Nastavljeno pripremno ročište za napad u Banjskoj: Jedan negirao krivicu, dvojica odbila da se izjasne

Your browser doesn’t support HTML5

Održano pripremno ročište za slučaj Banjska

U Osnovnom sudu u Prištini nastavljeno je pripremno ročište za trojicu Srba u vezi sa slučajem Banjska, na osnovu optužnice koju je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo protiv njih i još 42 osobe za terorizam i druga teška krivična dela.

Uhapšni Blagoje Spasojević i Vladimir Tolić nisu želeli da se izjasne o krivici u ovoj fazi postupka, a sudija Adnan Hoti je to konstatovao kao stav da se ne smatraju krivima. Treći optuženi Dušan Maksimović izjasnio se da nije kriv.

Tužilac Naim Abazi pročitao je optužnicu u kojoj se navodi da je Milan Radoičić predvodio grupu koja je, koristeći teško naoružanje, pokušala da odvoji sever Kosova i pripoji ga Srbiji.

“Grupa je 24. septembra 2023. godine blokirala put kod mosta i napala Kosovsku policiju, pri čemu je poginuo policajac Afrim Bunjaku, a još četvorica su povređena. Prema optužnici, grupa je ilegalno ulazila na Kosovo iz Srbije, koristeći oklopna vozila i oružje, a sredstva za ove aktivnosti dolazila su iz kriminalnih delatnosti Radoičića i njegovog saradnika Radula Stevića, koji je trenutno u bekstvu”, rekao je Abazi.

Ne propustite: U Prištini počelo suđenje optuženima za slučaj Banjska, odloženo pripremno ročište

Ljubomir Pantović, advokat Blagoja Spasojevića, nije želeo da iznosi detalje zbog čega Spasojević i Tolić danas nisu želeleli da se izjasne o krivici, rekavši da je to njihovo zakonsko pravo.

“Ja to dalje ne bih komentarisao, posebno ne bih isticao razloge zbog kojih su oni izabrali taj način izjašnjavanja danas. Drugo, zaista nemam šta da dodam, ovo je jedna faza postupka. Videli ste gde se čita optužnica, okrivljeni se izjašnjavaju, i nakon toga odbrana ima određena prava, koja ste čuli, u pogledu prigovora na optužnicu i prigovora na dokaze”, naveo je Ljubomir Pantović.

Advokatica Jovana Filipović, koja zastupa optuženog Dušana Maksimovića, očekuje da sud obaci optužbe koje se Maksimoviću stavljaju na teret.

“On (Dušan Maksimović) tvrdi da ne postoji nikakva njegova umešanost u ova krivična dela, te ćemo u skladu s tim podneti zahtev za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze. Nadamo se da će sud prilikom razmatranja dokaza biti stava kao i mi”, navela je Jovana Filipović.

Miloš Delević, advokat Vladimira Tolića, rekao je da njegov klijent ne prihvata sadržinu i kvalifikacije iznete u optužnici.

"Naravno, ne sporimo da je bio pripadnik oružane grupe koja se zadesila u Banjskoj tog dana, međutim, kao što sam već rekao, za sada ne možemo prihvatiti ovu sadržinu optužnice. Iskoristićemo pravo na prigovor na optužnicu i videćemo mišljenje predsednike veća, a po potrebi, eventualno i Apelacionog suda, ali i Vrhovnog", rekao je Delević.

Ne propustite: "Život bez života" u Banjskoj, godinu dana posle oružanog napada

U selu Banjska, na severu Kosova, 24. septembra prošle godine dogodio se oružani sukob između nekoliko desetina Srba i pripadnika kosovske Policije. Naoružanu grupu je, prema sopstvenom priznanju, predvodio Milan Radoičić - bivši funkcioner Srpske liste, političke stranke blisko povezane sa zvaničnim Beogradom, koji se nalazi na američkoj listi sankcionisanih osoba.

Taj događaj intenzivirao je napetosti između između Beograda i Prištine, ali i srpske i albanske zajednice na Kosovu.

Napad u Banjskoj Priština smatra terorističkim aktom, dok se sa srpske strane tumači kao posledica otpora i revolta zbog poteza kosovske Vlade predvođene premijerom Aljbinom Kurtijem.

Sukob između kosovske policije i naoružane grupe ljudi trajao je oko osam sati. Poginula su četvorica muškaraca - jedan kosovski policajac i trojica Srba. Posle sukoba, selo je bilo pod policijskom blokadom pet dana, tokom kojih niko nije mogao da uđe ili izađe iz tog mesta.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu za slučaj Banjska protiv 45 osoba 11. septembra ove godine. Trenutno se sudi trojici uhapšenih, dok se ostali osumnjičeni nalaze u bekstvu.