima nakon što je spašen iz stambene zgrade oštećene tokom ruskog udara dronom i projektilima u Lavovu, Ukrajina, 4. septembra 2024.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su u sredu da su u ruskom vazdušnom napadu poginule najmanje tri osobe i povređeno više od 30 u gradu Lavovu na krajnjem zapadu zemlje.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij rekao je u video snimku objavljenom na Telegramu da je u napadu uništena zgrada i oštećeno više od 50 objekata, uključujući škole i kuće.

Napad je usledio dan nakon što je u ruskom raketnom udaru poginula najmanje 51 osoba, a povređeno skoro 300 u gradu Poltava.

Ne propustite: Rusija gađala vojni institut u Poltavi, najmanje 51 žrtva, više od 270 ranjenih

Američki predsednik Džo Bajden osudio je napad od utorka kao "žalostan".

"Ovaj napad je tragični podsetnik na Putinove tekuće i nečuvene pokušaje da slomi volju slobodnog naroda", naveo je Bajden u saopštenju.

Američki lider je takođe ponovio obećanje SAD da će Ukrajini obezbediti protivvazdušnu odbranu koja joj je potrebna da bi se zaštitila.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je u utorak apelovao na zapadne partnere Ukrajine da obezbede brzu isporuku vojne pomoći. On je ranije zamerio Sjedinjenim Državama i evropskim zemljama što sporo ispunjavaju svoja obećanja o pomoći.

On takođe želi da saveznici Ukrajine ublaže ograničenja na ono na šta Ukrajina može da gađa unutar Rusije sa oružjem koje ona daje. Neke zemlje strahuju da bi udar na Rusiju mogao eskalirati rat.

"Ukrajini su sada potrebni sistemi protivvazdušne odbrane i rakete, a ne u skladištu", napisao je Zelenski na engleskom na Telegramu. "Dalekometni udari koji nas mogu zaštititi od ruskog terora potrebni su sada, a ne kasnije. Svaki dan odlaganja, nažalost, znači sve više izgubljenih života".

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da je oborilo dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti, kao i jednu bespilotnu letelicu iznad Kurska i drugu iznad Crnog mora. Ruske snage su takođe uništile četiri bespilotna plovila u Crnom moru, saopštilo je ministarstvo.

U izvešaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.