Selaković: Izgubljena godina u procesu EU integracija

Šef Delegacije EU Emanuele Žiofre predao je izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu Nacionalnom konventu o EU (foto: FoNet)

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuel Žiofre uručio je u četvrtak u Beogradu Izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije predstavnicima Nacionalnog konventa o EU i tom prilikom je poručio da je to istorijski dokument kojim su otvoreni pregovori o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom i zaključeno da i Bosna i Hercegovina može da otvori proces pregovaranja ukolio ispuni određene uslove.

Kako je objasnio ovaj izveštaj koji je juče usvojila Evropska komisija je deo šireg paketa u koji je uključen i plan rasta za Zapadni Balkan.

Ne propustite: Integracija Zapadnog Balkana i pre priključivanja EU, Beograd i Priština da budu konstruktivniji u dijalogu

"Geopolitička situacija se dramatično priomenila nakon ruske agresije na Ukrajinu i postoji novi osećaj hitnosti za proces proširenja. Ovo je poruka zemljama kandidatima. Naravno, EU treba da uradi svoj deo posla i pripremi proces proširenja, ali i zemlje kandidati treba da ubrzaju reforme i moramo ići mnogo brže u proces proširenja. Nadam se da će ovaj dokument da posluži svojoj svrsi i da da dodatni podsticaj civilnom sectoru, političkim partijama, vladi, ministarstvima, poslovnoj zajednici i drugima da se dodatno angažuju u procesu proširenja Evropske unije”, izjavio je Žiofre.

Govoreći o samom izveštaju o Srbiji, on je rekao da to dokument koji treba da ohrabri da se uradi više, koji pokazuje šta je do sada urađeno i šta još treba da se uradi. Vlada i svi učesnici u procesu treba da ga private i urade ono što je potrebno da se uradi, uključujući i samu EU, naglasio je Žiofre.

Po rečima koordinatorke Nacionalnog konventa o EU Bojane Selaković opšti je utisak da sam godišnji izveštaj ne menja ocenu ukupne pripremljenosti Srbije sa članstvo u EU.

Ne propustite: Predsednica EK u Beogradu: Želimo da vidimo Srbiju u EU, sporazum iz Ohrida znači de fakto priznanje Kosova

Mi izražavamo jednu vrstu žaljenja što se takva vrsta ocene ponavlja iz godine u godinu – smatramo da je svaka godina u kojoj takav izveštaj dobijemo izgubljena u procesu EU integracija”, rekla je Selaković i dodala da ovaj izveštaj može da bude dobra polazna osnova za buduću vladu Srbije koja će biti formirana posle izbora da otpočne jedan otvoren i iskren dijalog o nalazima ovog izveštaja.

Ono što smo do sada čuli od predstavnika države je uglavnom usmereno na neke pozitivne elemente, bez ikakvog osvrta na sve ono što i dalje mora da se unapređuje”, istakla je Selaković i poručila da će Nacionalni konvent biti partner svima koji na taj način žele da pristupe procesu EU integracija.

Potpuno objektivno, racionalno, i sa istinskom voljom da se process reformi ubrza maksimalno moguće, jer je to jedini način koji će garantovati nepredak koji će biti ocenjen i u sledećim izveštajima EK i kroz razne druge mehanizme”, izjavila je Selaković.