Zeleno-levi front traži posebnu sednicu parlamenta o litijumu

Protest u Valjevu protiv iskopavanja litijuma (Foto: FoNet/Đorđe Plavšić)

Zeleno-levi front (ZLF) zatražio je održavanje posebne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo i odlučivalo o Narodnoj inicijativi za zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, koju je potpisalo više od 38 hiljada građana, među njima i mnogobrojni stručnjaci, akademici i profesori.

Kako ističu u ZLF "režim je na najbrutalniji način ukrao i sakrio inicijativu sprečavajući održavanje sednice", zbog čega je ZLF podneo krivične prijave protiv odgovornih za kršenje zakona.

Ne propustite: U Beogradu potpisan Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu sa EU u oblasti održivih sirovina

"U trenutku kada se naša rudna bogatstva rasprodaju pod izuzetno nepovoljnim uslovima, uz minimalnu rudnu rentu, bez ikakvog razmišljanja o rizicima po stanovništvo i štetu koju će napraviti životnoj sredini, u državi u kojoj se ne poštuju zakoni, neophodno je na svim mestima suprotstaviti se ovakvim projektima", navodi se u saopštenju.

Uz isticanje da najnovija istraživanja javnog mnenja pokazuju da građani Srbije većinski ne podržavaju projekte Rio Tinta, ZLF smatra da je to razlog zbog koga se vlast u Srbiji plaši da se u parlamentu i uz direktan prenos na kanalima RTS-a raspravlja o zabrani iskopavanja litijuma.

Ne propustite: Vlada Srbije ponovo otvorila vrata Rio Tintu za iskopavanje litijuma, oštre osude ekoloških organizacija

"Građani Srbije su opravdano zabrinuti za poštovanje ekoloških standarda u ovako visokorizičnom procesu iskopavanja rude litijuma, ali veliko nepoverenje stvara i činjenica da su institucije, koje bi trebalo da brane javne interese, pod potpunom kontrolom Srpske napredne stranke", zaključuje se u saopštenju ZLF.

Litijum - tema broj jedan u Srbiji

Poslednjih dana i nedelja litijum je glavna tema u Srbiji i u ponedeljak je tim povodom u Valjevu održan veliki protest protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, sa kojeg je upućen još jedan zahtev da se zabrani rudarenje litijuma.

Sa bine se okupljenima obratio reditelj Zoran Đorđević, koji živi u Brazilu, koji je rekao da Valjevo mora da zna ko to obećava i prodaje srpsku zemlju i da je očigledno reč o mutnim radnjama:

„Ja ovde ne želim rudnik, znam šta znači imati rudnik pored grada, video sam to, ne moramo ići u Boliviju ili Peru, već znam kako to izgleda", rekao je Đorđević i poručio da ne želi da prodaje svoju dedovinu.

Protest u Valjevu protiv iskopavanja litijuma u Srbiji (Foto: FoNet/Vukašin Vuković)

Na skupu je govorila i studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta Sofija Janevska koja je istakla da je neophodno napraviti razliku između golog opstanka, pukog preživljavanja i života.

Posle protesta na centralnom gradskom trgu okupljeni su kreuli ka gradskom hramu kako bi poslali poruku valjevskom vladiki i postavili pitanje da li mogu da očekuju podršku SPC.

Povodom protesta u Valjevu oglasila se i kompanija Rio Tinto, koja u saopštenju ističe da su na skupu plasirani i lažni navodi i pozivani građani da se ujedine protiv rudarenja u okolini Valjeva.

Ne propustite: Ekološki ultimatum iz Loznice: Zakon o zabrani iskopavanja litijuma i bora za 40 dana ili blokada pruga širom Srbije

„Jadar je jedini litijumski projekat koji kompanija Rio Tinto razvija u Srbiji i nema planova za razvoj bilo kog drugog litijumskog projekta na teritoriji Republike Srbije“, navodi se u saopštenju i naglašava da su od 2010. do 2015. godine vršena istraživanja na teritoriji opštine Valjevo koja su pokazala da se utvrđeni geološki potencijal ne uklapa u poslovne planove kompanije.

Poslanici ne raspravljaju, ali pitaju o litijumu

Na danas započetoj sednici Skupštine Srbije iskopavanje litijuma nije među 60 tačaka dnevnog reda, ali su zato poslanici postavili niz poslaničkih pitanja o litijumu pre zvaničnog početka zasedanja parlamenta.

Poslanici opozicije su tražili da im nadležni odgovore o narodnoj inicijativi za zabranu rudarenja, koju ju je potpisalo 38.000 građana, a zadržana je u nadležnim službama parlamenta.

Ne propustite: Povišene tenzije, blokade i hapšenja zbog iskopavanja litijuma u Srbiji

Poslanik Ekološkog ustanka Goran Petković tražio je da Ustavni sud odgovori zašto još nije rešio ocenu ustavnosti plana o projektu "Jadar" iz 2020. godine ili ustavnost zakona o planiranju i izgradnji.

Poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić zatražila je odgovor na pitanje da li za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednicu parlamenta Anu Brnabić i premijera Miloša Vučevića važi član Ustava Srbije da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu. Rakić je ponovila zahtev za održavanje posebne sednice o litijumu.

Robert Kozma iz Zeleno levog fronta upirtao je Brnabić kada planira da postupi po zakonu i na dnevni red stavi narodnu inicijativu, što je trebalo da se uradi najkasnije šest meseci posle predaje peticije.

Ne propustite: Ekolozi pisali EU: Građani Srbije protiv kopanja litijuma

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić pitala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pošto je 2021. rekao da će pitati narod o projektu "Jadar", kada je to pitao i sa kim je doneo odluke.