Linkovi

Ukrajinci skeptični povodom optužbi da Ukrajina stoji iza sabotaže Severnog toka


Nord Stream 2 sign
Nord Stream 2 sign

Ukrajinci su suzdržani u odnosu na najnovije tvrdnje da bi Ukrajina mogla biti povezana sa napadima na delove gasovoda Severni tok 2022. godine. Takve tvrdnje takođe izazivaju zabrinutost u pogledu odnosa Ukrajine sa zapadnim saveznicima.

Napad na gasovod Severni tok u septembru 2022. povećao je nadanja mnogih Ukrajinaca da će takva sabotaža da naškodi ruskim ratnim namerama.

Gasovodom Severni tok se prenosi prirodni gas ispod Baltičkog mora iz Rusije u zapadnu Evropu, i niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije.

Jevhenija, stanovnica Kijeva, smatra da će takvi napadi primorati Evropu da energiju, umesto iz Rusije, pronađe iz nekih drugih izvora.

Da li je Ukrajina odgovorna za sabotažu Severnog toka 2022?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00


“Možda je to bilo najbolje za nas. Zato što je primoralo naše partnere da potraže energetsku nezavisnost od Rusije, u smislu snabdevanja gasom", kaže ona.

Istražitelji u Poljskoj su ranije ovog meseca potvrdili da je Nemačka izdala nalog za hapšenje jednog ukrajinskog državljanina koji živi u Poljskoj, a u vezi sa eksplozijama na Severnom toku. Takođe su saopštili da je osumnjičeni, ronilac, poznatiji kao “Volodimir Z”, već pobegao iz Poljske.

Takođe, Vol Strit Džurnal objavio je da iza napada stoji Ukrajina, što je tvrdnja koju Kijev neprestano odbacuje.

Stanovnik Kijeva Serhi, izrazio je zabrinutost da bi takve optužbe mogle da utiču na odnose Ukrajine sa zapadnim saveznicima.

“Naravno da je neophodno da se normalno izgrađuju odnosi sa partnerima, s obzirom da smo sada prilično zavisni od njih. Zato ne bih žurio da donosim zaključke na osnovu ograničenih informacija koje smo mogli da pročitamo", rekao je on.

Međunarodni analitičar za energetiku i bezbednost iz Kijeva Mihailo Hončar kaže da ne očekuje veliku promenu u odnosima sa Zapadom.

“Kao što vidimo, to nesumnjivo komplikuje odnose, ali na ovaj ili onaj način, pomoć Ukrajini nije prestala da stiže, a ovo očigledno nije odlučujući faktor u tome", istakao je on.

Hončar dodaje da brojni Ukrajinci izražavaju sumnju u vezi sa optužbama.

“Uglavnom postoji skepticizam, s obzirom da tako složenu specijalnu operaciju ne može da izvede grupa ronilaca amatera", rekao je.

Stanovnica Kijeva Natalija uverena je da se “sada ta tema pokreće samo da bi se blokiralo finansiranje, podrška iz inostranstva, i da bi se destabilizovala i kompromitovala Ukrajina".

Serhi, takođe iz Kijeva smatra da je to je kleveta protiv Ukrajine. "Kao i obično, čini se sve što je moguće da se diskredituje naše vojno i političko rukovodstvo".

Rusija i Zapad međusobno se okrivljuju za napade. Pošto je Nemačka izdala nalog za hapšenje jednog državljanina Ukrajine, portparol nemačke vlade izjavio je da istraga nema uticaj na podršku te zemlje Ukrajini, niti menja "činjenicu da Rusija vodi ilegalni rat protiv Ukrajine".

XS
SM
MD
LG