Većina republikanaca u Ajovi smatra da je Tramp pogodan za predsednika, čak i ako bude osuđen

Koner Krahenfels, pripravnik u Trampovom izbornom štabu tokom kampanje u Urbandejlu, u Ajovi, 13. januara 2024. (Foto: AFP/Jim Watson)

Većina republikanaca koji su učestvovali na stranačkim skupovima u Ajovi smatra da bi Donald Tramp bio podoban za Belu kuću čak i ako bi bio osuđen za zločin, pokazala je anketa u ponedeljak, kojom se naglašava koliko čvrstu podršku bivši predsednik ima u Republikanskoj partiji.

Prema anketi, oko dve trećine učesnika primarnih izbora u Ajovi takođe je reklo da ne veruje da je demokratski predsednik Džo Bajden legitimno pobedio na izborima 2020. godine.

Ne propustite: Donald Tramp pobednik na kokusima u Ajovi

Slede najzanimljiviji delovi ankete Edison Research zasnovane na intervjuima sa 1.628 republikanaca iz Ajove.

  • 66 odsto je reklo da ne misli da je Bajden legitimno osvojio mesto predsednika 2020;
  • 65 odsto je reklo da je odlučilo koga će podržati u takmičenju za predsedničke nominacije pre ovog meseca;
  • 65 odsto je reklo da bi Tramp i dalje bio podoban da bude predsednik i ako bi bio osuđen za zločin. 31% je reklo da bi bio nepodoban ako bi bio osuđen.
  • 61 odsto je reklo da se zalaže za federalni zakon koji bi zabranio abortuse širom zemlje;
  • 53 odsto belaca koji sebe smatraju evangelistima ili duhovno preporođenim hrišćanima podržalo je Trampa, dok je 27 odsto podržalo Desantisa;
  • 46 odsto birača reklo je da sebe smatra delom pokreta MAGA, što se odnosi na Trampov slogan Učinimo Ameriku ponovo velikom. 50 odsto je reklo da nisu deo tog pokreta;
  • Tramp je vodi ispred Hejli i Desantisa dvocifrenim procentnim poenom među muškarcima i ženama. Međutim, među diplomiranim studentima Trampa je preferiralo oko 37 odsto članova kokusa, u poređenju sa 28 odsto za Hejli i 26 odsto za Desantisa;
  • 38 odsto ispitanika smatra da je ekonomija pitanje koje je najvažnije u odlučivanju za koga će glasati u ponedeljak, u poređenju sa 34 odsto koji su naveli imigraciju, dok su ostali naveli spoljnu politiku ili abortus.
  • 14 odsto je reklo da je najvažniji kvalitet republikanskog predsedničkog kandidata sposobnost da pobedi Bajdena, u poređenju sa 41 odsto koji je rekao da su zajedničke vrednosti najvažnije.

Edison Research je sproveo anketu u ime Nacionalnog izbornog fonda, konzorcijuma novinskih organizacija kom pripada i Rojters.