Linkovi

Hamas: Spremni smo na prekid vatre bez novih uslova; UNRWA: U izraelskom napadu na školu ubijeni i humanitarci


Arhiva - Čovek vozi bicikl dok se iza uzdiže dim nakon izraelskog bombardovanja, u oblasti za koju je izraelska vojska naredila da bude evakuisana, na jugoistoku Kan Junisa u južnom Pojasu Gaze, 8. septembra 2024.
Arhiva - Čovek vozi bicikl dok se iza uzdiže dim nakon izraelskog bombardovanja, u oblasti za koju je izraelska vojska naredila da bude evakuisana, na jugoistoku Kan Junisa u južnom Pojasu Gaze, 8. septembra 2024.

Palestinska grupa Hamas saopštila je u sredu da su njeni pregovarači ponovili svoju spremnost da sprovedu "trenutni" prekid vatre sa Izraelom u Gazi na osnovu prethodnog predloga SAD bez novih uslova bilo koje strane.

Palestinska grupa je u saopštenju navela da se njihov pregovarački tim, na čelu sa visokim zvaničnikom Kalilom al-Haijom, u sredu sastao sa posrednicima, uključujući premijera Katara šeika Mohameda bin Abdulrahmana Al Tanija i šefa egipatske obaveštajne službe Abasa Kamela u Dohi kako bi razgovarali o najnovijim dešavanjima u Gazi.

Do sada nije bilo uspeha u pokušajima da se postigne dogovor o okončanju 11-mesečnog rata. Preostalo je pitanje kontrole nad Koridorom Filadelfija, uskom delu zemlje na granici Gaze sa Egiptom, koje se nastavlja.

Direktor CIA Vilijam Berns, koji je i glavni američki pregovarač o Gazi, rekao je u subotu da će detaljniji predlog za prekid vatre biti iznet u narednih nekoliko dana.

Prethodni predlog koji je u junu izneo američki predsednik Džo Bajden predviđao je trofazni prekid vatre u zamenu za oslobađanje izraelskih talaca.

UNRWA: Pogođena škola, ubijeno šestoro humanitaraca

Palestinska agencija UN za palestinske izbeglice UNRWA saopštila je da je šestoro zaposlenih ubijeno nakon dva vazdušna udara koja su u sredu pogodila školu u centralnoj Gazi, što je, kako je saopštila, najveći broj poginulih među njenim osobljem u jednom incidentu.

2Među ubijenima je bio i upravnik skloništa UNRWA i drugi članovi tima koji pružaju pomoć raseljenim licima", saopštila je UNRWA na Eksu.

Ranije u sredu, izraelska vojska je u saopštenju navela da je izvršila napad na komandni i kontrolni centar u Nuseiratu u centralnoj Gazi, za koji je, kako je rekla, upravljala palestinska militantna frakcija Hamas.

"Ova škola je pogođena pet puta od početka rata. U njoj živi oko 12.000 raseljenih lica, uglavnom žena i dece", dodaje UNRWA.

Kancelarija za medije vlade koju vodi Hamas saopštila je da je u izraelskom napadu poginulo najmanje 18 ljudi, uključujući članove osoblja UNRWA.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je Rojtersu u sredu da je nedostatak odgovornosti za ubistvo osoblja Ujedinjenih nacija i humanitarnih radnika u Gazi "potpuno neprihvatljiv".

Izraelska vojska tvrdi da preduzima korake da smanji rizik od povređivanja civila i da su najmanje trećina palestinskih poginulih u Gazi militanti. Optužuje Hamas da koristi palestinske civile kao živi štit, što Hamas poriče.

Rat je pokrenut 7. oktobra kada je Hamas napao Izrael, ubivši 1.200 ljudi i zarobivši oko 250 talaca, prema izraelskim podacima. U naknadnim napadima Izraela na Gazu ubijeno je više od 41.000 Palestinaca, saopštilo je ministarstvo zdravlja enklave.

XS
SM
MD
LG