Ostin domaćin šefu ukrajinske odbrane pred NATO samit

Arhiva - Sekretar odbrane SAD Lojd Ostin dočekuje ukrajinskog ministra obrane Rustema Umerova, 6. decembra 2023, u Vašingtonu.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin trebalo bi da bude domaćin razgovora u utorak sa ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovom na sastanku za koji Pentagon kaže da će pokazati podršku SAD bezbednosti Ukrajine.

Razgovori se održavaju nedelju dana pre nego što Sjedinjene Države budu organizovale samit NATO na kojem će se na vrhu dnevnog reda naći vojna podrška Ukrajini i pomoć u njenoj odbrani od ruske invazije.

"Sekretar Ostin i ministar Umerov razgovaraće o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, pitanjima regionalne bezbednosti i načinima za jačanje odbrambenog partnerstva između Sjedinjenih Država i Ukrajine", rekla je zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing novinarima u ponedeljak.

Ne propustite: Koliko je do sada ubijeno ruskih vojnika i da li će to promeniti kurs Kremlja?

Američki državni sekretar Entoni Blinken takođe je domaćin razgovora u utorak sa Andrijem Jermakom, šefom kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Sjedinjene Države su ubedljivo najveća podrška Ukrajini tokom više od dve godine otkako je Rusija započela svoju invaziju u punom obimu.

Američka vojna pomoć ponovo stiže ukrajinskim snagama nakon nekoliko meseci zastoja u političkoj pat-poziciji u američkom Kongresu.

Zelenski je rekao u video obraćanju kasno u ponedeljak da očekuje da će ovaj mesec "doneti još više snage Ukrajini, posebno u zaštiti našeg neba i postizanju stvarne bezbednosti naše zemlje".

"Oružje velikog dometa, borbeni avioni za Ukrajinu - dovoljnog kvaliteta i količine, i više sistema protivvazdušne odbrane - ključni su faktori koji utiču na ceo tok ovog rata", rekao je Zelenski.

Svakodnevni vazdušni napadi Rusije raketama i dronovima na ukrajinske gradove naterali su Zelenskog da traži više odbrambenih raketnih sistema i da pokuša da ubrza isporuku borbenih aviona za ukrajinske snage.

Ukrajina takođe nastoji da pojača svoju domaću proizvodnju napadačkih dronova i izvodi sopstvene vazdušne napade, posebno ciljajući područja duž granice između Ukrajine i Rusije.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da je oborilo četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad regiona Brjanska, četiri bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti i još tri nad Krimom koji je okupirala Rusija.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgoroda, rekao je da su u napadima povređene dve osobe i oštećen tržni centar.

Ruski zvaničnik na Krimu prijavio je štetu na nekoliko kuća i automobila, ali nema povređenih.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Rojters.