Severna Koreja digla u vazduh puteve i prugu ka Južnoj Koreji

Dim iznad mesta gde je Severna Koreja digla prugu u vazduh blizu granice sa Južnom Korejom (South Korean Defence Ministry/Handout via REUTERS)

Severna Koreja raznela je delove međudržavnih puteva i pruge ka Južnoj Koreji sa svoje strane granice, što je nateralo južnokorejsku vojsku da ispali hice upozorenja. Pjognajg je prošle nedelje najavio da će prekinuti međudržavne puteve i železnicu i da će još više učvrstiti svoju stranu granice.

Združena vojna komanda Južne Koreje saopštila je da su delovi puta i pruge na severu, koji povezuju Severnu i Južnu Koreju, uništeni.

Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu, koje je zaduženo za granicu, osudilo je incident i nazvalo ga "jasnim kršenjem dosadašnjih sporazuma" i "izrazito abnormalnim".

Tenzije između dve Koreje su ponovo porasle prošle nedelje kada je Pjongjang optužio Seul da je u Severnu Koreju dronovima poslao liflete koji govore protiv režima. Kimova sestra, Kim Jo Džong, upozorila je da će Južna Koreja to "skupo platiti". Vlada u Seulu nije rekla da li je organizovala to slanje dronova.

Dve Koreje su se sukobile i oko balona sa smećem koji su u maju leteli iz Severje Koreje - i Pjonjang je priznao da je te balone poslao kao odgovor na antirežimske balone iz Seula.

Your browser doesn’t support HTML5

Severnokorejsko "bombardovanje" fekalijama i smećem

Posle eksplozija na putevima i prugama, južnokorejska vojska je ispalila hice upozorenja duž demarkacione linije, ali nije bilo oštećenja na strani granice Južne Koreje.

Pjongjang preduzima korake ka pogoršanju odnosa dve Koreje, i označava Južnu Koreju kao separatističku, neprijateljsku državu. Kim Džong Un je Južnu Koreju proglasio primarnim neprijateljem i rekao da je ponovno ujedinjenje nemoguće.

Dve Koreje su tehnički još u ratu jer sukob završen 1953. nije okončan mirovnim ugovorom, već primirjem.

Severna Koreja je 2020. digla u vazduh kancelariju zajedničkog izaslanika koja se nalazila na granici, a nakon što su pregovori sa SAD propali. Južna Koreja je podnela tužbu i zatražila obeštećenje u vrednosti od 33 miliona dolara.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning je rekao da je Peking zabrinut zbog novih događaja i da želi da izbegne dalju eskalaciju konflikta.