Zapadna petorka u Beogradu: Nema evropske budućnosti bez normalizacije odnosa Srbije i Kosova

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa članovima "velike petorke" o situaciji na Kosovu (Foto: Printscreen)

Članovi “velike petorke” razgovarali su u subotu u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon sastanka koji su imali u Prištini sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, .

Težak sastanak sa petorkom. Verujem da ćemo u narednom periodu pronaći put za izlazak iz krize”, napisao je Vučić posle sastanka na svom instagram nalogu i naglasio da narednih dana očekuje važne sastanke u Briselu.

Ne propustite: Velika petorka na Kosovu: Hitna potreba za deeskalacijom, Kurti da uspostavi ZSO

U petorci su, uz specijalng izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, i savetnici za spoljnu politiku i bezbednost predsednika Francuske, kancelara Nemačke i premijera Italije Emanuel Bon, Jens Pletner i Alesandro Kataneo.

Prethodno je Vučić na proslavi 15 godina SNS-a u Šapcu rekao pred stranačkim kolegama da "dolazi petroka velikih, jakih, najajčih i silnih", da je Srbija mala zemlja, kao i da će čuvati Kosovo i srpski narod na Kosovu:

Danas će biti verovatno jedan od najtežih dana za mene i Srbiju pošto znam šta donose predstavnici Kvinte, noćima zbog toga ne spavam, ne znam da li bih vikao ili plakao od muke, ali uspećemo da Srbiju nikome ne damo na poklon već da bude naša”, izjavio je Vučić u subotu u Šapcu i dodao da će se boriti svom snagom "ma koliko da ih je, ma koliko da su silni".

Evropski izaslanik je posle razgovora sa Vučićem izjavio da za Srbiju i Kosovo "nema evropske budućnosti ako ne bude normalizacije njihovih odnosa i implementacije sporazuma".

Miroslav Lajčak je rekao da se taj incident mora detaljno istražiti, kao i da napadači na policiju Kosova u Banjskoj moraju biti izvedeni pred lice pravde.

U kratkom obraćanju medijima posle susreta sa Aleksandrom Vučićem, Lajčak je rekao i da je tema posete bila kako da se napravi napredak u implementaciji sporazuma o normalizaciji iz Ohrida i deeskalaciji situacije nakon poslednjih događaja.

Ne propustite: Velika petorka u subotu u Beogradu i Prištini: Na dnevnom redu kriza i nastavak dijaloga

Tu poruku smo preneli predsedniku Vučiću. Srbija i Kosovo su ušle u nove dogovore februara i marta ove godine i mi očekujemo od obe strane da počnu da ispunjavaju svoje obaveze i iz novih i iz starih sporazuma”, rekao je Lajčak i naglasio da zapadne zemlje snažno osuđuju ovaj napad i dodao da se očekuje i potpuna saradnja Srbije po ovom pitanju.

Takođe, on je naglasio i da će dijalog Beograda i Prištine biti na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova evropskih zemalja u ponedeljak, a da će tokom nedelje o tome razgovarati i lideri EU na Savetu Evrope.

Ne propustite: Senator Velč o posjeti Balkanu: SAD da spriječe da tenzije postanu požar

Kako prenosi FoNet, kosovski premijer Aljbin Kurti je posle razgovora sa zapadnom petorkom istakao da je prioritet njegove vlade bezbednost zemlje, građana, granica i teritorije Kosova i ocenio da je potreban novi pristup procesu dijaloga sa Srbijom.

"Nakon terorističkog i zločinačkog napada 24. septembra, koji su izvele paravojne grupe uz pokroviteljstvo i učešće Srbije, kazna je od presudnog značaja da se napad ne ponovi", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.