Izveštaj: Zapadne kompanije nesvesno finansiraju medije koji šire rusku propagandu na Balkanu

Novine u Srbiji

Značajni brendovi iz Nemačke, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske i drugih zemalja usmeravaju milione evra za oglašavanje u medijskim kućama u Srbiji i Bugarskoj koji šire proruske dezinformacije i na taj način faktički finansiraju i legitimišu medije koji šire dezinformacije o sukobu Rusije i Ukrajine, ali i o drugim pitanjima koja izazivaju podele na Balkanu, navodi se u izveštaju koji su objavile Medijska inicijativa Balkan Free (BFMI) i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

U izveštaju se ističe da usred sve veće zabrinutosti zbog uticaja dezinformacija na bezbednost i demokratiju u regionu, globalni brendovi i reklamne kompanije nenamerno jačaju ruski uticaj i pogoršavaju krhku političku situaciju u regionu kroz svoje trenutne prakse oglašavanja.

Ne propustite: Raša Tudej - još jedno glasilo u moru propagande u Srbiji

Brendovi koji se oglašavaju na mestima pomenutim u izveštaju uključuju Lidl, Delez, Proktor end Genbl, Koka-Kola, Boš i Amazon, a provajderi reklamne tehnologije Google i Criteo povezuju brendove sa internet portalima koji šire dezinformacije na Balkanu.

Severnoameričke i evropske nacije, kao i EU, moraju odmah da preduzmu akcije da to zaustave – u suprotnom će nastaviti da neguju rusku agendu u Srbiji koja gura naše društvo od demokratije i evropskih vrednosti pravo u autoritarnu vladavinu“, rekao je programski direktor Crte Raša Nedeljkov, ukazujući na to da u Srbiji antizapadni, proruski i provladin propagandni narativ u velikoj meri finansiraju upravo zapadne kompanije kroz reklamiranje.

Izveštaj BFMI i CRTE ukazuje na to koliko je uobičajeno da se dezinformacije plasiraju putem mejnstrim medija u zemlji.

Tako dve najpopularnije nacionalne srpske televizije stanice - Pink i Hepi - redovno propagiraju neosnovanu tvrdnju da je „Rusija prinuđena“ da sprovodi „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini i upoređuju NATO sa „apokaliptičnom grupom antiruskih krstaša“.

Ove stanice zajedno primaju više od polovine ukupnih troškova oglašavanja u zemlji.

Ne propustite: Reporteri bez granica: Srbija najviše pala u regionu u medijskim slobodama

Član odbora BFMI Piter Horoks smatra da oglašavanje velikih međunarodnih brendova igra značajnu ulogu u održavanju medija u jugoistočnoj Evropi i na Balkanu.

Nažalost, neki od ovih medija redovno promovišu dezinformacije. Naš fokus danas je da istaknemo kako aktuelne politike finansiranja nenamerno podržavaju širenje ruske propagande na Balkanu, a ta činjenica je u velikoj meri nepoznata ovim brendovima“, rekao je on.

Direktorka BFMI Antoaneta Nikolova ovo pitanje vidi kao nešto što bi hitno trebalo da se rešava.

Nalet dezinformacija na Balkanu raspiruje etničke sukobe, nagriza demokratiju i tera region iz EU u Putinove ruke. Globalni brendovi i posrednici uključeni u proces oglašavanja imaju važnu odgovornost da osiguraju da njihova ulaganja ne doprinose daljoj eroziji slobode i stabilnosti medija na Balkanu“, navela je ona.

Izveštaj poziva kreatore politike, civilno društvo i privatni sektor da preduzmu konkretne korake kako bi osigurali da strategije korporativnog oglašavanja ojačaju nezavisne medije i demokratiju u regionu.