Hezbolah okrivio Izrael za eksploziju pejdžera u Libanu, poginulo najmanje 9 osoba

  • Asošijeted pres

Pripadnici hitne pomoći prevoze povređene u Bejrutu, 17. septembra 2024. (Foto: AP/Hussein Malla)

Najmanje devet soba je poginulo, među kojima pripadnici ekstremističke grupe Hezbolah i jedna devojčica, kada su stotine pejdžera u utorak gotovo istovremeno eksplodirale širom Libana i u delovima Sirije.

Povređeno je oko 2.800 osoba, među kojima je i iranski ambasador, saopštili su u utorak zvaničnici vlade i Hezbolaha. Libanski ministar zdravlja naveo je da je 200 povređenih u kritičnom stanju, prenosi agencija Asošijeted pres. Većina ima povrede lica, ruku ili oko abdomena.

Mežu žrtvama su sinovi poslanika iz Hezbilaha Alija Amara i Hasana Fadlalaha, prenela je agencija Frans pres pozivajući se na izvore iz te grupe. Desetogodišnja ćerka jednog pripadnika Hezbolaha poginula je u istočnoj dolini Beka, kada mu je eksplodirao pejdžer, prenosi AFP.

Hezbolah je za incident optužio Izrael i naveo da će ta zemlja biti kažnjena. Libanski ministar informisanja Zijad Makari rekao je da vlada osuđuje detonaciju pejdžera kao "izraelsku agresiju". Izraelska vojska nije komentarisala slučaj.

Jedan zvaničnik Hezbolaha rekao je za AP da su se novi pejdžeri, koje je ta grupa koristila, prvo počeli da se zagrijavaju a da su zatim eksplodirali.

Državna Nacionalna novinska agencija izvestila je da je u južnim predgrađima Bejruta i drugim oblastima „sistem pejdžera detoniran korišćenjem napredne tehnologije".

Libanski vojnik usmerava vozilo hitne pomoći koje prevozi povređene u bolnicu u Bejrutu, 17. septembra 2024. (AFP/Anwar Amro)

Iranska državna novinska agencija IRNA prenela je da je ambasador te zemlje u Libanu Modžtaba Amani lakše ranjen kada je eksplodirao pejdžer i da je u bolnici.

Fotografi AP-a, koji se nalaze u lokalnim bolnicama, preneli su da su hitne pomoći prepune pacijenata, od kojih mnogi imaju povrede udova. Neki su bili u teškom stanju.

Zvaničnik Hezbolaha, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman jer nije bio ovlašćen da razgovara sa medijima, rekao je da su eksplozije rezultat "bezbednosne operacije, čija su meta bili ti uređaji".

„Neprijatelj (Izrael) stoji iza ovog bezbednosnog incidenta“, rekao je taj zvaničnik, ne objašnjavajući detalje. On je dodao da su novi pejdžeri koje su nosili pripadnici Hezbolaha imali litijumske baterije koje su očigledno eksplodirale. Litijumske baterije, kada se pregreju, mogu da počnu da se dime, da se tope, pa čak i zapale.

Ne propustite: Zašto je sukob Izraela i Hezbolaha izazvao strah od sveopšteg rata?

Sjedinjene Države saopštille su da nisu umešane u eksplozije i da prikupljaju informacije o incidentu.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler odbio da da komentariše optužbe da je Izrael odgovoran za eksplozije i istovremeno pozvao Iran da bude uzdržan u odgovoru.

Na snimcima se vide znakovi detonacije, kaže Aleks Plitsas, ekspert za oružje pri Atlantskom savetu.

"Jedna je stvar kada se zapali litijumska baterija, ali nikada nisam video da tako eksplodiraju. Izgleda kao mali eksploziv", rekao je Plitsas.

To, kako je naveo, ukazuje na mogućnost da je Izrael znao za isporuke pejdžera Hezbolahu i da je uspeo da ih modifikuje pre nego što su isporučeni.

Još jedna mogućnost je elektronski puls "koji je poslat sa daljine i koji je izazvao pregorevanje uređaja i eksploziju ", smatra Jehošua Kaliski, naučnik i istraživač na Institutu za bezbednosne studije, tink tenku u Tel Avivu. "To nije neki nasumični potez: bio je nameran i isplaniran", ističe Kaliski.

Incident se dogodio u vreme pojačanih tenzija između Libana i Izraela. Libanska ekstremistička grupa Hezbolah i izraelske snage sukobljavaju se gotovo svakodnevno više od 11 meseci, u pozadini rata između Izraela i Hezbolahovog saveznika Hamasa u Gazi.

U sukobima su poginule stotine ljudi u Libanu i desetine u Izraelu, a sa obe strane granice su desetine hiljada raseljenih.

Fotografije i video snimci iz južnih predgrađa Bejruta koji kruže društvenim mrežama i lokalnim medijima prikazuju ljude kako leže na trotoaru sa ranama na rukama ili blizu džepova pantalona.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah ranije je upozorio članove grupe da ne nose mobilne telefone, rekavši da bi Izrael mogao da ih koristi za praćenje njihovog kretanja i za izvođenje ciljanih udara.