Evroparlamentarci sa Vučićem o sankcijama Rusiji i smanjenju podrške članstvu Srbije u EU

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Evropskog parlamenta Vladimirom Bilčikom i Matjažom Nemecom (screenshot) (Foto: Twiter/@MatjaNemec)

Predsednik Srbije pažljivo je saslušao i odgovorio na tvrdnje izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika i člana delegacije parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbije Matjaža Nemeca, saopšteno je iz kabineta Aleksandra Vučića - koji se u petak sastao sa dvojicom zvaničnika.

Evroposlanici: Ključno poverenje građana

Poslanici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec saopštili su posle razgovora sa poslanicima Skupštine Srbije, premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem da je poverenje građana u parlament ključno za rešavanje izazova svakog demokratskog društva.


"Došli smo Beograd sa ciljem da razgovaramo sa rukovodstvom Parlamenta i predstavnicima parlamentarnih grupa o potrebi podrške dijalogu unutar Narodne skupštine i kako bi angažovanje Evropskog parlamenta moglo da pridonese jačanju uloge Parlamenta i promovisanju evropske kulture dijaloga i gradnje konsenzusa”, naveli su u saopštenju, koje je objavio portal Juropijan vestern balkans, Bilčik i Nemec, prenela je agencija Fonet.

"Saradnja između Narodne skupštine i Evropskog parlamenta važan je element evropskih integracija Srbije, ako je Narodna skupština pozdravila angažman Evropskog parlamenta u razmeni iskustava i dobrih praksi, podržavajući parlamentarni dijalog i gradnju konsenzusa koja bi dalje jačala Parlament u svom radu”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su Vučić, Bilčik i Nemec razgovarali o evropskim integracijama Srbije, nacrtu izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, Međustranačkom dijalogu, ali i, kako je navedeno, aktuelnoj situaciji.

"Evropski parlamentarci su razgovarali o nivou usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno zbog neusklađivanja sa restriktivnim merama EU prema Ruskoj Federaciji", navedeno je u saopštenju.

Ne propustite: EP ponovo traži od Srbije da se usaglasi sa spoljnom politikom EU

Navedeno je i da su Bilčik i Nemec izrazili zabrinutost zbog smanjenja javne podrške članstvu Srbije u EU i investicija Rusije i Kine u Srbiji i kritikovali stagnaciju u oblasti slobode izražavanja.

"Iskrena razmena mišljenja sa Vladimirom Bilčikom i Matjažom Nemecom o daljem napretku Srbije u procesu evrointegracija", objavio je Vučić na svom Instagram nalogu.

Evroparlamentarci započeli su posetu Beogradu sastankom sa predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem, kao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Ne propustite: Istraživanje Ministarstva: Za ulazak Srbije u EU 43 odsto, protiv 32 odsto

Takođe, delegacija EP za međustranački dijalog, koju predvode Bilčik i Nemec, sastala i sa poslanicima u Skupštini Srbije, a glavna tema razgovora bila je pokušaj normalizacije političkog života u Srbiji.

Kako je objavila TV N1, EU parlamentarci preneli su kolegama u Skupštini Srbije šta bi moglo da se dogodi ako Srbija ne bude konstruktivna u postizanju konačnog sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom.

"Ako se sporazum ne prihvati, Srbija neće biti ostrvo, već Iran u Evropi”, preneo je reči jednog evroparlamentarca neimenovani sagovornik N1.

Takođe, evroparlamentarci su rekli kako je predsedniku Srbije, prilikom susreta s međunarodnom petorkom 20. januara, rečeno da bi ulazak Srbije u EU mogao da se ostvari 2030. godine u paketu sa svim zemljama Zapadnog Balkana.

Bilčik: Nema više sedenja na sve stolice

U nedavnom intervjuu za Glas Amerike Vladimir Bilčik je rekao da neće biti napretka u pregovaračkom procesu Srbije ako ne bude pomaka u domenu vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine i usklađivanju spoljne politike sa Briselom – pre svega u domenu sankcija Rusiji.

Ne propustite: Bilčik za Glas Amerike: Prošlo je vreme kada je moglo da se sedi na više stolica

Izvestilac EP je ocenio i da je moguće da strane investicije budu ugrožene zbog aktuelne pozicije Srbije, i poručio da je “prošlo vreme kada je moglo da se sedi na više stolica”

“Ako Srbija sedi u začelju voza za EU, onda se podrazumeva da to sa sobom nosi neke posledice”, izjavio je za Glas Amerike Vladimir Bilčik.