Ruski diplomata u UN podneo ostavku iz protesta zbog invazije na Ukrajinu

ARHIVA - Zgrada Ujedinjenih nacija u Ženevi (Foto: AP/Markus Schreiber)

Iskusni ruski diplomata u Ujedinjenim nacijama u Ženevi Boris Bondarev podneo je ostavku u ponedeljak, navodeći da se "stidi" zbog invazije ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Protesti unutar ruskog diplomatskog korpusa su retki, ali nisu bez presedana. 41-godišnji Bondarev predao je pismo ostavke adresirano na ambasadora Genadija Gatilova, a zatim je objavio veoma oštru osudu ruskih ratnih operacija.

“Agresivni rat koji je Putin pokrenuo protiv Ukrajine, i zapravo protiv celog zapadnog sveta, nije samo zločin nad ukrajinskim narodom", rekao je Bandarev, "već je možda najozbiljniji zločin nad narodom Rusije, gde je slovo Z (znak podrške ruskom ratu u Ukrajini) precrtalo sve naše nade i šanse za prosperitetno slobodno društvo u našoj zemlji".

Ne propustite: Marina Ovsjanikova za Glas Amerike: Kolege sa državne televizije su uplašene

Bondarev, koji se u Ženevi bavi pitanjim razoružanja, izneo je tvrdnju da "oni koji su osmilili ovaj rat žele samo jednu stvar - da zauvek ostanu na vlasti, žive u pompeznim, neukusnim palatama, plove jahtama koje se po težini u tonama i po ceni mogu meriti sa celom ruskom mornaricom, da uživaju neograničenu moć i budu potpuno nekažnjivi".

“Da bi to ostvarili", rekao je Bondarev, "spremni su da žrtvuju koliko god života je potrebno. Hiljade Rusa i Ukrajinaca su već umrle samo zbog toga".

Rekao je da je tokom njegovih 20 godina diplomatske službe, uključujući i misije u Kambodži i Mongoliji, "stepen laži i neprofesionalnosti u Ministarstvu spoljnih poslova sve vreme rastao".

Bondarev je napao šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova kao "dobar primer degradacije sistema", i čoveka koji se od nekadašnjeg profesionalca i intelektualca koga su visoko cenile kolege u diplomatiji srozao na nivo "nekoga ko stalno iznosi kontradiktorne izjave i preti svetu (što znači i Rusiji takođe) nuklearnim oružjem!"

“Rusija više nema saveznike", zaključio je ruski diplomata, "i za to može da krivi samo svoju nesmotrenu i loše zamišljenu politiku. Više ne mogu da učestvujem u ovoj krvavoj, besmislenoj i potpuno nepotrebnoj sramoti".

Skoro uzgred je dodao:

"Ponude za posao su dobrodošle".

Bondarev je za agenciju Asošijeted pres izjavio da još nije dobio nikakvu reakciju ruskih zvaničnika ali je dodao:

Ne propustite: Zelenski veruje u diplomatsko okončanje rata, Rusija preuzela Marijupolj

"Da li me brine moguća reakcija iz Moskve? Mora da me brine".

Na pitanje da li se neke od njegovih kolega osećaju slično njemu, dodao je: "nisu sve ruske diplomate ratni huškači. Oni su razumni ljudi ali moraju da ćute."

Rusija je gušila proteste zbog invazije na Ukrajinu, hapsila demonstrante na ulicama, suzbijala kritike u medijima i usvojila kaznu od 15 godina zatvora za one koji šire "lažne informacije" o invaziji, što uključuje i korišćenje reči "rat" umesto "specijalne vojne operacije."

U izveštaju su korišćene i informacije Asošijeted presa.