Linkovi

Palestinski zvaničnici: U izraelskom napadu na humanutarnu oblast ubijeno najmanje 40 ljudi


Kamioni humanitarne pomoći čekaju da pređu granični prelaz Rafa između Egipta i Pojasa Gaze, u Rafi, Egipat, 9. septembra 2024.
Kamioni humanitarne pomoći čekaju da pređu granični prelaz Rafa između Egipta i Pojasa Gaze, u Rafi, Egipat, 9. septembra 2024.

Zvaničnici za vanredne situacije saopštili su u utorak da je u izraelskom raketnom napadu na humanitarnu oblast u južnom Pojasu Gaze ubijeno i povređeno desetine ljudi.

Napad se dogodio u Mavasiju, zapadno od Kan Junisa, koji je bio dom mnogih Palestinaca koji su pobegli iz drugih oblasti Gaze kako bi se sklonili od borbi između Izraela i militantne grupe Hamas.

Palestinska novinska agencija WAFA citirala je medicinske zvaničnike koji su rekli da je u napadu poginulo najmanje 40 ljudi, a da je ranjeno 60.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je u utorak da je izvršila udare na više komandante Hamasa koji su delovali u komandnom centru unutar određenog humanitarnog područja u gradu Kan Junis na jugu Gaze.

"Ovi teroristi su bili direktno uključeni u izvršenje masakra 7. oktobra i nedavno su delovali u cilju izvođenja terorističkih aktivnosti", navodi se u saopštenju.

Vojska je dodala da broj žrtava koje su objavile vlasti u Gazi pod upravom Hamasa "nije u skladu sa informacijama koje poseduje IDF, preciznom municijom koja je korišćena i preciznošću napada".

Među metama napada su bili šefovi Hamasove vazdušne jedinice i odeljenja za posmatranje i gađanje, saopštila je vojska.

U saopštenju Hamasa negira se da su njihovi borci bili u toj oblasti.

Video koji kruži društvenim mrežama pokazuje nekoliko dubokih kratera sa ljudima koji lopatama i golim rukama pokušavaju da kopaju kroz krhotine i pesak.

Napori za postizanje prekida vatre

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je u ponedeljak da su Ujedinjene nacije ponudile pomoć u praćenju svakog eventualnog prekida vatre kako bi se zaustavio rat u Gazi, ali da je "nerealno" misliti da će svetska agencija direktno upravljati teritorijom ili obezbediti mirovne snage.

Gutereš je u intervjuu za Asošiejted pres rekao da će "UN biti na raspolaganju da podrže bilo kakvo primirje", ali je rekao da ne veruje da će Izrael prihvatiti širu ulogu UN-a. Izrael je optužio mali broj radnika UN da su se pridružili militantima Hamasa u njihovom šokantnom napadu 7. oktobra na Izrael kojim je započet rat.

Ujedinjene nacije imaju vojnu posmatračku misiju na Bliskom istoku, poznatu kao UNTSO, od 1948. Gutereš je rekao da je ponuda da se nadgleda prekid vatre "bila jedna od hipoteza koju smo stavili na sto". Ali mesecima dugi pregovori o prekidu vatre su u zastoju.

"Naravno, bićemo spremni da uradimo sve što međunarodna zajednica traži za nas", rekao je Gutereš. "Pitanje je da li bi to strane prihvatile, a posebno da li bi to prihvatio Izrael".

Ističući hitnost postizanja prekida vatre, Gutereš je rekao: "Nivo patnje kojoj smo svedoci u Gazi je bez presedana u mom (sedmogodišnjem) mandatu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Nikada nisam video takav nivo smrti i razaranja kao što vidimo u Gazi u poslednjih nekoliko meseci".

Odvojeno, šef UN-a za ljudska prava Folker Tirk rekao je u ponedeljak da je okončanje rata u Gazi "i sprečavanje potpunog regionalnog sukoba apsolutni i hitan prioritet".

"Znamo da se ratovi prelivaju na buduće generacije, podstičući ponovljene cikluse mržnje ako njihovi uzroci ostanu nerešeni", rekao je Turk na sednici Saveta za ljudska prava u Ženevi. "Nažalost, rat u Gazi je suštinski primer".

Turk je pomenuo "strašan" napad Hamasa na Izrael, prisilno raseljavanje 1,9 miliona Palestinaca u Gazi, 101 Izraelca koga još uvek drže kao taoca u Gazi i izraelske "smrtonosne i destruktivne operacije" na Zapadnoj obali koje "pogoršavaju katastrofalnu situaciju".

Rat je pokrenut napadom Hamasa na južni Izrael u oktobru prošle godine, u kom je ubijeno oko 1.200 ljudi i kada je zarobjeno oko 250 talaca. U izraelskoj ofanzivi odmazde ubijeno je više od 40.900 Palestinaca, uglavnom žena i dece, iako izraelska vojska navodi da taj broj poginulih uključuje nekoliko hiljada militanata.

Sjedinjene Države, Katar i Egipat su mesecima pokušavali da posreduju u prekidu vatre i povratku talaca, ali su pregovori više puta zapali u ćorsokak.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencia Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG