Rusija tvrdi da napreduje ka Pokrovsku, Šolc poziva na intenziviranje napora za okončanje sukoba

Artillerymen of the National Guard of Ukraine fire a M101A1 howitzer towards Russian troops at a front line near Pokrovsk, Donetsk region, Ukraine, Sept. 5, 2024. (Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via Reuters)

Rusija je u nedelju saopštila da su njihove snage preuzele punu kontrolu nad gradom na istoku Ukrajine, dok napreduju ka strateški važnom gradu Pokrovsku i nastoje da probiju ukrajinske odbrambene linije fronta.

Ruske snage, koje kontrolišu oko petinu teritorije Ukrajine, napreduju u istočnoj Ukrajini u pokušaju da zauzmu ceo Donbas, koji je otprilike upola manji od američke države Ohajo.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njihove snage zauzele grad Novohrodivku, koji se nalazi 12 kilometara od Pokrovska, važnog železničkog i drumskog čvorišta ukrajinskih snaga u toj oblasti. Grad je pre rata imao 14.000 stanovnika.

Jurij Podoljaka, uticajni proruski vojni bloger rođen u Ukrajini, objavio je mape koje prikazuju ruske snage koje napadaju izvan Novohrodivke na najmanje dva mesta manje od sedam kilometara od Pokrovska.

Generalštab ukrajinske vojske je u izveštaju objavljenom u nedelju uveče izneo detalje o borbama u celom sektoru Pokrovsk, uključujući Novohrodivku.

U njemu se navodi da je odbijeno 29 pokušaja ruskog napredovanja, a sedam okršaja se nastavlja. "Naše trupe preduzimaju mere da zadrže određene položaje", navodi se u saopštenju.

Ali u intervjuu sa ukrajinskim oficirom koji je prošle nedelje emitovao Radio Sloboda, koji finansira SAD, kaže se da su ukrajinske snage napustile Novohrodivku uz obrazloženje da tamošnje pozicije nisu bile povoljne za odbranu.

Popularni ukrajinski ratni blog DeepState navodi da su ruske snage zauzele selo Nevelske, na jugoistoku.

Rojters nije bio u mogućnosti da odmah proveri izveštaje sa bilo koje strane sa ratišta zbog ograničenih mogućnosti izveštavanja u ratu.

Predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da ukrajinski upad u rusku oblast Kursk nije uspeo da uspori napredovanje Rusije u istočnoj Ukrajini i da je oslabio odbranu Kijeva duž linije fronta u pravcu Moskve.

Vrhovni vojni komandant Ukrajine rekao je u četvrtak da upad Kijeva u oblast Kursk funkcioniše. Ruske snage, rekao je on, nisu napredovale u pohodu na Pokrovsk prethodnih šest dana.

Ne propustite: Zelenski traži podršku za napade na Rusiju oružjem dugog dometa, SAD i dalje oprezne

On je rekao da je jedan od ciljeva upada u Kursk bio odvraćanje ruskih snaga sa drugih područja, pre svega iz Pokrovska i Kurahova. Rusija je preusmerila veliki broj ljudi na Kursk, ali je takođe jačala front u Pokrovsku, dodao je on.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je cilj operacije Kursk takođe bio da se spreče ruske snage da pređu granicu u suprotnom smeru.

Rusija trenutno kontroliše oko 80 odsto Donbasa. Imajući u vidu brzinu nedavnog ruskog napredovanja na istoku, neki ruski ratni blogeri su izrazili zabrinutost zbog toga što je vojska sama sebe prenapreže.

Nastavljeni vazdušni napadi

Ukrajina je saopštila da su u ponedeljak ruske snage napale zemlju sa osam letelica i tri navođene rakete, uključujući poslednju rundu napada usmerenu na ukrajinsku prestonicu Kijev.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile dve od tri rakete i šest od osam bespilotnih letelica, uz presretanje u oblastima Čerkaska, Dnjepropetrovska, Kijeva i Suma.

Nije odmah bilo izveštaja o većoj šteti ili žrtvama.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da je njena protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti i drugu iznad Kurske oblasti, obe oblasti duž granice između dve zemlje koje su zajedničke mete za Ukrajinu.

Nemački kancelar Šolc poziva na brže napredovanje ka okončanju rata

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u nedelju da se on i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski slažu da Rusija treba da bude uključena u buduću mirovnu konferenciju koja ima za cilj okončanje rata Rusije protiv Ukrajine. On je pozvao na pojačane napore za rešavanje sukoba.

Prethodna mirovna konferencija od 15. do 16. juna u Švajcarskoj je završena tako što je 78 zemalja izrazilo podršku ukrajinskom "teritorijalnom integritetu", ali je inače put dalje ostao nejasan. Rusija nije učestvovala.

Arhiva - Nemački kancelar Olaf Šolc (desno) pozdravlja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, nakon što je stigao na Konferenciju o oporavku Ukrajine, u Berlinu 11. juna 2024.

"Verujem da je sada trenutak kada moramo da razgovaramo o tome kako da izađemo iz ove ratne situacije brže nego što je sadašnji utisak", rekao je Šolc u intervjuu nemačkoj javnoj televiziji ZDF emitovanom u nedelju.

"Sigurno će biti još jedne mirovne konferencije, a predsednik i ja se slažemo da ona mora biti jedna sa Rusijom", rekao je Šolc.

Šolc se suočava sa većim političkim nezadovoljstvom kod kuće zbog podrške njegove vlade, uključujući novac i oružje Ukrajini, nakon što su populističke stranke koje se protive naoružavanju Ukrajine postigle dobre rezultate na državnim izborima 1. septembra na račun stranaka u njegovoj tropartijskoj vladajućoj koaliciji. Neki članovi njegove Socijaldemokratske partije takođe su pozvali na veći naglasak na diplomatiji prema Rusiji.

Zelenski je predstavio formulu mira od 10 tačaka koja poziva na proterivanje svih ruskih snaga sa ukrajinske teritorije i odgovornost za ratne zločine.

U tekstu su korišćene informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.