Ukrajinski general: Kontrolišemo gotovo 1.300 kvadratnih kilometara ruskog regiona Kursk

Satelitski snimak oštećenog mosta u ruskom regionu Kursk (Foto: Planet Labs Inc. via REUTERS)

Vrhovni komandant ukrajinske vojske rekao je u utorak da njegove trupe, posle iznenadnog upada pre tri nedelje, kontrolišu gotovo 1.300 kvadratnih kilometara ruskog regiona Kursk.

General Oleksandr Sirski takođe je naveo da je Ukrajina u operaciji zarobila 594 ruskih zatvorenika. Njegove tvrdnje nisu mogle biti potvrđene iz nezavisnih izvora, prenosi agencija Asošijeted pres.

Dodao je da upad u Kursk odvlači pažnju ruskih trupa sa drugih područja.

"Pokušavaju da naprave odbrambeni prsten oko naših ofanzivnih trupa i da planiraju kontraofanzivne akcije", rekao je Sirski.

Zbog borbi u regionu sve više se strahuje zbog situacije u nuklearnoj elektrani Kursk, koju je u utorak posetio direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi.

Ne propustite: Kijev i Moskva razmenili zarobljenike prvi put od ukrajinskog upada u Kursk

"Sada postoji opasnost od nuklearnog incidenta ovde. Danas mi je rečeno o nekoliko slučajeva napada dronovima na teritoriju, na objekte elektrane. U elektrani sam video tragove tih napada", rekao je Grosi.

Dodao je da elektrana sada operiše "blizu normalnog tempa".

Rusija ponovo napala Ukrajinu dronovima i raketama

Rusija je napala Ukrajinu sa 10 projektila i 81 dronom, u drugom uzastopnom danu širokih vazdušnih napada dok ukrajinski zvaničnici pozivaju saveznike da daju ukrajinskoj vojsci mogućnost da napada lokacije koje Rusija koristi za pokretanje napada.

U napadu je poginulo najmanje 6 osoba.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je protivvazdušna odbrana zemlje oborila pet projektila i 60 dronova, dok se još 10 dronova verovatno srušilo na ukrajinskoj teritoriji.

Guverner Harkova prijavio je raketni udar na infrastrukturni objekat u kojem su povređene četiri osobe. Guverner Hmeljnickog rekao je da je jedna osoba povređena u napadima, koji su takođe izazvali požare u dve kuće.

Za sada nema izveštaja o većoj šteti.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo tri ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti i dve nad regionom Kursk.

Ruski napadi u ponedeljak uključivali su oko 200 bespilotnih letelica i projektila, u kojima su poginule najmanje četiri osobe, dok je snabdevanje električom energijom prekinuto u nekoliko ukrajinskih gradova.

Spasioci nose žrtvu sa mesta ruskog raketnog udara, u Krivom Rogu, Ukrajina, na fotografiji objavljenoj 27. avgusta 2024.

Bio je to najintenzivniji vazdušni napad Rusije u poslednjih nekoliko nedelja, a usledio je 20 dana nakon što je Ukrajina iznenadila Moskvu prekograničnim upadom na rusku oblast južnog Kurska.

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden osudio je napad Rusije u ponedeljak, nazvavši ga pokušajem da se "ukrajinski narod gurne u mrak".

Bajden je u saopštenju ponovio podršku SAD ukrajinskoj vojsci i istakao napore za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i pomoć u popravci ukrajinske energetske mreže.

"Dozvolite mi da budem jasan: Rusija nikada neće uspeti u Ukrajini, a duh ukrajinskog naroda nikada neće biti slomljen", rekao je Bajden.

Ne propustite: Član ekipe Rojtersa ubijen, a novinar u kritičnom stanju nakon raketnog udara na hotel u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je svoje pozive da se njegovim snagama omoguće veće sposobnosti za napade dugog dometa, rekavši da je to neophodno za gađanje područja u ruskim pograničnim regionima koje ruske snage koriste za lansiranje projektila i dronova na Ukrajinu.

"Ovo je optimalna antiteroristička taktika koju bi svaki od naših partnera, od kojih očekujemo odluke u vezi sa našim dalekometnim sposobnostima, s pravom primenio i svakako koristio da se zaštiti", rekao je Zelenski u ponedeljak uveče.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da su njihove snage koristile visokoprecizno oružje za napad na važnu energetsku infrastrukturu u Ukrajini za koju je rečeno da podržava vojno-industrijski kompleks. U njemu su navedene energetske podstanice, gasne kompresorske stanice i skladišta za avionsko oružje.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijete pres, Rojters i Agencije Frans pres.