Linkovi

SAD, Srbija i još 16 zemalja pozvali Hamas da oslobodi taoce


Posteri talaca koje Hamas drži u Gazi (Foto: AFP/Jack Guez)
Posteri talaca koje Hamas drži u Gazi (Foto: AFP/Jack Guez)

Lideri Sjedinjenih Država i još 17 zemalja, među kojima je i Srbija, pozvali su u četvrtak na hitno oslobađanje talaca koje Hamas drži u Gazi više od 200 dana.

"Među njima su i naši državljani. Sudbina talaca i civilnog stanovništva u Gazi, koji su zaštićeni međunarodnim pravom, je međunarodno pitanje", navodi se u saopštenju objavljenom iz Bijele kuće.

Ističe se i da bi postojeći sporazum o oslobađanju talaca doveo do hitnog i dužeg prekida vatre u Gazi, koji bi omogućio isporuke "mnogo veće dodatne humanitarne pomoći širom Gaze", kao i do "kredibilnog kraja neprijateljstava".

"Stanovnici Gaze bi mogli da se vrate svojim domovima i zemlji, uz prethodne pripreme da se osiguraju sklonište i humanitarne zalihe. Snažno podržavamo tekuće pregovaračke napore da se naši ljudi vrate kući. Ponavljamo poziv Hamasu da oslobodi taoce i dozvoli nam da okončamo ovu krizu kako bi kolektivno mogli da se usredsredimo na uspostavljanje mira i stabilnosti u regionu", navodi se u saopštenju lidera SAD, Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Kolumbije, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunije, Srbije, Španije, Tajlanda i Velike Britanije.

Poruku javnosti uputila je i Idit Ohel, majka Alona Ohela, otetog mladića koji ima i državljanstvo Srbije.

„Pitanje talaca je međunarodna humanitarna kriza. Alon je državljanin Srbije, želim da se zahvalim Srbiji i ostalih 17 zemalja koje su udružile napore u važnoj izjavi. Pozivam da se napravi pritisak na Hamasa da odmah oslobodi sve taoce. Više od 200 dana u zatočeništvu su 133 nevina civila iz 23 zemlje. Taoci trpe fizičku i emotivnu torturu - često im nedostaje medicinska nega, vazduh, svetlost, hrana i čista voda. Ovo je pitanje ljudskih prava koje prevazilazi granice. Moramo da se ujedinimo da obezbedimo njihovu slobodu, potrebni ste nam, molim vas, učinite sve što možete i pomozite nam”, navela je ona.

Hamas je tokom napada na Izrael 7. oktobra zarobio oko 250 talaca, od kojih se oko 100 još nalazi u zatočeništvu u Gazi, prema izraelskim podacima.

U izraelskoj kontraofanzivi posle napada tokom kojeg su pripadnici Hamasa ubili 1.200 ljudi, poginulo je najmanje 34.000 Palestinaca, prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi.

U novembru, tokom jednonedeljnog prekida vatre, oslobođeno je više od 100 talaca u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika koji su bili u Izraelu. Međutim, pregovori o dužem primirju i oslobađanju preostalih talaca su sada zamrznuti, a dvije strane razmjenjuju optužbe za neupjeh razgovora. Ključni posrednik Katar rekao je proteklih dana da "preispituje" odluku o posredovanju.

Visoki američki zvaničnik, koji je novinare informisao o saopštenju u četvrtak, rekao je da ima nekih nagovještaja da možda postoji put do sporazuma o talačkoj krizi, ali da u to nije potpuno uvjeren, prenosi agencija Rojters.

Nije naveo više detalja, ali je istakao da rešenje zavisi od "jednog čovjeka", lidera Hamasa Jahje Sinvara.

XS
SM
MD
LG